De sämsta ETFerna 2014 När vi summerar 2014 ser vi att köparna satt i förarsätet hela året, trots frustrationen från säljare och blankare som hävdar att aktiemarknaderna är övervärderade och att vi behöver se en korrigering av aktiekurserna. De större aktieindexen fortsatte emellertid att utvecklas positivt under året, bland annat tack vare en återhämtning på den amerikanska arbetsmarknaden och åtgärder från den amerikanska centralbanken FED, som också inkluderade löften om att upprätthålla en ackommoderande penningpolitik.
Trots rallyt på finansmarknaderna så var det emellertid ett antal större tillgångsslag som inte steg utan redovisade röda siffror när vi stängde böckerna för 2014.
Nedan lyfter vi fram de sämsta börshandlade produkterna från detta år. Observera denna lista utesluter hävstångsprodukter och inverterade fonder, så kallade hävstångs-ETFer, och avkastningen är framtagen per den 26 december 2014.
För andra året i rad var volatilitet det tillgångsslag som utvecklades allra sämst när en stor del av osäkerheten försvann bland aktiemarknadens aktörer och börsindexen steg. Bland de övriga börshandlade fonder som gick sämst under 2014 återfinns sådana med koppling till Ryssland och energirelaterade ETPer som styrs av olje- och gaspriserna. De geopolitiska spänningarna ledde till en massiv utförsäljning av för alla energirelaterade tillgångar runt om i världen.
Bland de övriga faktorer som bidrar till svaghet i energipriser var en stigande dollarkurs. Dollarn tog ledningen på valutasidan. Detta har fungerat som en motvind för råvarupriser över hela linjen, och därigenom sätta ytterligare press nedåt på de redan sönderfallande oljepriserna.
I tabellen nedan visas utvecklingen för varje ETF i ovanstående diagram:
Hos SAVR kan du handla direkt i appen från Sveriges största utbud av digitala aktiemarknader: hela 19 marknader . Inget krångel med telefonmäkleri och de höga courtagekostnader det brukar medföra, med andra ord.
Föga förvånande ligger Sverige och USA i toppen på listan av SAVRs mest omsatta aktiemarknader just nu. Mer överraskande är nummer åtta (Storbritannien) och nio (Polen) – jättekul att se att dessa marknader är så populära!
Inte så konstigt kanske, med tanke på att SAVR har samma låga courtage i alla länder. Vi ger oss på att gissa att listan inte ser likadan ut hos konkurrenterna där det krävs både telefonsamtal och flera hundra kronor i minimicourtage för att få handla brittiskt.
En anledning till att vi är ett populärt val för utländsk aktiehandel är SAVR låga och automatiska courtage som ser likadant ut på alla marknader: 1 kr i minimicourtage och max 99 kr.
Allt du behöver veta om SAVRs courtage
Endast 0,19 % i växlingsavgift.
SAVRs växlingsavgift för utländsk handel är låga 0,19 % – att jämföra med branschstandarden som är från 0,25 % och uppåt.
Har du frågor eller funderingar?
Kontakta SAVRs kundservice i chatten i inloggat läge eller på telefonnummer 08-38 52 00. SAVR finns där för dig helgfria vardagar kl. 9-22.
Att investera i obligations-ETF:er erbjuder det enkla och transparenta sättet att investera i räntebärande värdepapper. Sedan lanseringen av iBonds ETFer 2023 finns det även fonder som investerar i obligationer med förfall ett enda år. De är även kända som ”förfalloobligationer”.
Sådana obligations-ETF:er kombinerar den fasta löptiden för en individuell obligation med diversifieringsfördelen med ETF:er. Detta beror på att dessa obligations-ETF:er gör det enkelt att investera i brett diversifierade korgar av obligationer och investera pengar under en bestämd tidsperiod.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETF:er som gör att du kan investera i löptidsobligationer. För närvarande finns det 40 sådana obligations-ETFer, med en årlig förvaltningskostnad på mellan 0,09 och 0,12 procent per år.
En jämförelse av fonder som investerar i obligationer med förfall ett enda år
Förutom avkastning finns det ytterligare viktiga faktorer att tänka på när du väljer en fond som investerar i obligationer med förfall ett enda år. För att ge ett bra beslutsunderlag hittar du en lista över alla fonder som investerar i obligationer med förfall ett enda år med information om kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, fondens hemvist och replikeringsmetod.
För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelnings- policy
Hemvist
Replikerings- metod
iShares iBonds Dec 2028 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Dist) IE000264WWY0
UBS ETF (IE) MSCI ACWI SF UCITSETF (USD) A-UKdis (ACWUKD ETF) med ISIN IE00BJXFZ989, försöker följa MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
UBS ETF (IE) MSCI ACWI SF UCITSETF (USD) A-UKdis har tillgångar på 151 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 april 2019 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Fondens investeringsmål är att leverera den totala nettoavkastningen för MSCI ACWI Index minus kostnader.
Fonden replikerar syntetiskt indexutvecklingen genom att investera i en swap.
Swapmotparten överför säkerheter till ETFen i form av G10-statsobligationer, överstatliga obligationer och kontanter.
Pingback: De bästa ETFerna 2014 - ETF-marknaden