Beijing har under veckan devalverat yuanen, med den största nedskrivningen på tjugo år. Devalveringen gjordes genom att sänka den referensränta som används för att sätta valutakursen, sänkningen gjordes ned till 1,9 procent. Sänkningen kan anses vara liten, men det är det största fallet på mer än 20 år och den lägsta nivån på mer än tre år. Den kinesiska centralbanken har låtit yuanen stiga med mer än 30 procent under de senaste tio åren, en direkt effekt på klagomål från centralbankerna i USA och Europa som ansåg att den kinesiska valutan var undervärderad. Detta säger emellertid inte. Därför devalverade Kina yuanen. Den kinesiska centralbanken har valt att inte låta yuanen flöda fritt, istället kan den röra sig i ett spann på +/- två procent mot den växelkurs som ställs mot den amerikanska dollarn varje dag. Denna mittpunkt ligger ofta i total opposition till den plats där marknaden är på väg, ungefär som Beijing har försökt att köpa aktier snabbare än investerare säljer den för att undvika att börsen kraschar.
I en ekonomi där valutan hålls så pass hårt och de officiella uppgifterna kanske inte alltid avspeglar den ekonomiska verkligheten är devalveringen det tydligaste tecknet på att de styrande i Beijing anser att den kinesiska ekonomin behöver ett uppsving. En billigare yuan gör automatiskt den kinesiska exporten mer attraktiv. De styrande i Beijing föredrar att marknadsföra det som ett bevis Kina är redo att börja föra ett mer marknadsvänligt system för valuta som skulle ge yuanen status som reservvaluta och bättre tro från investerare.
Som en direkt effekt av detta följde övriga asiatiska valutor med ned. Kinas grannländer kommer att följa denna händelse noga för att se om detta kan vara ett sätt att bli mer lyhörd mot valutamarknaden. Sjunker yuanen för mycket kan det komma att innebära att övriga kinesiska länders export drabbas på bekostnad av Kina.
Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITSETFDist (X026 ETF) med ISIN LU2572257470, försöker spåra MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index. MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index följer europeiska småbolagsaktier. Värdepapper väljs och viktas enligt hållbarhetskriterier och EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindexet är MSCI Europe Small Cap.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITSETFDist är den största ETF som följer MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITSETFDistär en liten ETF med tillgångar på 91 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 mars 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITSETFDistförsöker replikera, så nära som möjligt, prestanda för MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select Index. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %. Denna ETF har exponering mot småbolagsvärdepapper i utvecklade marknader i Europa.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Pendle (PENDLE) SEK (Valour Pendle SEK) med ISIN CH1108679346, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PENDLE, den ursprungliga symbolen för Pendle Finance-protokollet. Pendle är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att tokenisera och handla framtida avkastning, vilket ger större kontroll över avkastningshanteringen. Genom att dela upp avkastningsbärande tillgångar i huvud- och avkastningskomponenter tillåter Pendle användare att engagera sig i fasta eller rörliga avkastningsstrategier.
PENDLE-tokenen underlättar deltagande i styrning och stimulerar likviditetsförsörjning inom ekosystemet. Genom sitt innovativa tillvägagångssätt för avkastningstokenisering, förbättrar Pendle flexibiliteten och effektiviteten i DeFi-avkastningsoptimering.
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
21Shares Aave ETP (AAVE) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.
Fördelar
Defi utlåning
Aave – ett av de ledande decentraliserade utlåningsprotokollen – tillåter användare att låna ut och låna kryptotillgångar. Sedan 2021 har DeFi-utlåningen vunnit betydande dragkraft och samlat på sig betydande TVL, vilket återspeglar dess växande användning.
Enkelt och bekant
Att lägga till krypto till din portfölj behöver inte vara komplicerat. Investera med din befintliga rådgivare eller mäklarplattform och håll dina tillgångar på ett ställe.
100% fysiskt uppbackad
AAVE är 100 % fysiskt uppbackad av de underliggande Aave-tokens och hålls i kylförvaring av ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.
Koldioxidneutral
21Shares har deltagit i koldioxidkompensationsprogram sedan 2018. Deras åtagande innebär att kompensera sitt koldioxidavtryck genom gröna initiativ, som renare kraftgenerering, återplantering av skog och skydd av korallrev, allt inriktat på att skydda planeten för framtida generationer.
21Shares Aave ETP (AAVE) är en europeisk börshandlad kryptovaluta.
Denna produkt handlas på Euronext Amsterdam, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Denna produkt handlas även på BX Swiss, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Det finns emellertid en svensk fondkommissionär som tillhandla håller handel på denna marknadsplats, Mangold Fondkommision AB.