Nyheter

Den ryska centralbanken slutar köpa guld

Publicerad

den

Ryssland har sökt skydda sitt kapital genom att ta stora positioner guld inför sanktionerna för invasionen av Ukraina, rubelns fall och stora västerländska multinationella företags uttåg från landet. Hushållens ökade efterfrågan på guldtackor är så stor, även motiverad av avskaffandet av mervärdesskatten på guldhandeln, att den ryska centralbanken tvingades upphöra med att köpa guld från landets banker från och med den 15 mars 2022. Det är okänt hur länge denna åtgärd kommer att pågå.

I slutet av februari ledde västerländska regeringars införande av sanktioner mot Ryssland till ett massivt uttag av kontanter från ryska banker. Samtidigt kollapsade den ryska rubeln till rekordlåga nivåer. Inför denna situation svarade landets centralbank med att höja styrräntan till 20 procent från 9,5 procent och att återuppta guldköpen.

Ryssland har tappat två procent av sin BNP på mindre än en månad

Den ryska centralbanken Bank of Russia (Центральный банк Российской Федерации) har den femte största guldreserven i världen, värderad till cirka 140 miljarder dollar. Den ryska centralbanken har emellertid förlorat tillgång till 300 miljarder av sitt kapital till följd av sanktionerna.

Detta har gjort att andelen guld i Ryssland tillgängliga reserver har ökat från 21 procent till 40 procent. Samtidigt minskade banksektorns strukturella likviditetsgap till mindre än 36 miljarder dollar förra veckan. Allt detta gör att det inte längre är meningsfullt att köpa guld från banker för att upprätthålla likviditeten, säger VTB-analytiker i en Reuters-publikation.

Ryska hushålls köp av guld kan bidra till att minska mängden kontanter som översvämmar landets ekonomi, vilket också gynnar bankernas likviditet, påpekar BCS-analytikerna.

Allt färre alternativ

Internationellt är den ryska centralbankens möjligheter att sälja sina guldreserver alltmer begränsade. Denna ädelmetall är den typ av tillgång som skulle kunna säljas för att stödja rubeln som befinner sig i fritt fall sedan starten av Ukraina-invasionen. Däremot förbjuder sanktionerna amerikanska, brittiska och EU-institutioner att göra affärer med den ryska centralbanken. Vidare fruktar många handlare och banker sanktioner om de köper eller säljer ryskt guld.

Moskva kan behöva blicka österut, till centralbankerna i länder som Indien eller Kina, för att sälja guld eller säkra lån med det, enligt CPM Groups managing partner Jeff Christian. Ett annat alternativ skulle vara att sälja via Shanghai Gold Exchange, där affärsbanker är medlemmar, även om de försäljningar som skulle kunna göra troligen är av begränsad omfattning.

Emellertid kan satsningen från den tvådelade gruppen av amerikanska senatorer för att ytterligare hindra guldtransaktioner avskräcka banker från platser som Kina och Indien. Dessutom vill Kina sannolikt undvika att drabbas av amerikanska sanktioner för kriget.

Varför faller guldet?

Trots att guld är en safe haven tillgång par excellence har guldpriset gått från 2 043 USD per troy ounce den 8 mars till cirka 1 900 USD per troy ounce. Enligt Julius Baers analytiker Carsten Menke beror detta på tre anledningar:

  • Den första, ”nedgången i energipriserna och utsikterna för en mindre uttalad ökning av inflationen.”
  • Det andra, förkastandet ”av västvärlden” (NATO och/eller Europeiska unionen) att aktivt gå in i kriget i Ukraina, vilket innebär att konflikten inte kommer att eskalera ytterligare eller inte ge vika för tredje världskriget.
  • Och, slutligen, ”uttag av vinster av kortsiktiga spekulativa handlare”, säger Menke.

Guldmarknaden speglar huruvida ekonomiska och finansiella marknadsrisker stiger eller minskar i tider av geopolitiska kriser. Vid denna tidpunkt speglar det ett bakslag, även om det noga följer utvecklingen av situationen, som fortfarande är mycket föränderlig och osäker, tillägger analytikern.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version