Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

De sämst presterande börshandlade fonderna 2022

Publicerad

den

Under ett år där nästan allt gick under, var det en kapplöpning till botten för de sämst presterande börshandlade fonderna 2022 som vanns av ryska och kryptovaluta aktie-ETFer 2022 efter att oöverträffade marknadshändelser fick båda tillgångsklasserna att rasa.

Under ett år där nästan allt gick under, var det en kapplöpning till botten för de sämst presterande börshandlade fonderna 2022 som vanns av ryska och kryptovaluta aktie-ETFer 2022 efter att oöverträffade marknadshändelser fick båda tillgångsklasserna att rasa.

Rysslands beslut att invadera Ukraina i februari 2022 skickade chockvågor genom globala marknader då västerländska regeringar var snabba med att genomföra finansiella sanktioner som var angelägna om att göra Ryssland till en ekonomisk paria.

I kryptoland skapade terrakraschen i maj förra året och den dramatiska kollapsen av Sam Bankman-Frieds FTX i november en av de hårdaste ”kryptovinterna” för investerare i digitala valutor och det bredare ekosystemet.

Kraschen har till och med fått flera kryptoemittenter – inklusive Bitpanda och ETC Group – att dra bort sina ETPer från marknaden vid låg efterfrågan. Däremot sjönk aktier över hela linjen då stigande räntor drabbade teknikaktier särskilt hårt med några tematiska ETFer som föll dramatiskt.

Även om obligationer erbjöd lite andrum 2022, räckte en historisk månad för brittiska gilts efter tidigare förbundskanslern Kwasi Kwartengs ”minibudget” för att säkerställa att tillgångsklassen var en av de sämst presterande de senaste 12 månaderna.

Ryska tillgångar inlåsta

Investerare i Ryssland-fokuserade ETFer var sannolikt de största förlorarna i år med produkterna som i princip tappade hela sitt värde över en natt. Efter den snabba stängningen av de ryska marknaderna lämnades ETF-emittenter svårt att förstå vilken inverkan det skulle få på deras produkter.

Den snabbrörliga situationen utlöstes när Moskvabörsen stängdes bara några dagar efter invasionen, vilket lämnade världens största indexleverantör MSCI att märka marknaden som ”oinvesterbar”.

ETF-emittenter avbröt snabbt skapande och inlösenordrar på ryska ETFer, vilket stängde primära marknader. Börser globalt stoppade sedan handeln med ryska ETFer tills vidare, vilket stängde av sekundärmarknaden.

Enligt Bloomberg Intelligence såg fristående ryska ETFer nästan alla sina 4 miljarder USD-tillgångar under förvaltning (AUM) utplånade mellan slutet av januari och mitten av mars när kapitalförvaltare skrev ner värdet på sina tillgångar.

Kan några ETF-tillgångar fly från Ryssland?

Under de följande månaderna beslutade kapitalförvaltare att avsluta sina Rysslands ETFer där BlackRock, Invesco och DWS alla avnoterade sina produkter.

Som det ser ut är Lyxor PEA Russia MSCI Russia IMI Select GDR UCITS ETF (PRUS), Lyxor MSCI Russia UCITS ETF (RUS) och HSBC MSCI Russia Capped UCITS ETF (H4ZM) Europas enda återstående Ryssland ETFer.

Kryptovintern blev en istid

Kryptovintern förvandlades till en veritabel istid under andra halvan av 2022 efter att den tredje största kryptovalutabörsen FTX gick i konkurs och lämnade branschen i en svacka.

Branschen hade dock redan ställts inför ett tumultartat halvår efter kollapsen av Terra, vilket ledde till att flera ETP-emittenter stängde sina ETPer efter att ha förlorat nästan 100 procent av sitt värde. Samtidigt har de ETPer som spårar bitcoin också underpresterat betydligt, med kryptovalutan ner över 64 procent förra året.

Krypto-aktieprodukter var de sämst presterande ETFerna under de senaste 12 månaderna, ett tecken på att smärtan kändes över bredare digitala tillgångar och tekniken som stöder dem.

VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF (DABG) gav en avkastning på -86,6 procent under perioden medan ETC Group Digital Assets & Blockchain Equity UCITS ETF (KO1N) gav en avkastning på -77,3 procent. På andra håll gick Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF (BNXG) lite bättre men föll ändå med 52,4 procent.

Det finns tecken på att saker och ting kan bli värre för branschen. Den näst största kryptobörsen, Binance, är nu i rampljuset efter att den tillfälligt stoppade uttag av stablecoin USDC i december förra året.

Tematik känner smärtan

ETFer som investerar i teknikdrivna megatrender som molnberäkningar och artificiell intelligens gav hög tvåsiffrig negativ avkastning då tekniksektorn mötte motvind inklusive inflation, stigande räntor och en ekonomisk nedgång.

Den teknikdrivna Nasdaq 100, som drabbats hårdare än de flesta av dessa motvindar, har minskat med 33,8 procent under 2022 jämfört med 19,9 procent för S&P 500. Den sämst presterande ETFen i denna kategori var HANetfs Global Online Retail UCITS ETF (IB0Y) som gav en avkastning på -72,2 procent.

Detta följdes av WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (WTEJ) och Global X Fintech UCITS ETF (XFIN) som gav en avkastning på -54,3 procent respektive -53,5 procent.

Andra teman som gick dåligt var cybersäkerhet och artificiell intelligens. WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF (W1TB) sjönk med 44,2 procent för året, följt av L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (XMLD) som gav en avkastning på -41,2 procent.

Samtidigt föll Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF (BOTZ) och WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF (WTI2) 43,5 respektive 43,1 procent.

Storbritanniens härdsmälta

Den brittiska marknaden för obligationer försvann i slutet av september efter att förbundskansler Kwarteng släppt lös extravaganta utgiftsplaner och ofinansierade skattesänkningar som skickade 30-åriga giltavkastningar till den högsta nivå på två decennier.

Som svar på avkastningsvolatiliteten upplevde ETFer som investerar i gilts tvåsiffriga förluster i september, vilket förvirrade ett dåligt år för brittiska statsobligationer.

En historisk månad för brittiska gilts ETFer

Ledande var den längre tidsåldern SPDR Bloomberg 15+ Year Gilt UCITS ETF (SYBL) som gav en avkastning på -46,9 procent under de senaste 12 månaderna. Samtidigt gav iShares £ Index-Linked Gilts UCITS ETF (INXG) en avkastning på -41,8 procent följt av -41 procent för Lyxor Core FTSE Actuaries UK Gilts Inflation-Linked UCITS ETF (GILI).

ETFerna upplevde något av en comeback under fjärde kvartalet efter Liz Truss-regeringens bortgång och slutet på policyn för ”tillväxt till varje pris”, med INXG och GILI 13,5 procent och 12,8 procent upp sedan slutet av september.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guld-ETFer slår Bitcoin-ETFer kraftigt under första kvartalet 2025

Publicerad

den

Under hypervolatila marknader omvärderar investerare vanligtvis vad de äger. De ser också över vilka investeringar som är bäst lämpade för att navigera i svåra tider. Guld är alltid ett självklart val, och under den nuvarande turbulensen har det inte gjort dem besvikna. Faktum är att gammaldags guld-ETF, börshandlade fonder som investerar i guld slår till och med bitcoinfonder med en enorm marginal.

Under hypervolatila marknader omvärderar investerare vanligtvis vad de äger. De ser också över vilka investeringar som är bäst lämpade för att navigera i svåra tider. Guld är alltid ett självklart val, och under den nuvarande turbulensen har det inte gjort dem besvikna. Faktum är att gammaldags guld-ETF, börshandlade fonder som investerar i guld slår till och med bitcoinfonder med en enorm marginal.

Marknadsreferenser som SPDR S&P 500 ETF såg stora dippar från 1 januari till 15 april 2025 SPDR-fonden föll med 7,99 procent under den tiden medan iShares Bitcoin Trust ETF sjönk med 10 procent. Samtidigt steg SPDR Gold Shares-fonden, världens största ETF med fysiskt guld som backas upp, med nästan 23 procent. Fonden har tillgångar på över 98 miljarder dollar.

Medan S&P 500 belönade investerare rikligt under 2023 och 2024, ”sedan befrielsedagen, den 2 april i år, har spelplanerna för 2025 ändrats lite”, säger John Kinnane, chef för nyckelkunder på Sprott Asset Management.

Mitt i de krympande marknaderna har det skett en översvämning av ETFer som fysiskt stöds av guld och silver. I april ökade ETFer för ädelmetaller med 6,6 miljarder dollar i nya tillgångar och vann de största nettoinflödena för månaden i råvarukategorin.

Även ETFer för gruvaktier har klarat sig bra. VanEck Gold Miners ETF, till exempel, avkastade över 49 procent för året fram till den 15 april.

Det finns också specialiserade strategier. USCF Gold Strategy Plus Income Fund erbjuder en unik inkomsttwist på guld genom att sälja täckta köpoptioner för att generera intäkter. Den har en 30-dagars SEC-avkastning på 3,36 procent och har hittills i år ökat med 20,72 procent.

”En av guldets bestående egenskaper är att det faktiskt är en okorrelerad tillgång. Investerare av alla slag letar efter låg korrelation så att de i tider av volatilitet – som vi befinner oss i just nu – får en jämnare avkastning för sin totala portfölj”, säger Kinnane.

I februari lanserade Sprott Sprott Active Gold & Silver Miners ETF. Den inkluderar aktier i guld- och silvergruvor i en ETF-ticker med en aktivt förvaltad strategi.

Medan guldlänkade fonder har blomstrat har varken bitcoin eller resten av kryptovalutamarknaden gett investerarna något särskilt skydd.

Bitwise 10 Crypto Index Fund, ett mått på 10 olika kryptovalutor, inklusive bitcoin, sjönk med 21,28 procent från 1 januari till 15 april. Mindre kryptovalutor, särskilt meme-mynt och tokens, har presterat usla.

Guldets överprestationer har hjälpts av den kraftigt ökande efterfrågan från investerare, men också av köp från centralbanker. 2024 var tredje året i rad som de lade till mer än 1 005 ton till sina globala guldreserver.

”Respondenterna var tydliga med att centralbanksgemenskapen skulle fortsätta att öka sina allokeringar till guld inom kort, stod det i en rapport om reserver från World Gold Council från 2024.

Fortsätt läsa

Nyheter

INGH ETF är en satsning på global infrastruktur

Publicerad

den

iShares Global Infrastructure UCITS ETF GBP Hedged (Acc) (INGH ETF) med ISIN IE000TCZMZM8, försöker följa FTSE Global Core Infrastructure (GBP Hedged)-index. FTSE Global Core Infrastructure (GBP Hedged)-index spårar de största globala infrastrukturaktierna. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

iShares Global Infrastructure UCITS ETF GBP Hedged (Acc) (INGH ETF) med ISIN IE000TCZMZM8, försöker följa FTSE Global Core Infrastructure (GBP Hedged)-index. FTSE Global Core Infrastructure (GBP Hedged)-index spårar de största globala infrastrukturaktierna. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,70 % p.a. iShares Global Infrastructure UCITS ETF GBP Hedged (Acc) är den enda ETF som följer FTSE Global Core Infrastructure (GBP Hedged)-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETF:n ackumuleras och återinvesteras.

iShares Global Infrastructure UCITS ETF GBP Hedged (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 23 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 28 oktober 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför INGH?

  1. Exponering mot de största och mest likvida infrastrukturföretagen över hela världen
  2. Tillgång till infrastrukturföretag från både tillväxtmarknader och utvecklade marknader
  3. exponering mot infrastruktursektorn

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av internationella infrastrukturföretag från både utvecklade länder och tillväxtländer.

Indexleverantören har beslutat att avveckla Macquarie Global Infrastructure 100-index från och med den 22 maj 2017, och som ett resultat av detta har fonden beslutat att ersätta detta index med FTSE Global Core Infrastructure Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Handla INGH ETF

iShares Global Infrastructure UCITS ETF GBP Hedged (Acc) (INGH ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPINGH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NEENEXTERA ENERGY INCUtilities5,14US65339F1012USD
UNPUNION PACIFIC CORPIndustri5,13US9078181081USD
AMTAMERICAN TOWER REIT CORPReal Estate3,56US03027X1000USD
SOSOUTHERNUtilities3,52US8425871071USD
ENBENBRIDGE INCEnergi3,45CA29250N1050CAD
DUKDUKE ENERGY CORPUtilities3,24US26441C2044USD
WMBWILLIAMS INCEnergi2,58US9694571004USD
CPCANADIAN PACIFIC KANSAS CITY LTDIndustri2,39CA13646K1084CAD
NG.NATIONAL GRID PLCUtilities2,21GB00BDR05C01GBP
OKEONEOK INCEnergi2,17US6826801036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPFT ETF är en global satsning på teknikföretag

Publicerad

den

SPDR MSCI World Technology UCITS ETF (SPFT ETF) med ISIN IE00BYTRRD19, strävar efter att spåra MSCI World Information Technology-index. MSCI World Information Technology-index spårar informationsteknologisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering).

SPDR MSCI World Technology UCITS ETF (SPFT ETF) med ISIN IE00BYTRRD19, strävar efter att spåra MSCI World Information Technology-index. MSCI World Information Technology-index spårar informationsteknologisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering).

ETFENs TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. SPDR MSCI World Technology UCITS ETF är den billigaste ETF som följer MSCI World Information Technology index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFEn ackumuleras och återinvesteras i ETFEn.

SPDR MSCI World Technology UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 709 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 29 april 2016 och har sin hemvist i Irland.

Fondens mål

Fondens investeringsmål är att följa resultatet för företag inom tekniksektorn, över utvecklade marknader globalt.

Indexbeskrivning

MSCI World Information Technology 35/20 Capped Index mäter utvecklingen för globala aktier som klassificeras som fallande inom tekniksektorn, enligt Global Industry Classification Standard (GICS).

Handla SPFT ETF

SPDR MSCI World Technology UCITS ETF (SPFT ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURSS47
Bolsa Mexicana de ValoresMXNWTECN
Borsa ItalianaEURWTEC
Euronext AmsterdamEURWTCH
London Stock ExchangeUSDWTEC
London Stock ExchangeGBPTECW
SIX Swiss ExchangeUSDWTEC
XETRAEURSPFT

Största innehav

VärdepapperVikt %
Apple Inc.18,34%
Microsoft Corporation18,34%
NVIDIA Corporation18,09%
Broadcom Inc.4,29%
ASML Holding NV2,39%
Advanced Micro Devices Inc.1,50%
Adobe Inc.1,44%
Salesforce Inc.1,44%
Oracle Corporation1,33%
QUALCOMM Incorporated1,28%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära