Den danska centralbanken älskar att sänka räntorna iShares MSCI Denmark Capped ETF (BATS: EDEN), den börshandlade fond som replikerar utvecklingen på den danska aktiemarknaden, studsade till när den danska centralbanken under förra veckan meddelade att den sänkte styrräntan för fjärde gången på två och en halv vecka i ett fortsatt försök att behålla sin koppling till den oönskade euron.
iShares MSCI Denmark Capped ETF (BATS: EDEN) har stigit med drygt 1,2 procent sedan årsskiftet, och testar nu sitt korta motstånd, 50-dagars glidande medelvärde.
Danmarks centralbank sänkte sin styrränta till minus 0,75 procent från minus 0,5 procent att devalvera den danska kronan, vilket har lockat euro investerare som svalt för avkastningen efter Europeiska centralbanken antagit ett aggressivt obligations-inköpsprogram. Den danska centralbanken försöker att upprätthålla en euro stabil växelkurs för att stabilisera inflationen och stödja de danska exportföretagen.
Landets centralbank kan bli desperat efter att ha sänkt räntan i sådan snabb takt. Normalt skulle de danska penningpolitiska beslutsfattarna ta tid på sig att bedöma situationen efter varje ränteförändring om det övergripande utfallet inte skulle omedelbart bli uppenbara.
Den svenska riksbanken har inte rört styrräntan sedan 2001. Med eurogrannar som försöker hålla jämna steg med ECBs policy, tror vissa bedömare att Sveriges Riksbank kan överväga räntesänkningar redan nästa vecka. Den svenska riksbanken bör ingripa och prata ned kronan som den schweiziska och danska centralbanken gjort. Det kommer att ha en mycket större inverkan på valutan än kvantitativa lättnader eller räntesänkningar säger Carl Hammer, chefsvalutastrateg på SEB, i en artikel från Reuters.
Norge centralbank har redan antagit en inköpsplan för att kompensera för de sjunkande priserna på sin oljeexport. Norges Bank uppgav att det skulle sälja utländsk valuta motsvarande 700 miljoner kronor per dag, eller nästan 90 MUSD dagligen i februari.