Världens näst största producent av litium, Chile, chockerar marknaden när president Boric avslöjade en strategi för att förstatliga landets litiumindustri.
Efterfrågan på litium förväntas öka med 500 procent fram till och med 2030. Litium används bland annat som en nyckelkomponent i litiumjonbatterier som används i elfordon.
Även om det är rikligt förekommande som råvara, handlar det om att investera i rätt projekt och snabbt.
Chiles president Gabriel Boric sa ”Framtida litiumkontrakt skall endast utfärdas som offentlig-privata partnerskap med statlig kontroll” och strategin var att ”förstärka landets egna ekonomi och skydda dess miljö.”
Beslutet kan ses som nästa steg i en accelererad kamp för nyckelråvaror och nationalisering av nyckelindustrier relaterade till energiomställningen. Energiomställningen kommer att kräva betydande mängder nyckelråvaror som koppar, nickel, kobolt och litium för att lyckas.
Vem kontrollerar dessa resurser och dess förädling just nu?
Kina dominerar den globala försörjningskedjan för andra viktiga mineraler som grafit, kobolt och nickel, 85-90 procent av materialen som går in i ett batteri kommer från Kina.
Specifikt för litium: Chile, Australien, Argentina dominerar litiumreserverna – 54 procent kommer från litium-triangeln.
Chiles nationalisering följer efter att Mexiko nationaliserade sina litiumfyndigheter förra året och Indonesien förbjöd export av nickelmalm 2020. Alla viktiga händelser som vi kommer att se tillbaka på när vi närmar oss 2030.
Kina har redan en dominerande ställning och fortsätter att göra betydande investeringar i Afrika och Mellanöstern för att säkra resurser och nyckelprojekt.
Om de senaste åren har lärt oss något så är det att centralbanker och regeringar inte kan skriva ut naturresurser och att framåtblickande politik är avgörande.
Särskilt européer såg hur smärtsamt koncentrerat beroende av olja och naturgas var förra året – vi måste undvika detsamma i framtiden.
Handla M7ES ETF
HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla LI7U ETF
Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.