När börsen i måndags rasade direkt efter Nordkoreas missilattack var det en sektor som stack ut ordentligt. Det var försvarssektorn. Detsamma gällde för de börshandlade fonder som investerar i denna sektor. Dessa fonder exploderade efter Nordkoreas missilattack.
Som svar på Nordkoreas senaste sabelskrammel steg de flyg- och försvarssektorsrelaterade börshandlade fonderna. Detta var en reaktion på den senaste missilattacken som skedde mot norra Japan. Dessa fonder exploderade minst sagt då investerarna såg att det kan gynna dessa företag positivt.
På måndagen ökade iShares US Aerospace & Defense ETF (NYSEArca: ITA), PowerShares Aerospace & Defense Portfolio (NYSEArca: PPA) och SPDR S & P Aerospace & Defense ETF (NYSEArca: XAR) alla med 1,2 procent. Det var få andra sektorer som steg under måndagens börshandel.
Attack mot japanskt luftrum
Försvarsaktierna stärktes efter Nordkoreas senaste missillansering över Japans luftrum. Den japanska premiärministern Shinzo Abe krävde man att öka trycket på Nordkorea som ett nödvändigt steg för att det inte skall upprepas. Som ett eko kommer det från Vita Huset att president Trump och premiärminister Abe åtagit sig att öka trycket på Nordkorea och göra sitt yttersta för att övertyga det internationella samfundet att göra detsamma. Trump säger att han har lagt alla alternativ på bordet för Nordkorea och att det bara är för landet att välja.
Nordkoreas meddelande var högt och tydligt
Världen fick i måndags Nordkoreas senaste meddelande, det var både högt och tydligt. Denna regim har med sin attack signalerat sitt förakt för sina grannar, för FN och alla miniminormer för acceptabelt internationellt beteende sa Trump i ett uttalande. Trump har tidigare antänt elden inom rymd- och försvarssektorn efter att ha sagt att USA var redo att reagera med ”eld och raseri” i kölvattnet av rapporter om att Pyongyang framgångsrikt miniatyriserade ett kärnvapen för att passa in i en av dess missiler.
Detta skapar naturligtvis möjligheter för de företag som levererar till försvaret, speciellt de som har något slags missilförsvar. Det är även till fördel för de företag som tillhandahåller spårning och övervakning av satelliter. Bland dessa företag kan nämnas Lockheed Martin (NYSE: LMT) som har ett system för försvar med högt höjdområde som används i Sydkorea. Utöver detta har Raytheon (NYSE: RTN) ett patriotsystem medan Lockheed producerar Patriot Advanced Capability-3 interceptormissiler. Boeing (NYSE: BA) förvaltar Ground-Based Midcourse Defense-systemet i Alaska för att skydda USA