Vi är mitt i en livsmedelsrevolution. Inte bara vill vi veta mer om vad vi äter, men vi vill också veta mer om var det kommer ifrån. Det innebär även att det blivit allt hetare att investera på detta område. Ett sätt att göra detta på är genom den börshandlade fonden Rize Sustainable Future of Food UCITSETF (FOOD).
Globala livsmedelssystem kämpar redan för att tillgodose de dietära behoven hos världens 7,8 miljarder starka befolkning. Fetma och relaterade sjukdomar ökar, och de förödande miljöeffekterna av ohållbara jordbruks- och tillverkningsprocesser har blivit mycket tydliga. Om inget förändras kommer dessa problem bara att bli värre. När allt kommer omkring är den globala befolkningen på väg att nå 10 miljarder år 2050.
Fler och fler av oss inser att världens framtid står på spel. Och idag bildas allt fler företag för att möta vår växande efterfrågan på hälsosam, prisvärd och näringsrik mat som tillverkas med miljövänliga metoder. Detta är helt meningsfullt ur ett affärsperspektiv.
Produkterna och praxis som omger hållbar mat representerar tillsammans en enorm marknadstillväxtmarknad som är här för att stanna. Att komma in på bottenvåningen gör det inte bara möjligt för företag att ge tillbaka något till jorden, men det kan också stå för att göra dem till stora multiplar av långsiktig avkastning. Vid sidan av elektrifieringen av fordon och ökningen av förnybar energi ser vi dagens livsmedelsrevolution som en av århundradets investeringsmöjligheter.
Så hur kom vi hit?
Enkelt uttryckt har konventionella livsmedelssystem inte varit i stånd att hantera den snabba befolkningstillväxten. Med så många fler människor att föda, har fokus tvingats bort från näring och mot leverans av så många kalorier som möjligt till så lite kostnad som möjligt. Denna ”skalfördelar” -metod har gett upphov till otaliga allvarliga konsekvenser.
Ta den stigande användningen av billiga fossila bränslen, mekaniserat jordbruk, kemiska gödselmedel, livsmedelsbearbetning och ohållbara förpackningsmetoder som ett exempel. Fråga alla forskare, så kommer de att berätta att alla dessa leder till otäcka processer som gödselavrinning, icke-punktföroreningar och växthusgasutsläpp som skadar lokala, regionala och till och med globala ekosystem.
Vi har också sett en oproportionerlig förändring av den globala livsmedelsproduktionen mot mindre tillväxtmarknader. Detta är vettigt för företag i första världen – arbetskraft och skatter är lägre i dessa länder medan miljöreglerna är slappare. Men bördan på den mottagande änden är hemsk. Traditionella livsmedelssystem skadas eller förstörs regelbundet och drabbar befolkningens hälsa, ekosystem och kulturer i processen.
World Resources Institute beskriver krisens omfattning väl när det står:
”Om dagens produktionsnivåer skulle förbli konstanta fram till 2050, skulle utfodring av planeten innebära att de flesta av världens kvarvarande skogar rensades, att utplåna tusentals fler arter och släppa ut tillräckliga växthusgasutsläpp för att överstiga 1,5 ° C och 2 ° C uppvärmningsmål som anges i Parisavtalet, även om utsläppen från all annan mänsklig verksamhet helt eliminerades. ”
Hälsoeffekterna ger en lika obehaglig läsning. Som du kan föreställa dig har fokus på kvantitet snarare än kvalitet drabbat kvaliteten på maten runt om i världen och orsakat en stor uppgång i relaterade sjukdomar. Ungefär 463 miljoner människor lever nu med diabetes globalt, enligt International Diabetes Federation. Denna siffra kommer att stiga till nästan 700 miljoner år 2045.
Men saker och ting förändras
De senaste åren har ett markant, globalt skifte från konventionella livsmedelssystem och mot hållbara livsmedelssystem uppstått, både i företag och befolkningar. Dessa är nu centrala för många, om inte alla, av de 17 medlemmarna i FN: s mål för hållbar utveckling.
Hållbara matsystem gör i stort sett vad det säger på burken: de ger hälsosam mat till människor samtidigt som de skyddar och förbättrar de miljö-, ekonomiska och sociala nätverk som omger mat. Detta täcker allt från utveckling av mer hållbara livsmedelsdistributionssystem, skapande av hållbara dieter och minskning av matsvinn.
Företag som är anpassade till dessa mål presenterar den perfekta blandningen av stor tillväxtpotential och ansvarsfull drift. Att få exponering för vad vi ser som en en-i-en-generation, hållbar investeringsmöjlighet bör ses som ett måste.
Det finns flera undersektorer för att få denna exponering, såsom växtbaserade och ekologiska livsmedel, livsmedelssäkerhet och testning, precisionsjordbruk och jordbruksvetenskap, landbaserad vattenbruk och hållbar förpackning. De kan alla verka lite ”futuristiska”, men gilla det eller inte, den hållbara livsmedelsrevolutionen är här för att stanna och de långsiktiga effekterna för vår hälsa och miljön tas helt klart mycket seriöst av många nationer över hela världen.
Det är mycket troligt att det också är hälsosamt för våra investeringsutsikter och det kan mycket väl vara nyckeln till att låsa upp för stor avkastning när hållbara livsmedelssystem börjar dominera världen. Rize Sustainable Future of Food UCITSETF (FOOD) ger exponering mot hållbara livsmedelssystem.
Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.
AAVE-tokenen används för styrning, insats och säkrande av protokollet, vilket gör att innehavare kan påverka viktiga beslut och tjäna belöningar. Genom att främja transparens och tillgänglighet främjar Aave ett robust och inkluderande finansiellt ekosystem i den decentraliserade ekonomin.
Produktöversikt
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.
Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,
Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad” som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.
Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.
Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.