Det brittiska myntverket, Royal Mint har inleder samarbete med försvarsministeriet (MOD) Defense Equipment Sales Authority (DESA) för att tillhandahålla en innovativ och hållbar lösning för bortskaffande av elektronisk försvarsutrustning.
Det uppskattas att cirka 7 procent av världens guld finns i elektroniskt avfall och det är fortfarande en av de snabbast växande avfallsströmmarna i världen. Royal Mint använder patenterad teknologi – skapad av det kanadensiska företaget Excir – för att återvinna ädelmetaller som finns i kretskort vid omgivande temperaturer. Tillvägagångssättet minskar miljöpåverkan från elektroniskt avfall och omfattar principerna för en cirkulär ekonomi.
Det brittiska myntverket, Royal Mints, banbrytande anläggning, designad för att återvinna guld och andra ädelmetaller från elektroniska enheter, kommer att presenteras i år. Med delade åtaganden kring hållbarhet och säkerhet kommer partnerskapet med DESA, en del av MOD:s Defence Equipment & Support (DE&S) organisation och den enda myndigheten inom MOD för försäljning av överskott av militär utrustning från den brittiska försvarsmakten, att innebära att ton pensionerade och överskottsförsvarsutrustning, som vanligtvis innehåller höga halter av guld och andra sällsynta metaller, kommer att bearbetas säkert vid fabriken i södra Wales varje år.
Försvarsminister, The Earl of Minto, sa: ”Det är fantastiskt att se denna nya, innovativa teknik användas för att återvinna gammal försvarsutrustning. Att hitta nya sätt att minska kostnaderna för att ta hand om vårt avfall och samtidigt minimera vår påverkan på miljön är ett värdefullt arbetsområde. Jag ser mycket fram emot att se den positiva effekten av den nya anläggningen i Wales.”
Den innovativa anläggningen använder världens första patenterade kemi från det kanadensiska företaget Excir för att återvinna guld med härkomst, och extraherar värde från alla delar av tillgången och dess kretskort – inklusive silver och koppar – med hjälp av andra processer utvecklade av Storbritanniens äldsta företag. Dessa material kan sedan köpas av The Royal Mint, för att hjälpa till att uppfylla sin ambition att använda hållbart framställda ädelmetaller i sina produkter eller returneras för återanvändning av MOD.
Mark Loveridge, affärsenhetsdirektör för återvinning av ädelmetaller på The Royal Mint, sa: ”På The Royal Mint är hållbarhet fortfarande i centrum i de beslut vi fattar och de partnerskap vi bildar, och vi är glada att kunna tillkännage ett partnerskap med DESA , som kommer att tillhandahålla en regelbunden materialkälla till vår återvinningsanläggning för ädelmetaller.
”The Royal Mints nya anläggning har förmågan att återvinna guld och andra ädelmetaller från kretskort i stora mängder här i Storbritannien, vid omgivande temperaturer; återvinna material på ett säkert sätt från hela kretskortet. Vi är stolta över att arbeta med partners från hela Storbritannien, inklusive DESA, vilket gör att The Royal Mint kan bli ledande inom hållbara ädelmetaller.”
Richard Whalley, chef för DESA, sa: ”DESA söker ständigt efter nya sätt att förbättra vår återvinningsportfölj genom återanvändning, återförsäljning eller, som i det här fallet, genom återvinning av värdefulla metaller som kommer att återvända till den brittiska ekonomin.
”Detta innovativa partnerskap med The Royal Mint, framgångsrikt levererat av vårt innovationsteam, är en nyckelfaktor för MODs fortsatta hållbarhet och cirkulära ekonomiresa. Det är DESA:s nöje att arbeta med The Royal Mint för att omvandla överflödiga icke-säljbara försvarstillgångar till en värdefull resurs, samtidigt som de minskar destruktionskostnaderna, minimerar miljöpåverkan och säkrar Storbritanniens tillgång till denna nya källa av kritiska mineraler. DESA ser fram emot att arbeta med The Royal Mint under de kommande månaderna och åren för att vidareutveckla detta partnerskap och helt undersöka möjligheterna med denna nya process.”
När det brittiska myntverket The Royal Mint förbereder sig för att formellt avslöja sin nya återvinningsanläggning för ädelmetaller senare i år, säkrar man relationer med råvaruleverantörer över hela Storbritannien, som levererar kretskort från elektroniska enheter, som innehåller varierande mängder guld och andra återvinningsbara material. När den väl är i full drift kommer anläggningen på flera miljoner pund att kunna bearbeta upp till 75 ton elektroniska komponenter per vecka – motsvarande 75 små bilar – som producerar hundratals kilo guld varje år.
Handla RM8U ETC
HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.