Denna aktiemarknad kan stiga med 50 procent det kommande året Denna vecka har vi tittat på en aktiemarknad som knappast rosat placerarnas portföljer under de senaste åren, men av just den anledningen finns det många som tror att det kan vara dags för en vändning under det kommande året, en vändning med besked. Vi har tagit del av en lång rad rapporter som visar på att det finns en hel del bedömare som tror att detta är en av de aktiemarknader som kommer att kunna explodera under 2015. Vad tror Du? Läs och döm själv.
Den grekiska börsen har sedan halvårsskiftet 2014 tappat med än halva sitt värde, bland annat efter det att det meddelats om nyvaloch att vi sett hur rubrikerna fyllts av uppgifter om att Grekland vill lämna EU-samarbetet, så kallade ”grexit”.
Exakt samma scenario kunde vi se under 2012 när Athenbörsen föll till den lägsta nivån på femton (15) år. När Grexit inte längre var aktuellt steg den grekiska börsen kraftigt och levererade ett veritabelt index med en kursuppgång om 150 procent. Det finns emellertid de som anser att det är osannolikt att Grekland kommer att kunna lämna Eurosamarbetet, och att det istället kommer leda till en börsuppgång på 50, ja till och med 60 procent under det kommande året.
Den grekiska börsen som enklast handlas med hjälp av den börshandlade fond som heter Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSEARCA: GREK)har sedan halvårsskiftet förlorat nästan 50 % av dess marknadsvärde under denna period. Anledningen till dess kollaps är återkomsten av en Grexit scenario i rubrikerna, som har vunnit mark tack vare de tidigarelagda valen som kommer att äga rum söndagen den 25 januari och det faktum att vänsterns anti-åtstramning parti leder de preliminära omröstningarna. Om landet är fortfarande i euroområdet, kommer börs skjuta i höjden, precis som det gjorde under 2012, då börsen i Athen steg med mer än 150 procent under de 12 månader efter valet.
Byte av valuta skrämmer investerare
Först av allt, måste en presumtiv investerare inse att den enda anledningen som har fört den grekiska aktiemarknaden till sin nuvarande nivå är rädslan för ett byte av valuta. Om det händer kommer aktieägarna att se hur värdet på deras kapital går upp i rök på bara några dagar. Om detta inte händer så är det sannolikt att vi ser en rekyl uppåt, och att placerarkollektivets smarta pengar inser att de grekiska aktierna just nu är väldigt billiga till följd av det senaste halvårets nedgång.
Ett sådant rally bevittnades efter det senaste valet i juni 2012. Marknaden nådde sitt 15-årslägsta på 480 strax före valet, eftersom de två dominerande politiska partierna verkade ha nästan lika chanser att vinna valet; om Syriza (vänster, anti-åtstramning parti) vann, skulle Grexit varit sannolikt. Men rätt part, Ny demokrati, vann och därmed gick Grexit scenariot om intet, vilket resulterar i ett 150% rally under de närmaste 12 månaderna.
Nu ser vi exakt samma scenario, men med en skillnad. Enligt opinionsundersökningarna är det sannolikt att Syriza som kommer att sluta som segrare i det grekiska valet. Det finns emellertid ett stort antal väljare som inte bestämt sig ännu och dessa kommer att få en vågspelsroll och avgöra om Syriza får majoritet av platserna i parlamentet eller inte. Det gör att den politiska situationen ser sämre ut än vad den egentligen är. Syriza har emellertid kommit att slipa de vassa kanterna på sin politik under de senaste två åren. De politiska ledarna för Syriza har till exempel sagt att partiet kommer göra stora ansträngningar för att samarbeta med andra europeiska länder för att stanna kvar i euroområdet så länge åtstramningarna inte sträcks till ytterligheter.
Ändå är många placerare rädda för en del av politikerna från Syriza som sagt att de inte har några problem med att lämna Eurosamarbetet om övriga europeiska länder länder insisterar på att kräva åtstramningar från Grekland. Men även om Syriza vinner majoriteten av parlamentets säten, är Grexit fortfarande mycket osannolikt. Först av allt, om Syriza erhåller majoritet, kommer det bara att vara en marginell majoritet, det vill säga, omkring 155 av 300 platserna i det grekiska parlamentet. Därför kommer Syriza inte att kunna orsaka ett sådant radikalt beslut då åtminstone vissa av partiets medlemmar kommer att vara emot en sådan åtgärd.
Även om Syriza hade en enhällig övertygelse mot euron inom sitt parti, skulle det inte ha tillstånd att gå vidare med en sådan åtgärd. För att vara säker, har de andra två parterna (Ny demokrati och PASOK) alternativt styrs landet under de senaste 40 åren och därmed en vänsterregering för första gången i historien av landet, med en marginell majoritet, skulle Syriza knappast kunna ta Grekland ur Euro, eftersom ett sådant beslut skulle påverka landet i minst ett par decennier.
60 procent av väljarna vill stanna i eurosamarbetet
Det är också viktigt att notera att opinionsundersökningar har visat att 60 proccent av grekerna föredrar deras land stannar i eurozonen. Bortsett från de som känner sig positivt som medlemmar i valutaunionen, finns det också många medborgare som är rädda för ett Grexit scenario bara för att de är rädda för att navigera i okända vatten.
De har fått lära sig av media och sett exempel från Argentina att en förändring av valuta involverar bankrusningar, brist på importerade varor och misslyckas landet med att betala löner och pensioner i slutet av månaden så att de flesta människor är rädda vid tanken på sådant scenario och därmed de föredrar eurosamarbetet. Det är därför osannolikt att en vänsterregering som leder landet med en majoritet för första gången i landets historia kommer att fatta ett beslut som kommer att fatta ett beslut som kommer att påverka Grekland i generationer och att Syriza kommer att motsätta sig den allmänna opinionen.
Dessutom är det grekiska vänsterpartiet en ganska heterogen blandning, som har assimilerat flera politiker med olika åsikter. Således saknar partiet övertygelse och det är nästan omöjligt för politiskt parti med brist på övertygelse att gå vidare med ett så drastisk beslut som Grexit.
Minsta motståndets lag
Det grekiska politikerna har ett drag gemensamt med övriga europeiska politiker, alla regeringar har vid upprepade tillfällen visat att de följer det minsta motståndets lag. I korthet innebär det att politiker lägger ned minimal kraft på att lösa de problem som uppstår och att de skjuter de svåra radikala besluten på framtiden, långt in i framtiden när någon annan får ta hand om dem.
Att knuffa problemet framför sig är mycket enklare än att ta till drastiska åtgärder och bära den politiska kostnaden nu. Vi har bevittnat detta ett flertal tillfällen, till exempel i fråga om den enorma grekiska statskulden, ett problem som fortfarande måste lösas.
Sammanfattningsvis, även om det grekiska vänsterpartiet vinner majoriten i det grekiska parlamentet och kan lyckas nå en enhällig övertygelse mot euron inom det egna partiet, något som är högst osannolikt, är det mycket osannolikt att Syriza kommer att välja Grexit, som innebär att ge sig ut i okända vatten, såsom att hantera bankrusningar, brist på importerade varor och panik hos de egna medborgarna. Det är mycket mer sannolikt att Syriza kommer att välja att köra en viss omfördelning av landets tillgångar enligt dess principer snarare än att gå mot alla euro medlemmar, eftersom den senare troligen skulle resultera i ett tidigt slut på partiets första period vid makten.
Osannolikt att vi ser en Grexit
Av ovanstående orsaker är det osannolikt att vi ser en Grexit. Aktiemarknaden verkar vara av samma åsikt efter den grekiska börsen i dag handlas till en nivå som är 60 procent högre än vad den handlades till veckan innan det föregående valet i Grekland. I dag är Syriza en favorit att segra vid valurnorna, 2012 var partiet en osannolik kandidat att vinna valet i Grekland. Av den orsaken ser vi det som osannolikt at anta att vi får se en Grexit under 2015.
Om Syriza vinner och får majoriteten i landets parlament kommer begreppet Grexit att dyka upp på löpsedlarna och då kommer oron, något som sänker aktiekurserna på den grekiska aktiemarknaden. Det betyder att vi kanske inte har sett en botten ännu, de grekiska politikerna har lovat sina väljare att de har för avsikt att motsäga sig nya åtstramningsåtgärder och ber om en nedskrivning av den ohållbara statsskulden. Det betyder emellertid att Syriza kommer att tvingas in i en konflikt med så gott som varenda europeisk politiker, något som kommer tvingar ned aktiekurserna. I alla fall initialt, sedan kommer grekerna att tvingas kompromissa, och det är något som bör leda till att aktiemarknaden återfår förtroendet för Grekland.
Från 800 till….
Den grekiska börsens generalindex handlas till cirka 800 i dagsläget, en nivå som kan komma att studsa till 1 200 eller kanske 1 300, nivåer som detta index handlades kring innan oron för Grexit dök upp. Skulle detta inträffa innebär det en uppgång mellan 50 och 60 procent under det kommande året. Aktiemarknaden kommer sannolikt att diskontera de positiva effekterna av de grekiska politikernas kompromisser långt innan de verkligen inträffar. Om Grekland blir kvar i eurosamarbetet ärr sannolikheten för att börsen i Athen faller att betrakta som låg, allt annat lika, men visst finns risken. Det finns däremot en risk i att köpa grekiska aktier, eller börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på denna marknad, om Grexit blir verklighet. I detta fall är det sannolikt att anta att värdet på de grekiska aktierna kommer att erodera som en följd av en valutarelaterad värdeminsking som kan vara så hög som 75 procent. Detta scenario känns emellertid osannolikt, även om de skall tas i beaktande. Societe Generale uppskattar att sannolikheten för att Grexit kommer att inträffa är mindre än 10 procent.
Franklin MSCI World Catholic Principles UCITSETF USD Capitalisation (FLXA ETF), ISIN IE000AZOUN82, försöker spåra MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon-index. MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon Index spårar stora och medelstora värdepapper från utvecklade länder över hela världen. De utvalda företagen screenas enligt deras koldioxidexponering, deras ESG-profil (miljö, social och styrning) och katolska principer. Som ett resultat är företag som är involverade i vapen, hasardspel, vuxenunderhållning, abort, preventivmedel, stamcellsforskning och djurförsök uteslutna.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,27 % p.a. Franklin MSCI World Catholic Principles UCITSETF USD Capitalization är den enda ETF som följer MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Franklin MSCI World Catholic Principles UCITSETF USD Capitalization är en liten ETF med tillgångar på 34 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.
2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class.
Institutional inflows into physical bitcoin exchange-traded products (ETPs) reached nearly $35 billion globally, signalling a major shift in how traditional investors view crypto. As bitcoin continued to enhance portfolios’ risk-return profiles, more institutional investors followed suit, reshaping the financial landscape.
Looking ahead, 2025 promises to bring exciting developments across the crypto ecosystem. Here are the top five crypto trends to watch.
Fear of being left behind
The era of bitcoin as a niche investment is over. Institutional adoption is creating a ripple effect, forcing hesitant players to reconsider. Portfolios with bitcoin allocations are consistently outperforming those without, highlighting its growing importance.
Source: Bloomberg, WisdomTree. From 31 December 2013 to 30 November 2024. In USD. Based on daily returns. The 60/40 Global Portfolio is composed of 60% MSCI All Country World and 40% Bloomberg Multiverse. You cannot invest directly in an index. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
With bitcoin’s ability to noticeably improve portfolios’ risk-return profiles, asset managers face a clear choice: integrate bitcoin into multi-asset portfolios or risk falling behind in a rapidly evolving financial landscape. In 2025, expect the competition to heat up as clients demand exposure to this powerhouse cryptocurrency.
Expanding crypto investment options
In 2024, regulatory breakthroughs opened the doors for physical bitcoin and ether ETPs in key developed markets. This marked a critical step towards making cryptocurrencies mainstream, providing seamless access to institutional and retail investors alike.
Figure 2: Global physical crypto ETP assets under management (AUM) and 2024 net flows
Source: Bloomberg, WisdomTree. 02 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
In 2025, this momentum is expected to accelerate as the crypto regulatory environment becomes more friendly in the United States and as key developed markets follow Europe’s lead and approve ETPs for altcoins such as Solana and XRP. With their clear utility and growing adoption, these altcoins are strong candidates for institutional investment vehicles.
This next wave of altcoin ETPs will expand the diversity of crypto investment opportunities and further integrate cryptocurrencies into the global financial system.
The maturing of Ethereum’s layer-2 ecosystem
Ethereum’s role as the backbone of decentralised finance (DeFi), non-fungible tokens (NFTs), and Web3 is unmatched, but its scalability challenges remain a hurdle. Layer-2 solutions—technologies such as Arbitrum and Optimism—are transforming Ethereum’s scalability and usability by enabling faster, cheaper transactions.
In 2025, Ethereum’s recent upgrades, such as Proto-Danksharding (introduced in the ‘Dencun’ upgrade), will drive layer-2 adoption even further. Innovations like Visa’s layer-2 payment platform leveraging Ethereum for instant cross-border transactions will underscore the platform’s evolution.
Expect Ethereum’s layer-2 ecosystem to power real-world use cases ranging from tokenized assets to decentralised gaming, positioning it as the infrastructure of a truly scalable digital economy.
Stablecoins: bridging finance and blockchain
Stablecoins are becoming indispensable to the global financial system, offering the stability of traditional assets with the efficiency of blockchain. Platforms such as Ethereum dominate the stablecoin landscape, hosting stablecoin giants Tether (USDT) and USD Coin (USDC), which facilitate billions in daily transactions.
Figure 3: Key stablecoin chains
Source: Artemis Terminal, WisdomTree. 05 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
As we move into 2025, stablecoins will increasingly interact with blockchain ecosystems such as Solana and XRP. Solana’s high-speed, low-cost infrastructure makes it ideal for stablecoin payments and remittances, while XRP Ledger’s focus on cross-border efficiency positions it as a leader in global settlements. With institutional adoption rising and DeFi applications booming, stablecoins will serve as the backbone of a seamless, interconnected financial ecosystem.
Tokenization: redefining ownership and revolutionising finance
Tokenization is set to redefine how we think about ownership and value. By converting tangible assets like real estate, commodities, stocks, and art into digital tokens, tokenization breaks down barriers to entry and creates unprecedented liquidity.
In 2025, tokenization will expand dramatically, empowering investors to own fractions of high-value assets. Platforms such as Paxos Gold and AspenCoin are already showcasing how tokenization can revolutionize markets for gold and luxury real estate. The integration of tokenized assets into DeFi will unlock new financial opportunities, such as using tokenized real estate as collateral for loans. As tokenization matures, it will transform industries ranging from private equity to venture capital, creating a more inclusive and efficient financial system.
For the avoidance of any doubt, tokenization complements crypto by expanding the use cases of blockchain to include real-world applications.
Looking ahead
2025 is set to be a defining year for crypto, as innovation, regulation, and adoption converge. Whether it is bitcoin cementing its position as a portfolio staple, Ethereum scaling for mainstream use, or tokenization unlocking liquidity in untapped markets, the crypto ecosystem is poised for explosive growth. For investors and institutions alike, the opportunities have never been clearer or more compelling.
This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.
Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc (FGLR ETF) med ISIN IE00BKSBGV72, är en aktivt förvaltad ETF.
Denna ETF investerar i aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhet och grundläggande kriterier.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc är den enda ETF som följer Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc är en liten ETF med tillgångar på 45 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 maj 2020 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå långsiktig kapitaltillväxt från en portfölj som huvudsakligen består av aktier i företag med säte globalt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.