Följ oss

Nyheter

iClima, världens första koldioxidundvikande ETF, listas i Tyskland och Italien

Publicerad

den

iClima, världens första koldioxidundvikande ETF, listas i Tyskland och Italien

ESG-klimatförändrings ETFen CLMA ETF fokusera på företag som direkt möjliggör lösningar för undvikande av CO2 och kvantifierar påverkan. iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) listas på Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana i december.

CLMA ETF följer iClima Global Decarbonisation Enablers Index. De 151 företagen i iClima Global Decarbonisation Enablers Index förväntas bidra till att undvika mer än 0,6 gigaton nya och återkommande potentiella koldioxidutsläpp 2021. De globala utsläppen ligger för närvarande på 56 gigaton. Enligt Parisavtalet måste koldioxidutsläpp i slutet av decenniet minska med 7,6 procent per år.

Klimatförändringar och övergången till en koldioxidsnål ekonomi är en del av en av de största megatrenderna under 2000-talet. Gröna investeringar måste tredubblas för att uppnå de globala målen, drivna av ändringar i lagstiftningen som Parisavtalet 2015. Indexet för iClima Global Decarbonisation Enablers TR har ökat med 64,5% under de senaste 12 månaderna (den 19 november 2020)

Världens första ESG UCITS börshandlade fond (ETF) som möjliggör CO2e-undvikande lösningar

Impact fintech-verksamheten, iClima Earth, lanserar världens första ESG UCITS börshandlade fond som ger exponering för företag som erbjuder produkter och tjänster som möjliggör CO2e-undvikande lösningar och kvantifierar den effekten.

IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) kommer att lanseras via HANetf-plattformen. Denna ETF kommer att listas på Deutsche Boerse’s Xetra och Borsa Italiana den här veckan. CLMA blir den första ESG-fokuserade ETF som lanseras av HANetf. CLMA ETF noterades på London Stock Exchange den 8 december 2020.

Gabriela Herculano, VD för iClima Earth sa ”Vi är stolta över att lansera iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF. Med denna börshandlade fond kan vi bidra till att omdefiniera investeringar i klimatförändringar. Detta är världens första ETF-fond för klimatförändringar som tillhandahåller exponering för företag som erbjuder produkter och tjänster som möjliggör undvikande av CO2e. CLIMA kvantifierar dessa företags inverkan på att uppfylla målen för koldioxidutsläpp.

CLMA ETF är unik eftersom den flyttar fokus från företag som minskar sina egna utsläpp till företag som erbjuder produkter och tjänster som direkt möjliggör lösningar för att undvika koldioxidutsläpp. Denna ETF fokuserar på innovatörer inom klimatförändringar. iClima Earth uppskattar att de 151 företagen i iClima Global Decarbonisation Enablers Index potentiellt kan undvika över 0,6 Gigatonn C02e år 2021 – planeten måste undvika 4,26 Gigaton nya utsläpp 2021 för att nå målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

En av de största megatrenderna under 2000-talet

Klimatförändringar och övergången till en koldioxidsnål ekonomi är en del av en av de största megatrenderna under 2000-talet. Gröna investeringar drivs av regleringsåtgärder som 2015 års Parisavtal samt konsumenternas preferenser som veganism och telepresence. För att uppnå målen i Parisavtalet måste investeringar i gröna investeringar tredubblas från nuvarande nivåer.

Det finns många ”gröna” investeringsprodukter som redan finns på marknaden som använder komplexa ESG-poäng. Andra fokuserar på företag med låga koldioxidutsläpp som gör mindre skada. Bästa sättet att minska koldioxidutsläppen i atmosfären är emellertid att hitta alternativ. Världen ska nå netto-noll 2050. För att begränsa den globala uppvärmningen krävs investeringar i teknik och företag som kommer att minska och undvika koldioxidutsläpp. Som ett resultat ger CLMA exponering för dessa företag i fem delsektorer. Dessa är grön energi, grön transport, förbättringar av vatten och avfall, lösningar för koldioxidutsläpp och möjliggör hållbara produkter. Detta inkluderar lösningar med hög tillväxt som gröna väte- och bränsleceller, distribuerad produktion och elfordon. ”

CLMA ETF har en TER på 0,65%. Denna ETF spårar iClima Global Decarbonisation Enablers Index, utvecklat av iClima Earth. iClima Earth är ett grönt fintechföretag som skapar investeringsprodukter som riktar sig till företag som bidrar effektivt till att lösa klimatförändringar.

Ingen överexponering mot stora bolag

Indexet byggdes enligt ett nivåmässigt tillvägagångssätt. Det innebär att det inte finns någon överexponering för stora bolag och det ger en balanserad exponering för de viktigaste klimatförändringslösningarna. IClima Global Decarbonisation Enablers Index har ökat med 64,5% under de senaste 12 månaderna.

Gabriela Herculano, VD för iClima Earth fortsatte. ”Mycket har sagts om den gröna tvätten som sker i hela investeringsbranschen. iClima förändrar inte bara berättelsen om investeringar med låga koldioxidutsläpp. CLMA ETF förändrar landskapet av hållbara investeringar genom att kvantifiera effekten. iClima har utvecklat en metod för att kvantifiera företagens potential att undvika CO2e, en konkret mätning av påverkan i gigatons CO2e. Detta är den första ETF som kvantifierar C02e-effekten som den genererar av potentiellt undvikna utsläpp för varje företag i indexet och indexet som helhet. ”

Nik Bienkowski, co-CEO för HANetf sa ”HANetf är mycket nöjd med att iClima Earth väljer oss för att hjälpa dem att utveckla och lansera världens första ETB för avkolning och det kommer att bli den första av många på HANetf-plattformen. Detta är en unik ETF som lutar sig till temat vi pratar om varje dag – begränsande klimatförändringar. CLMA är unikt eftersom det gör det möjligt för investerare att göra en verklig effektinvestering via en ETF. Vissa klimatrelaterade ETF:er har exponentiell tillväxt under de senaste 20 månaderna. Vi förväntar oss att detta starka investerarintresse kommer att fortsätta. ”

I och med att IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) noteras på den tyska börsen, på Xetra, vilket gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Shaila Leekha och Gabriela Herculano från iClima Earth i samband med listningen av CLMA ETF på London Stock Exchange.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bitcoins resa till 100 000 dollar

Publicerad

den

Bitwise Asset Management Europachef Bradley Duke pratade med Proactive om Bitcoins resa 2024. Duke lyfte fram kryptovalutans årliga avkastning på 121 procent, vilket avsevärt överträffade traditionella tillgångar som S&P 500 och guld. Han diskuterade också Ethereums starka år och den bredare kryptovalutamarknadens 81 procent uppgång.

Bitwise Asset Management Europachef Bradley Duke pratade med Proactive om Bitcoins resa 2024. Duke lyfte fram kryptovalutans årliga avkastning på 121 procent, vilket avsevärt överträffade traditionella tillgångar som S&P 500 och guld. Han diskuterade också Ethereums starka år och den bredare kryptovalutamarknadens 81 procent uppgång.

Duke tog upp Bitcoins framtid och utforskade både motvind och medvind. En stark amerikansk dollar, förklarade han, är för närvarande en stor utmaning, som minskar den globala penningmängden och undertrycker Bitcoins tillväxt. Duke pekade dock på medvindar på utbudssidan som halveringen 2024 och företag som antog Bitcoin som en finansiell tillgång, och förutspådde att dessa faktorer skulle kunna hjälpa Bitcoin att nå $200 000 i slutet av 2025.

Samtalet berörde också Bitwises senaste lansering av en Solana-satsning ETP. Duke beskrev hur produkten utnyttjar smart teknik för överlägsen prestanda och återinvesterar insatsbelöningar för att öka avkastningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

VLED ETF ger exponering mot aktier med låg volatilitet

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ESG Low Volatility Europe UCITS ETF (VLED ETF) med ISINLU1481201025, försöker följa BNP Paribas Low Vol Europe ESG-index. BNP Paribas Low Vol Europe ESG-index följer europeiska aktier med låg volatilitet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

BNP Paribas Easy ESG Low Volatility Europe UCITS ETF (VLED ETF) med ISINLU1481201025, försöker följa BNP Paribas Low Vol Europe ESG-index. BNP Paribas Low Vol Europe ESG-index följer europeiska aktier med låg volatilitet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,31 % per år. BNP Paribas Easy ESG Low Volatility Europe UCITS ETF är den billigaste ETF som följer BNP Paribas Low Vol Europe ESG-index. Denna ETF replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

BNP Paribas Easy ESG Low Volatility Europe UCITS ETF är en mycket liten ETF med 8 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 januari 2017 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla VLED ETF

BNP Paribas Easy ESG Low Volatility Europe UCITS ETF (VLED ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURVLED
Stuttgart Stock ExchangeEURVLED
Euronext ParisEURVLED
SIX Swiss ExchangeEURVLED
XETRAEURVLED

Fortsätt läsa

Nyheter

How are investors using gold?

Publicerad

den

36% of 800 professional investors surveyed by WisdomTree noted ‘diversification’ as their primary reason for holding gold[1]. Our analysis shows that gold has a low correlation with both equities and bonds and, thus, should contribute strongly to a diversification effort.

36% of 800 professional investors surveyed by WisdomTree noted ‘diversification’ as their primary reason for holding gold[1]. Our analysis shows that gold has a low correlation with both equities and bonds and, thus, should contribute strongly to a diversification effort.

Figure 1: Correlations between assets

CommodityMSCI World All CountryS&P 500Global Aggregate BondGold
Commodity1.00    
MSCI World All Country0.431.00   
S&P 5000.330.941.00  
Global Aggregate Bond0.240.360.271.00 
Gold0.370.120.020.411.00

Source: Bloomberg, WisdomTree, Monthly data from November 1990 to November 2024. Commodity is Bloomberg Commodity Index, MSCI World All Country is a equity index, S&P 500 is a US equity index, Global Aggregate Bond is the Bloomberg GlobalAgg Index covering government, corporate and securitized fixed income, Gold is spot gold prices. Historical performance is not an indication of future performance and any investments may go down in value.

Gold behaves very differently to other assets. On the one hand, it is a defensive asset, often competing with bonds as a safe harbour against broader market volatility. On the other hand, it has cyclical traits because it rises in times of inflation, which is often generated in periods of strong economic growth. This duality of gold helps explain its low correlation with traditional assets.

Our survey respondents flagged ‘inflation hedge’ as the second most popular reason to hold gold (35%), followed by ‘financial market volatility hedge’ (31%) and ‘geopolitical volatility hedge’ (27%)[2].

Optimal holding of gold in a portfolio

Putting gold into a portfolio of other assets can increase a portfolio’s Sharpe ratio[3] and reduce worst 12-month performances[4]. We illustrate with an example based on data from 1973 to 2024.

  1. We start with a portfolio of bonds (60%) and equities (40%) and no gold: that is the 0 point on the horizontal axis. The Sharpe ratio of this portfolio is 0.41 and the worst 12-month performance is -17%.
  2. As we move along the horizontal axis we introduce some gold to the portfolio. The remainder of the portfolio maintains a 60/40 ratio of bonds to equities.
  3. As we increase gold holdings, Sharpe ratios rise and worst 12-month performances decline, up to a point (before they deteriorate again).
  4. The maximum Sharpe ratio (portfolio A) is achieved with 13% gold (where the remainder of the portfolio is 52% bonds and 35% equities). The Sharpe ratio is 0.45 in this portfolio.
  5. The minimum worst 12-month performance (portfolio B) is achieved with 30% gold (where the remainder of the portfolio is 42% bonds and 28% equities). The worst 12-month performance is -13% in this portfolio.

Figure 2: Optimal gold holdings

Source: WisdomTree, Bloomberg. Period January 1973 to September 2024. Calculations are based on monthly returns in USD. The portfolio is rebalanced semi-annually. Equities are proxied by the MSCI World Gross Total Return Index and Fixed Income is proxied by the Bloomberg Barclays US Treasury Total Return Index. You cannot invest directly in an index. Above numbers include backtested data. Historical performance is not an indication of future performance and any investments may go down in value.

Our survey indicates that the mean average holding of gold is only 5.42%[5], well below the optimal to maximise the Sharpe ratio. In fact, less than 14% of investors surveyed[6] hold enough gold to maximise their Sharpe ratio (assuming equities and bonds are the mainstay of their portfolio).

Hedging risks

We established that investors hold gold to hedge various risks, but what is the market’s perception of those risks today and how could they evolve?

Financial market risks

Several metrics gauge market anxiety, including the VIX[7] and MOVE[8] alongside direct investor surveys. At present, none of these measures indicate immediate concern. However, risks can escalate rapidly, as seen in August 2024, when a yen carry trade unwind sparked fears across global financial markets.

With various equity indices reaching all-time highs—and concerns that these gains are heavily concentrated—many investors are seeking ways to hedge against a potential market reversal. Gold serves as a key tool in this context.

Economic risks

The global economy has shown resilience through the past cycle, with the likelihood of a recession in the next year considered low[9]. However, policy uncertainty remains a significant concern for many investors.

In the United States, a new administration has risen to power with a strong focus on trade policies. Should President-Elect Trump impose new tariffs, rather than using them as negotiation tools, it could pose challenges to global economic growth. In this scenario, gold may become a preferred asset for hedging these risks.

Geopolitical risks

Throughout 2024, gold prices were supported by heightened geopolitical tensions. The Russia-Ukraine war and the Israel-Hamas/Hezbollah conflicts dominated investor concerns. More recently, the fall of the Assad regime in Syria has created uncertainty, particularly for Russia, a key ally of Assad. Russia’s military bases in Syria now face an uncertain future, raising concerns about potential escalations.

In November 2024, Ukraine’s use of US and UK-supplied long-range missiles prompted retaliatory strikes from Russia. Coupled with amendments to Russia’s nuclear doctrine, fears of further escalation remain.

President-Elect Trump has promised a swift resolution to the Russia-Ukraine conflict. However, achieving this without significant concessions from Ukraine and NATO seems unlikely, suggesting that geopolitical risks may persist.

Iran, another key supporter of the Assad regime, faces a similarly precarious situation. The weakening of Hamas, Hezbollah, and the Assad alliance undermines Iran’s regional influence. Additionally, the US may enforce sanctions against Iran more rigorously, which could prompt unpredictable responses from Tehran.

Despite speculative positioning in gold futures slipping slightly—from over 300,000 contracts net long in early October 2024 to just below that level today—the ongoing geopolitical tensions may drive positioning higher once again.

Conclusions

Professional investors rightly view gold as a hedge against inflation, financial market turbulence, economic stress, and geopolitical chaos. While some of these risks may not be at the forefront of investors’ concerns today, hedging against the potential escalation of tail risks remains highly valuable.

We also align with the surveyed investors’ belief that gold serves as an excellent portfolio diversifier. Our analysis confirms that incorporating gold into a portfolio enhances overall outcomes, improving returns while effectively managing risk.

This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.

[1] WisdomTree Pan European Professional Investor Survey, June-July 2024, 800 respondents, conducted by Censuswide.

[2] Ibid.
[3] The Sharpe ratio compares the return of an investment with its risk. It’s a mathematical expression of the insight that excess returns over a period of time may signify more volatility and risk, rather than investing skill.

[4] Similar risk concept to drawdowns but rather than look at peak to trough performance, we look at fixed 12-month declines.

[5] WisdomTree Pan European Professional Investor Survey, June-July 2024, 800 respondents, conducted by Censuswide.

[6] Ibid.

[7] The Chicago Board Options Exchange’s CBOE Volatility Index (VIX) is a market-implied measure of the volatility of the US equity market.

[8] Merrill Lynch Option Volatility Estimate (MOVE) index is a market-implied measure of the volatility of the US bond market.

[9] Bloomberg’s November/December surveys of professional economists shows the following (average) recession probabilities: US 25%; Euro Area 30%; China 10%; Japan 30%; UK 30%.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära