Vi har tidigare skrivit om vilka länder som har de största guldreserverna. Nu följer vi upp denna med de tio länderna med högst guldproduktion. Guld är ett av de sällsynta elementen i världen och utgör ungefär 0,003 delar per miljon av jordskorpan. Men hur mycket guld gräver världen upp varje år och vilka länder producerar mest?
År 2019 uppgick den globala guldgruvproduktionen till 3 463,7 ton – en minskning med en procent jämfört med 2018. Detta var den första nedgången i produktionen jämfört med året sedan 2008. Guldproduktionen har varit relativt stabil sedan 2010. Kommer detta att ändras med den ökade efterfrågan vi sett i samband med stigande guldpriser och Coronaviruset?
Tanken är att allt det lätta guldet redan har upptäckts och gruvföretagen måste gräva djupare för att hitta ekonomiskt lönsamma fyndigheter. Till exempel var Sydafrika överlägset en gång det land som producerade mest guld i världen. Sydafrika grävde fram över 1000 ton 1970, men den årliga produktionen har minskat stadigt sedan dess. Å andra sidan har flera nationer trätt fram under de senaste åren som växande guldproducenter.
Som framgår av diagrammet nedan tar Kina det största landet för globala guldproducenter med stor marginal. De 10 bästa rankningarna såg ett stort skifte under 2019 – Ryssland tog ledningen över Australien för att hävda sig på andra plats, Indonesien föll bort listan och Brasilien gick med som den tionde största producenten. Ghana kom att ta plats före Sydafrika och blev den afrikanska kontinentens främsta producent.
Nedan finns mer information om de tio länderna med den största guldproduktionen 2019, som börjar med topptillverkaren och toppkonsumenten av guld, Kina. Alla uppgifter kommer från World Gold Council.
Kina – 383,2 ton
I många år har Kina varit den nation som producerar mest guld. Landet står för 11 procent av den globala gruvproduktionen. Produktionen sjönk dock från nästan 400 ton 2018, vilket motsvarar det tredje året i rad med nedgångar. Nedgången beror till stor del på en stramare miljöpolitik som införts av regeringen. Strängare kontroll över användningen av cyanid i guldgruvor tvingade till exempel flera gruvföretag att minska produktionen.
Ryssland – 329,5 ton
83 procent av europeiskt guld kommer från Ryssland, som har ökat sin produktion varje år sedan 2010. Ryssland tog ledningen över Australien för att bli världens näst största producent, Ryssland bröt 50 ton mer 2019 än året innan. Vem är den största köparen av ryskt guld? Naturligtvis köper den ryska regeringen cirka två tredjedelar av allt guld som produceras lokalt
Australien – 325,1 ton
Australien har rapporterat sju år i rad med produktionsökningar, en ökning med 4 procent under 2019. Mineralindustrin står för över hälften av Australiens totala export och genererar cirka 8 procent av BNP. Högre produktion vid flera gruvor och rampen för projekt som Mount Morgans och Cadia Valley bidrog till ökad produktion
USA – 200,2 ton
Amerikansk guldproduktion sjönk med 11 procent under 2019 och avslutade en serie om fem år i rad med tillväxt. Tolv stater producerade guldet, värt cirka 8,9 miljarder dollar och svarade för 6,1 procent av den globala produktionen. Cirka 78 procent av guld som produceras i USA kommer från Nevada. Om denna delstat ansågs vara ett land skulle det hamna på plats nummer sex på denna lista med 173,6 ton som bryts under 2019
Kanada – 182,9 ton
Kanada har fått plats fem i tre år nu, även med en liten minskning av produktionen under 2019. Nya projekt i Nunavat, Yukon och Quebec förväntas stödja en starkare produktion under 2020. Kanadas guldgruvproduktion beräknas växa med en årlig tillväxttakt på 2,7 procent från 2019 till 2023 för att nå 7,6 miljoner troy ounce.
Peru – 143,3 ton
Guldproduktionen sjönk för fjärde året i rad till stor del på grund av nedbrytningar av olaglig gruvdrift i La Pampa-regionen och lägre kvaliteter vid befintliga projekt. Gruvdrift är en betydande del av Perus ekonomi och står för över 28 procent av regionens totala produktion.
Ghana – 142,4 ton
Ghana är Afrikas största guldproducent och gick om Sydafrika på topplistan 2019. Ghana är också känt för sina reserver av olika industriella mineraler. Branschjättar som AngloGold Ashanti och Gold Fields har flyttat fokus från Sydafrika till Ghana där fyndigheterna är billigare och lättare att bryta. Den västafrikanska nationen har cirka 1000 ton reserver.
Sydafrika – 118,2 ton
En gång den största guldproducenten i världen med stor marginal har produktionen i Sydafrikas guldgruvor avtagit varje år sedan 2008, med undantag av 2013 då produktionen ökade med några ton. Nationen kämpar med stigande kostnader för el och arbete, med många gruvor som stängs på grund av olönsamhet. Sydafrika är dock fortfarande hem till världens djupaste guldgruva, Mponeng-gruvan, som sträcker sig 4 mil under jorden.
Mexiko – 111,4 ton
Även om produktionen sjönk för fjärde året i rad är Mexiko fortfarande en konkurrenskraftig guldkälla. Produktionen har ökat från bara 50,8 ton 2008 till över 130 ton 2017, en av de största ökningarna på nio år. Mexiko är en attraktiv plats för gruvdrift på grund av en relativt låg regleringskostnad. Avmattningen 2019 tillskrivs tvister mellan lokala samhällen och entreprenörer.
Brasilien – 106,9 ton
Brasilien producerade 10 ton guld mer än året innan och blev nummer 10 på denna lista. Olaglig gruvaktivitet har ökat kraftigt de senaste fem åren i hjärtat av Amazonas regnskog. President Jair Bolsonaro har drivit landet att utveckla Amazonas ekonomiskt och utnyttja dess mineralrikedom.