Nyheter

De heta latinamerikanska ETFerna

Publicerad

den

I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln De heta latinamerikanska ETFerna. Artikeln publicerades ursprungligen i december 2010.

Latinamerikas ETF:er har gått som tåget i år. Brasilien är störst, men växer inte snabbast, skriver ETF-analytikern Stephan Agerman som listar sina latinofavoriter.

Latinamerikas länder har länge stått i skuggan av storebror Brasilien, men i år har det ändrats. Det finns fler alternativ i den expansiva regionen, särskilt om du botaniserar bland börshandlade fonder.

Historiskt har tillväxtländer med stor befolkning uppvisat en hög tillväxt. Brasilien är det största landet i Latinamerika med sina 201 miljoner invånare, en folkmängd som gör Brasilien till världens femte största land. Efter Brasilien kommer Mexiko med 113 miljoner invånare och därefter rangordnat Colombia, Peru och Chile.

Hela Sydamerikas BNP förväntas enligt IMF växa med 6,3 procent under 2010 och med 4,1 procent under 2011. Det snabbast växande landet i år är inte storebror Brasilien, utan Peru med en BNP-tillväxt på hela 8,3 procent. För 2011 är det jämnt mellan Peru och Chile med en BNP-tillväxt på 6,0 procent.

En investering i Latinamerika är till stor del en investering i framför allt ädelmetaller, industrimetaller och jordbruksprodukter. Brasilien är exempelvis världens största exportör av kaffebönor, apelsinjuice och världens näst största leverantör av sojabönor.

Världens största silverproducent

Mexiko är världens största producent av silver. Peru är världens näst största exportör av silver och koppar. Chile är också en stor producent av koppar. Colombia har länge varit och är fortfarande väldigt beroende av kaffebönor.

Flera av länderna ovan har försökt att skapa ytterligare tillväxtområden som turism och en utökad traditionell industri. Men det gamla beroendet av råvaror kvarstår till stor del.

Störst utbud av nischade ETF:er finns noterat i USA. I tabellen nedan har jag valt ut nio som handlas på börserna i USA (NYSE) och Tyskland (XETRA). Brasilien har haft sämst utveckling i år och ligger fortfarande på minus, räknat i kronor. Colombia har haft den starkaste utvecklingen, ETF:en Global X/Interbolsa FTSE Colombia 20 ETF har gått upp med hela 52 procent sedan årsskiftet.

Värderingen av de mindre länderna i regionen börjar bli något ansträngd, men tror du på fortsatt stigande råvaru- och metallpriser kan en investering i dessa länder vara intressant.

Ur ett jämförande perspektiv framstår nu Brasilien som mest intressant. Här föredrar jag framför allt ETF:en Market Vectors Brazil Small-Cap ETF, eftersom den i större utsträckning fångar upp den växande medelklassen genom en större vikt dagligvaror och sällanköpsvaror. Instrumentet skiljer sig från ETF:er som följer Brasiliens huvudindex Bovespa eller MSCI Brazil, som ger en större exponering mot storbolag som Petrobras.

De heta latinamerikanska ETFerna

NamnIndexAvgiftUtveckling i år (%)
iShares S&P Latin America 40 Index Fund (USD)S&P Latin America 40 index0,54,1
db x-trackers – MSCI EM LATAM TRN INDEX ETF (EUR)MSCI Emerging Latin America index0,656,5
iShares MSCI Brazil Index Fund (USD)MSCI Brazil index0,63-2
Lyxor ETF Brazil Ibovespa (EUR)Ibovespa index0,65-3,2
Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (USD)Market Vectors Brazil Small-Cap index0,6514,9
iShares MSCI Mexico Investable Market Index Fund (USD)MSCI Mexico index0,5512,2
iShares MSCI Chile Index Fund (USD)MSCI Chile index0,6335,8
iShares MSCI All Peru Capped Index Fund (USD)MSCI All Peru Capped index0,6342,2
Global X/InterBolsa FTSE Colombia 20 ETF (USD)FTSE Colombia 20 index0,8651,9

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se
Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version