Under slutet av veckan meddelade Nordea att banken inte bara sänker courtaget på aktieaffärer. Den nordiska storbanken chocksänker sina avgifter för aktiehandel när courtaget sänks hos Nordea. Från och med måndag kan du via Nordea handla aktier med en courtageavgift på 0,06 procent av postens pris. Det kan jämföras med dagens 99 kronor per affär och i med chocksänkningen av avgifterna blir kostnaden som lägst 1 krona.
Sedan tidigare har de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet sänkt sina avgifter kraftigt, i vissa fall betalar deras kunder inget courtage alls. Kunder med depåinnehav under 50.000 kronor respektive 80.000 kronor hos dessa nätmäklare kan helt slippa sitt courtage. Nordea som har mer än fyra (4) miljoner privatkunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark, har för avsikt att få sina kunder att genomföra sina aktieaffärer på samma ställe där de gör sina vanliga bankaffärer, nämligen på Nordeas hemsida. Satsningen kan ses som ett försök från Nordea att ta tillbaka sina kunder från Internetmäklarna.
Nordeas aktiehandel står i dag för omkring 20.000 avslut per dag vilket kan jämföras med nätmäklarnas 100.000 avslut per dag. Frågan är hur pass väl Nordeas hemsida står sig mot alla kringtjänster som finns på de hemsidor som finns hos Avanza och Nordnet?
Vad är courtage?
Courtage är den avgift som en bank eller en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage.
Det finns några olika sätt att ta ut denna avgift på. Dels kan den tas ut som en procentuell avgift på den summa du köper eller säljer för, dels kan den tas ut som en fast eller minimum avgift. De flesta nätbanker har en courtageavgift på cirka 20-100 kr.
Kostnaden debiteras vanligen för både köp och försäljning. Ofta slås kostnader på samma dag och i samma riktning i samma papper samman, vilket innebär att kunden slipper betala kostnaden för flera order på samma dag i ett visst värdepapper, utan bara behöver betala som för ett köp/sälj.
Pingback: Länsförsäkringar ger sig in i courtagekriget - ETF-marknaden