Det råder ingen tvekan om att 2020 var ett tufft för flygbolagen och deras aktier. NYSE Arca Global Airlines Index, som är det index som följs av U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS) förlorade mer än 31% under året då flera stora flygbolag rapporterade rekordförluster. Nu höjs emellertid fler röster som säger att därför kan flygbolagen vara köpvärda 2021.
Ur ett värdeinvesterares perspektiv betyder det nämligen att flygbranschen säljs till en djup rabatt. Kommersiell luftfart har fortfarande en utmanande tidframför sig, men många analytiker säger att det värsta ligger bakom oss i och med att vaccinationerna startat. Detta skulle kunna innebära att det nu kan vara en lämplig tid att få exponering enligt samma analytiker.
Nedan följer fem skäl till varför flygbolagen vara köpvärda 2021
Globalt börjar antalet nya virusfall minska
Över hela världen verkar nya dagliga infektionsfall minska, enligt data från John Hopkins University. Från och med sin topp i januari har sju dagars takten saktat till sin lägsta nivå sedan början av november 2020. I USA har antalet totala dagliga sjukhusvistelser också sjunkit ganska stadigt sedan början av januari.
Inte alla lands virusfall minskar dock. Hotspots inkluderar Syd- och Centraleuropa, särskilt Portugal, Spanien och Italien men också Sydamerika. Nya varianter av COVID-19 berör också och kan bidra till en längre försening i flygindustrins återhämtning. Den goda nyheten är att de vacciner som redan distribuerats hittills verkar fungera mot mutationerna.
Vaccindistributionen i USA håller på att öka.
Det kan komma att ändras under de kommande veckorna och månaderna. Biden-administrationen sa nyligen att den skulle skicka minst 10,5 miljoner doser av vaccinet per vecka de närmaste tre veckorna över hela USA. Från och med nästa vecka kommer många av dessa doser att gå direkt till apotek som CVS och Walgreens.
Förhoppningen är att 300 miljoner amerikaner i slutet av sommaren har vaccinerats helt mot viruset. I måndags förra veckan hade cirka 26,5 miljoner människor redan fått sina sprutor, så det här målet, även om det är ambitiöst, kan antagligen uppnås.
Detta gör att det kan komma att bli en stark efterfrågan på sommarresor i allmänhet och kommersiellt luftbehov specifikt. Att få exponering nu för misshandlade transportföretag kan löna sig senare när vaccinerade resesvultna familjer börjar boka flyg för sommarsemester.
Flygbolagens extraintäkter per passagerare ökade 2020
Detta är de avgifter som passagerarna väljer att betala för tillägg som extra bagage, tilldelade sittplatser, kreditkort och mer. Mellan 2010 och 2019 ökade intäkterna från sådana tjänster konsekvent från år till år då människor blev mer villiga att betala extra för en bekvämare flygupplevelse.
Det borde inte förvåna någon att pandemin gynnades av denna inkomstström. Den totala globala tilläggsförsäljningen sjönk med 47 procent år 2020 till uppskattningsvis 58,2 miljarder dollar, från 109,5 miljarder dollar året innan. Vad som kan överraska dig att veta är dock att extraintäkterna faktiskt ökade för året på passagerarbasis, enligt forskning från IdeaWorks och CarTrawler.
United Airlines avgifter ökade mest, från cirka 41 dollar per passagerare under tredje kvartalet 2019 till så mycket som 65 dollar under samma kvartal ett år senare. Detta motsvarar en ökning med 59 procent. Alaska, Southwest, Air Canada, Irlands Ryanair och Ungerns Wizz Air såg också tvåsiffrig tillväxt.
I synnerhet ett lufttrafikföretag tillägnar tilläggsintäkter till dess lönsamhet 2020. VietJet Air, ett billigt internationellt lufttrafikföretag som verkar i Vietnam och en av de få som tjänar pengar under pandemin, rapporterade ett resultat efter skatt på 3 miljoner dollar förra året. Detta efter att ha ställt om verksamheten för att öka sin lastkapacitet och tillhörande tjänster.
Fritidsresor expanderar i Kina, Australien och andra regioner som lyckats kontrollera viruset
Kina är den enda stora ekonomin som rapporterar ekonomisk tillväxt 2020. Landets inhemska kommersiella flygindustri har snabbt återhämtat sig efter stränga avstängningar i början av 2020. Internationella flygningar är en annan historia. Kina fungerar därför som en intressant modell för vad vi kanske kan förvänta oss i resten av världen när vi har fått viruset under kontroll.
Som du kan se ovan ökade antalet platser som erbjuds på inrikesflyg i Kina snabbt och överträffade så småningom 2019-nivåerna vid sensommaren/början av hösten 2020. Trots en avmattning i början av detta år ligger de fortfarande långt före andra regioner relativt.
Framöver fem till sex månader ser konsultgruppen Bain & Company Kinas flygindustri återhämta sig snabbast bland andra G-20-länder. I slutet av juli beräknas landets flygpassagerarvolym vara på 90% av nivåerna före pandemin. Jämför det med USA, som beräknas ha en kapacitet på 57% jämfört med 2019.
Kina är inte ensam. Inrikes fritidsresor i Australien, som också har kontroll på viruset, går bra. Under tiden är VD för Indiens lågprisbolag IndiGo optimistisk att resefterfrågan kommer att återgå till pre-pandemiska nivåer i slutet av detta år. ”Jag tror att vi borde ha 100% av den inhemska kapaciteten senast i april”, säger Ronojoy Dutta till CNBC förra veckan. ”Internationella flygningar öppnar långsammare, men i slutet av kalenderåret 2021 borde vi också vara på pre-COVID-nivåer internationellt.”
Anställer piloter
Vi ser flygbolag lägga till rutter, anställa nya piloter och göra kapitalinvesteringar. Allt tecken på att de är säkra på framtiden.
Ett av de säkraste tecknen på att företag satsar på en vändning i affärsförhållandena är när de börjar expandera och göra kapitalinvesteringar. Även om inte alla flygbolag är i expansionsläge just nu – faktiskt måste alltför många göra drastiska nedskärningar – ser vi att ett antal företagsbeslut fattas som bidrar med optimism.
För det första börjar flygbolagen lägga till nya rutter i sina nätverk för att dra nytta av håligheter som lämnas av konkurrenter på grund av pandemin.
Detta är Southwests strategi. Det Dallas-baserade flygbolaget skjuter in till två stora flygplatser, Chicagos O’Hare International Airport och Houstons George Bush Intercontinental Airport, båda historiskt dominerade av rivaler United och American. För första gången på fem år återvänder United till New York John F. Kennedy International Airport i år och har redan lagt till över ett dussin nya flygningar, inklusive en från Denver till Belize City, Belize.
Det är otroligt att vissa flygbolag anställer nya piloter just nu, inklusive amerikanska PSA Airlines och lågpris Frontier Airlines.
Andra flygbolag gör under tiden kapitalinvesteringar, inklusive att ta emot nya flygplan. JetBlue har precis presenterat en modernisering av sina populära lyxiga Mint-sviter, så att passagerare kan göra transatlantiska flygningar för första gången i komfort och stil.
När det gäller nya flygplan förväntar sig reseanalysföretaget Cirium att Boeing 737 Max kommer att se sina bästa år efter en dyster 2020. Ciriums Max Kingsley-Jones säger ”Boeing siktar på att leverera ungefär hälften av sitt överskott av icke levererade flygplan under 2021 och det mesta av resten till 2022, med den förbyggda eftersläpningen helt rensad under 2023. ”
Tänk på att flygbolagen, särskilt nu, kan vara mycket volatila jämfört med den bredare marknaden. Den dagliga volatiliteten, eller standardavvikelsen, för flygbolagens aktiekurser är ± 4%, mot ± 1% för S&P 500-indexet.
U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS).
Läs mer om ETFer från IG
CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.
Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!
Hashdex är glada över att se sitt engagemang för att tillhandahålla innovativ, reglerad tillgång till kryptotillgångsklassen erkänd. Detta erkännande belyser deras ledarskap när det gäller att utveckla kryptoinvesteringslösningar.
Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!
Detta erkännande belyser Hashdex engagemang för att tillhandahålla innovativa, robusta produkter som förenklar tillgången till kryptotillgångarnas värld. HDX1 erbjuder diversifierad exponering och tydlighet på en komplex marknad, vilket förkroppsligar Hashdex uppdrag att föra kryptons framtid in i nutiden av investeringar.
Prisutdelningen äger rum den 28 november i London, där Hashdex kommer att ansluta sig till branschens främsta ETF-spelare.
For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.
As China braces for renewed friction over President-elect Donald Trump’s tariff threats, investor flows may be following similar currents as those of regional supply chain shifts—that is to say, diversifying from China and toward opportunities in markets such as India and Japan.
After the People’s Bank of China revealed the most aggressive stimulus package it’s rolled out since the COVID-19 pandemic, China stock markets saw a short-lived rally at the end of September. A lack of detailed measures targeting consumption seems to have disappointed investors and led the bullish sentiment to deflate.
Adding to the country’s economic woes are societal changes like falling birthrates and a rapidly ageing population. Estimates by China’s National Health Commission suggest the country’s elderly population will grow to over 400 million by about 2035. To better cope with this crisis, China’s statutory retirement age will be extended, starting in January 2025, for the first time since the 1950s.
India investors, meanwhile, are finding the subcontinent—which has already overtaken China as the world’s most populous nation—appealing for its relative immunity to global risks, given its domestic-driven economy. Its younger labor force has also attracted a market pivot to this prime alternative to China manufacturing. For the 12-month period prior to China’s September 2024 stimulus announcement, US-listed India equity exchange traded funds (ETFs) garnered US$7.5 billion in flows—a sharp contrast to the US$6 billion in outflows experienced by China ETFs over the same period.1
Judging by India’s impressive initial public offering (IPO) environment, businesses there are feeling the optimism. The country’s 258 IPOs accounted for 30% of the global total by number by the end of September and 12% by the amount of money raised, in an economy that makes up just over 3% of global GDP.2
And investors in India are taking note. Aided by the improving digitalization of finance and increased internet access, India’s middle class is also an expanding retail investor class. By one measure, nationwide stock trading accounts nearly tripled from 2019 to 2023 to roughly 140 million.3
In dollar terms, total returns for Indian stocks have risen by 93% over the past five years, compared with about a 24% rise overall for emerging markets and drop of 5% for China stocks over the same period.
Many investors seeking to better diversify emerging market exposure or layer in targeted broad country allocation can tap single-country exchange-traded strategies.
Emerging markets in the Asia region are not the only beneficiaries of a potential US-China trade war. Earlier this year, investors were already driving up flows into Japan ETFs. Market watchers consider Japanese stocks to be indirect beneficiaries of Trump’s reflationary economic policy—which may keep interest rates high, thereby boosting the dollar and weakening the yen to the advantage of Japanese exporters.
The MSCI Japan Index is up nearly 21% in US dollar terms in the one-year period ending October 31, 2024. Consumer discretionary, financials and industrials holdings led gains during this time.
An element of uncertainty around the policies of a second Trump term, however, are still causing jitters around Asia, especially given the president-elect’s transactional approach to international relations.
Fortunately, Japan is seeing a renaissance in its semiconductor industry for which Tokyo is investing heavily (more than US$25 billion through 2025) and has established strong multilateral trade partnerships.
Japan has already elevated its role in global supply chain reorganization in recent years, and seeks to take advantage of its clout in joint free trade initiatives, such as the US’s Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity to strengthen its regional supply-chain leadership.
iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Dist) (30IG ETF) med ISIN IE000LX17BP9, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Dist) är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Denna ETF lanserades den 9 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför 30IG?
Exponering mot företagsobligationer i euro denominerade i investeringsklass, skattepliktiga, fast ränta och som förfaller mellan 01/01/30 och 02/12/30
Det är en investeringsperiod i fonden att andelsägare den 02/12/30 kommer att få sina andelar inlösta utan ytterligare meddelande eller aktieägargodkännande den 30/03/12
Indexet tillämpar skärmar som exkluderar emittenter som är involverade i följande affärsområden/aktiviteter: tobak, kärnvapen, civila skjutvapen, kontroversiella vapen, termisk kolbrytning, generering av termisk kolkraft, oljesand, konventionella vapen och vapensystem/komponenter/ stödsystem/tjänster.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.