Allt fler investerare, vare det är privatpersoner eller institutioner, ser över sina placeringar. Istället för att som innan gifta sig med en eller flera aktier väljer de istället att arbeta med långsiktiga strategier. Ett sätt som detta görs är att de använder sig av börshandlade fonder som byggstenar i en hel multistrategiportfölj. Genom att använda sig av börshandlade fonder, eller ETFer som de också kallas för, går det att bygga en stabilare och mer diversifierad portfölj med lägre korrelation, vilket är viktigt i dagens lågränte- och lågavkastningsmiljö. I teorin betyder detta att den totala avkastningen ökar medan risken minskar. Därför skiljer sig utvecklingen för ETFer åt i Norden.
Intresset för börshandlade fonder har ökat markant under de senaste åren, men enbart i Norden skiljer sig användandet åt väldigt mycket. I Finland finns det sedan många år en lång erfarenhet av att arbeta med fonder, och placerarna tog snabbt till sig konceptet med ETFer. I Sverige, precis som i Danmark, har investerarna varit intresserade av denna typ av produkt, och under de senaste åren har placerarna valt att använda dem på allvar. I Norge är användarna fortfarande nyfikna, och de använder sig av börshandlade fonder, men som ett sätt att kunna investera på enskilda marknader.
En orsak till att Finland varit snabbare att ta till sig konceptet med börshandlade fonder i förhållande till sina nordiska grannländer kan bero på att landet använder euro till skillnad från övriga nordiska länder. Genom att Finland använder sig av euro saknas den valutabarriären som placerare i Sverige, Danmark och Norge måste handskas med när de köper ETFer på XETRA i Tyskland där de listas i euro. Många börshandlade fonder handlas emellertid på NYSEArca, där de listas i USD varför det egentligen inte borde utgöra ett större problem.
Danmark är väldigt mycket ett land där investeringsklimatet är räntor och ETer kommer lite från aktievärlden så därför har det tagit lite tid. Det är väl i samband med att ränte-ETFer började bli större som intresset ökade i Danmark.
Fonder, vare det är aktiefonder eller andra sorters fonder, är idag den vanligaste investeringsformen för privatpersoner som vill investera på finansiella marknader. Enbart i Sverige är uppskattningsvis 3 000 miljarder kronor investerade i fonder. Något som är slående är att trots att fonder är en så pass populär investeringsform så är det svårt för många kunder att få reda på vad som händer med deras investeringar eftersom information och rapportering är svårtillgänglig. Den finns men det är inte helt enkelt för en lekman att tolka den. Detta är en av de fördelar som börshandlade fonder har över traditionella fonder, eftersom det ligger i fondernas struktur att de måste vara transparanta och rapportera sina innehav dagligen. Därför skiljer sig utvecklingen för ETFer åt i Norden.
En ny aktiv börshandlad fond utgiven av First Trust är tillgänglig för handel på Xetra och Börse Frankfurt. Det är en ny aktiv ETF från First Trust ger tillgång till buffertstrategi på S&P 500 med januari 2025/2026 som målperiod
First Trust Vest U.S. Equity Buffer UCITSETF – January eftersträvar en aktiv investeringsstrategi med syftet att spåra resultatet för S&P 500 Index upp till en fast övre gräns (tak). Samtidigt strävar fonden efter att säkra sig mot förluster (buffert) för de första 10 procenten av kursfall i slutet av den definierade målperioden på ett kalenderår. För detta ändamål investerar investeringsförvaltningen hela tillgången i FLEX-optioner. Dessa är sälj- och köpoptionskontrakt.
Buffertstrategin börjar och slutar varje år i januari och balanseras sedan om genom att fonden investerar i ett nytt paket med FLEX-optioner. Taket beräknas på första rapporteringsdatum beroende på marknadsförhållanden, medan bufferten alltid är oförändrad på 10 procent.
Namn
Kortnamn
ISIN
Avgift
Utdelnings- policy
First Trust Vest U.S. Equity Buffer UCITSETF – January
FJAN
IE000MDKBOB3
0.85 per cent
Ackumulerande
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 351 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Januari har börjat starkt på marknaderna, med flera kategorier av spanska fonder som noterade enastående avkastning i början av året. Och märkligt nog, och för första gången på länge, har det inte varit investeringsfonderna i USA som drivit upp avkastningen, utan snarare… de europeiska.
De flesta fonder som investerar i Europa, såväl som deras kategorier, har haft god avkastning i början av 2025. Värt att särskilt nämna är också aktiefonder i Brasilien och Latinamerika, som har lett uppgångarna i fondrankningen, följt av sektorer som traditionellt anses vara säkra tillflyktsorter såsom ädelmetaller.
Bästa fondkategorier – januari 2025
Brasilien och Latinamerika, från 0 till 100 på en månad (+8% / +12%)
Aktiefonder med fokus på Brasilien har varit månadens stora vinnare, med en imponerande avkastning på +12,24 % i genomsnitt under de senaste 30 dagarna. Återvinningen av dessa medel är betydande, eftersom de var de två sämsta kategorierna för året 2024 när det gäller lönsamhet.
Latinamerikanska aktier i allmänhet har också haft en stark utveckling med +8,72 % under månaden, med stöd av den goda utvecklingen i Brasilien och en förbättring på tillväxtmarknaderna i regionen.
Kategori
Månad
5 år
10 år
RV Latinoamérica
+8,72%
-2,15%
+1,81%
RV Brasil
+12,24%
-8,07%
+0,78%
Ädelmetaller lyser starkt
Guld och ädelmetaller har bibehållit sin roll som tillgångar till fristad under de första veckorna av ökad volatilitet med upp- och nedgångar orsakade av DeepSeek och Trumps tariffer, med guld- och metallgruvfonder som i genomsnitt ökat med +7,76 % under de senaste 30 dagarna, medan de som investerar direkt i råvaror har fått 6,24 %.
Kategori
Månad
5 år
10 år
RV Sector Oro y Metales Preciosos
+7,76%
+7,68%
+7,76%
Materias Primas – Metales Preciosos
+6,24%
+6,56%
+6,08%
Europa
Och slutligen ligger Europa före USA när det gäller avkastning, om än bara för tillfället, i början av 2025. Fonder från Schweiz, Italien och Tyskland är bland de länder som har de största ökningarna av eget kapital.
Large-cap fonder i Schweiz var de mest lönsamma i januari i Europa, med +6,46 % under månaden. Italien har också presterat anmärkningsvärt bra, med en månatlig avkastning på +6,16 %. Stora fonder i Tyskland har sett en ökning med +5,97 % under de senaste 30 dagarna.
Flexibla cap-fonder i euroområdet har presterat bra med ett genomsnitt på +6,19 % i januari, medan large cap-tillväxtfonder i Europa har uppnått +5,09 %. De med en Blend-strategi, som balanserar tillväxt och värde, har registrerat +4,75 %.
Aktiefonder inom finanssektorn har utvecklats bra de senaste 30 dagarna med +5,21 %. Bankverksamheten har startat starkt 2025 och konsoliderar den nästan 29 % genomsnittliga avkastningen som uppnåddes av fonder i denna kategori förra året.
Kategori
Månad
5 år
10 år
RV Sector Finanzas
+5,21%
+10,11%
+8,40%
Värsta fondkategorier
Indien och Asien har en svag start på året
Indiska aktiefonder drabbades hårdast i januari, ned -6,78 % under månaden. Thailand och Indonesien noterade också betydande nedgångar, med förluster på i genomsnitt -5,63% respektive -4,47%.
Sammantaget har den asiatiska regionen, exklusive Kina och Japan (Kina såg till och med små uppgångar), utvecklats svagt, vilket återspeglas i de negativa siffrorna för små och medelstora fonder i Asien (-3,19 %) och asiatiska aktier i allmänhet (-2,62 %).
Kategori
Månad
5 år
10 år
RV India
-6,78%
+12,27%
+7,80%
RV Tailandia
-5,63%
-3,59%
-0,83%
RV Indonesia
-4,47%
-2,84%
-2,22%
RV Asia (ex-Japón) Cap. Peq/Mediana
-3,19%
+8,38%
+5,86%
RV Asia
-2,62%
+4,06%
+2,89%
Alternativ energi
Alternativa energifonder var en annan av de sämst presterande kategorierna i januari, ned -3,44 %. Osäkerhet kring ny politik för förnybar energi efter Donald Trumps mandatperiod har satt press nedåt på dessa tillgångar. Fonder som redan 2024 hade utvecklats dåligt.
Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 SwapUCITSETF 1D (XGSD ETF) ISIN LU0292096186, försöker spåra STOXX® Global Select Dividend 100-index. STOXX® Global Select Dividend 100-index följer de 100 högutdelningsbetalande globala aktierna från STOXX Global 1800 Index.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 SwapUCITSETF 1D är en stor ETF med tillgångar på 596 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 1 juni 2007 och har sin hemvist i Luxemburg.
Index nyckelfunktioner
STOXX® Global Select Dividend 100 Return Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Företag från globala utvecklade marknader med hög direktavkastning
De 100 aktierna med högst utdelning från Stoxx Global-indexen
Viktad med årlig nettoutdelning
Årlig indexöversyn, största komponenten är begränsad till 10 %
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.