Nyheter

Därför återinvesterar företagen i Japan

Publicerad

den

Därför återinvesterar företagen i Japan Den 31 mars 2015 var Toyota det största företaget i Japan och hade en nästan dubbelt så stor vikt i Tokyo Stock Price Index (TOPIX) som den näst största företaget, Mitsubishi UFJ. Vad många inte känner till är att Toyota är stora inte bara på sin hemmamarknad, men också utomlands. I skrivande stund har Toyota varit verksamma i USA i inte mindre än 58 år och har mer än tio fabriker som under dessa år tillverkat mer än 1,3 miljoner fordon.

Utländska verksamheter är vanligt förekommande bland de japanska företagen

Toyota är långt ifrån det enda japanska företaget med global produktion. Nu börjar det emellertid bli allt mer attraktivt för dessa företag att öppna sina fabriker i Japan istället på grund av valutakursen. När USDJPY handlades till 75 var det riktigt lönsamt för de japanska företagen att bygga fabriker utomlands, vinsten var 2,5 gånger den att bygga i Japan. När USDJPY nu handlas till 120 är det billigare för de japanska företagen att bygga nya fabriker och produktionsanläggningar i Japan istället.

Några specifika exempel

Under Q1 2015 valde Canon att öka sin inhemska produktion. Det var framförallt två orsaker som låg bakom detta besked, dels att Abenomics fungerar bra vilket att Canons styrelse gör bedömningen att valutan kommer att vara fortsatt stabil under de kommande åren. Vidare har skillnaderna i lönekostnaderna i Japan och de övriga asiatiska länder som Canon har produktion i kommit att minska. Stigande löner i utlandet samtidigt som en ökad fabriksautomatisering i Japan har bidragit till att minska kostnadsskillnaderna. Canon tror att företaget kan komma att öka sin inhemska produktion till 50 procent under 2015, att jämföra med 43 procent under 2014. Under perioden 2005 och 2009 uppgick den inhemska produktionen till cirka 60 procent.

Panasonic planerar att ta hem produktionen av toppmatade tvättmaskiner från Kina. Detta kommer att följas av ett hemtagande av produktionen av mikrovågsugnar och luftkonditioneringsapparater för hemmabruk. Orsaken är att kostnader och löner i Kina har stigit kraftigt.

Daikin, världens största tillverkare av luftkonditioneringsapparater har redan flyttat hem en stora del av sin produktion från Kina.

TDK planerar att för första gången på åtta år bygga stora fabriker i Japan för att dra fördel av den svagare yenen. TDK planerar att spendera 25 miljarder yen på fabriker för att kunna producera komponenter till smart phones och bilar i Japan under 2016.

Bilar är vid sidan av elektronik den produkt som de flesta associerar med japansk produktion. Det finns i dag många japanska biltillverkare, men mycket av produktionen sker i dag utanför Japans gränser. Vi har emellertid inte hittat några exempel, ännu, på några japanska bildproducenter som offentligt kommunicerat att de har för avsikt att flytta hem sin produktion från utlandet. Nissan har emellertid sagt att företaget planerar att fortsätta att producera en del av sina motorer vid fabriken i Fukushima. Tidigare sade Nissan att bolaget planerade att flytta produktionen till delstaten Tennessee i USA. Honda har sagt att bolaget planerar att flytta en del av produktionen av mini-cyklar från Vietnam och Kina till Japan.

En viktig trend inom Abenomics

Även försvagningen av den japanska yenen och tillkomsten av några av de mest aggressiva centralbanken lättnader i världen har varit viktiga inslag i Abenomics så är inte detta slutmålet. Vad som är minst lika viktigt för Japan är att Abes regering är extremt företagarvänlig. Nyckeln ligger i att vitalisera den tredje största ekonomin i världen. Nästan två år in i denna nya politikregim, tror vi oss se konkreta bevis på att detta har lyckats. Att se hur de japanska företagen tar hem delar av sin produktion till Japan är ett tidigt tecken på framgång som inte kan ignoreras.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version