Som inget annat representerar Britannia det brittiska folkets stolthet. Hennes kraftfulla, karismatisk personlighet har inspirerat poeter och konstnärer att skapa nya skildringar genom tiderna, det senaste är av den kända skulptören David Mach RA. Sedan hon för första gången förekom på kopparmynt i det sjuttonde århundradet, har hon vuxit till att bli en kraftfull symbol för brittisk självständighet som nu förekommer kontinuerligt på varje monarks mynt fram till modern tid.
Det brittiska myntverketRoyal Mint, har en tradition av att arbeta med spännande konstnärer och hantverkare i syfte att producera några av världens finaste Proof mynt. På Britannia-mynten har David Mach skapat en distinkt, modern design som smälter samma det klassiska med det moderna, myntmästarens kunskap med artistens passion, och lyckats med att skapa en Britannia som vittnar om en nations minnen: Britannia sitter i böljande veck unionens flagga.
Hans avsikt, att få det att verka som flaggan och Britannia tycks röra sig, förstärks av den dramatiska effekten som ges av när guld och silver använts för att skapa Proof Mynt. Endast ”jungfruliga metaller” har använts, både mynten och de olika myntämnena är högpolerade. Det kan också nämnas att varje mynt slagits tre gånger för att säkerställa en skärpa av design som är ett tilltalande inslag i mynt av en sådan kvalitet. De nya Britannia-mynten representerar både konstnärens passion och myntverkets konstfärdighet och det är lätt att förutspå att de nya Britannia mynten kommer att ta sin plats i Britannia långa och lysande numismatiskt karriär.
Britannia och romarna
På 1600-talet hade det nästan gått 1.500 år sedan Britannia hade prytt de romerska kejsarnas mynt. Hennes nypremiär som skedde efter lång tid och under Charles IIs regeringstid är emellertid inte så pass konstig som det kan förefalla vid första anblicken. Redan under Elisabeth I hade Britannia börjat spela en allt mer framträdande roll i den samtida litteraturen och teatern, som en symbol för det växande maritima imperiets Tudordrottning.
Det var för övrigt juristen John Selden som redan 1636 som försvarade Storbritanniens anspråk på de fyra omgivande hav genom att påpeka att Britannia hade visat på romerska mynt sitter Britannia omgiven av vågor.
Att en romersk Britannia skulle komma att framträda på Charles IIs kopparmynt under en tid när Storbritanniens roll som en sjömakt var hotad var en utmaning. Efter det att Charles II introducerade Britannia på sina mynt var hon aldrig frånvarande och under de efterföljande åren kom hon att utvecklas och bli än mer maritim. På de berömda Cartwheel pennies och twopences-mynten från 1797 har hennes spjut har ersatts av en treudd och hon visas sittande på stenar i havet, med ett fartyg i bakgrunden.
Hon fortsatte sedan att förekomma på alla kopparpennies , senare på bronspennies, som utgavs av varje monark fram till införandet av decimalsystemet och därefter på alla mynt av valören 50 pence. Från hennes romerska ursprung fram till det tjugoförsta århundrandet har Britannia varit en varaktig symbol för det mod och karaktär som präglar den lilla men pigg ön Storbritannien.
Hon är fortfarande en suggestiv figur på moderna mynt, men i en helt ny tappning säger Royal Mints gravör Robert Evans som föreställde sig en ung Britannia, övergiven ändå aldrig helt krossad – kanske på samma sätt som Boudica. Han fångades även av Britannias starka maritima historia.
Britannia har länge förknippats med Storbritanniens mynt vilket gör att det kan vara svårt att se på en sådan ikon med nya ögon. Tidiga romerska bilder av Britannia tenderar att visar henne ledsen, men britterna tog henne till sitt hjärta och gjorde henne till deras krigare och symbol.
När Queen Elizabeth kom att bestiga tronen 1952 hade Britannia redan nått odödlighet genom att ha förekommit på de brittiska mynten i närmare trehundra år.
Vem vore då mer lämplig att förekomma på bullionmynten som gavs ut på de internationella guldmarknaderna ändå vara direkt identifierbar som brittisk? Hon dök därför upp på de första Britanniamynten av guld som gavs ut 1987 och tio år senare också på de första Britanniamynten av silver. Sedan dess har hennes historia och karaktär tolkats av en rad olika artister och hantverkare. David Mach är den nionde gravören som tolkar henne på de brittiska guld- och silvermynten.
Det sägs att det var Athena, den grekiska gudinnan för visdom och krig som satte standarden för kraftfulla kvinnor som bland annat Britannia, som kom att personifiera och karakterisera den nation de representerar. Det var emellertid romarna som koloniserade detta örike som var de som var först med att låta henne förekomma på sina mynt.
På Hadrianus mynt, från 119 e Kr, observerar författarinnan Marina Warner, att Britannia visas som en eftertänksam, nästan övergiven gudinna. Marina Warner fortsätter att visa att på senare romerska mynt avbildas Britannia på annat sätt, kanske symboliserande en drottning som gjorde motstånd mot invasionen av det romerska imperiet med sitt okuvliga mod och samtidigt hyllar hon kämpaglöden hos öns invånare.
Långt senare kom Britannia att spela en passande roll när hon kom att pryda baksidan på Charles IIs kopparmynt då de direkt anspelade på sjökrigen mot Holland, då ho beskrev britternas suveränitet över haven. Hennes förkärlek för freden finns emellertid med genom den olivkvist som hon trycker i sin hand, och detta kan vara en anspelning på hennes koppling till gudinnan Athena som gav staden Aten det allra första olivträdet. I modern tid är Britannia den erkända personifieringen av Storbritannien och pryder därför de 22 karats guldmynt som utgör rikets högsta valör.
Denna sestertius av Antoninus Pius (138-161AD), illustrerad ovan, gav Britannia ett spjut och spetsade sköld.
Sveriges första månadsutdelande ETFMontrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.
Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETF försöker följa MSCI World Index. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,44 % p.a. Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETFreplikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis). Vid lanseringstillfället var målet att den månatliga utdelningen skulle vara 0,5 procent, motsvarande en direktavkastning om cirka 6,0 procent. . Den absoluta månadsvisa utdelningen kommer variera från månad till månad och bli högre ifall ETFen stiger i värde och mindre ifall den istället sjunker.
Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETFbörjade handlas på Nasdaq Stockholm den 24 februari 2025 och är domicil på Irland.
Ett stabilt kassaflöde med månatliga utdelningar
Ha en stabil utdelningsstrategi med utbetalningar varje månad.
Perfekt för dig som vill säkra en återkommande inkomst. ETFen har som mål att generera en ungefärlig årlig direktavkastning på 6%, vilket motsvarar 0,5% per månad.
Den höga direktavkastningen genereras både genom bolagens ordinarie utdelningar samt ETFens innovativa covered call-strategi.
Ingen valutaväxling
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Dessutom betalar du ingen källskatt på utdelningar vare sig på ISK eller kapitalförsäkring, då den är registrerad på Irland.
Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETF:en minska i värde.
Hur påverkas ETFen av en börsnedgång, olika marknadsförhållanden och en långsiktig börsuppgång?
Fonden förväntas överträffa en direkt investering i de underliggande tillgångarna i sidledes och måttligt positiva marknader tack vare den extra inkomsten som genereras via premierna. Vid en börsnedgång förväntas fonden ha en negativ utveckling, men ändå prestera bättre än en direkt investering i de underliggande tillgångarna tack vare de intäkter som skapas genom försäljning av köpoptioner. Däremot kan fondens återhämtning efter en nedgång påverkas negativt av optionsförsäljningen. Detta om marknaden snabbt stiger över lösenpriserna så att fondens återhämtning begränsas.
I en långsiktig uppåtgående marknad kan fonden dra nytta av tillväxt både i underliggande tillgångar upp till strikepriserna samt optionspremierna. I de fall som underliggande index rör sig över strikepriset kan avkastningen bil mindre än om man investerat direkt i den underliggande tillgången. Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad.
Hur fungerar Covered Call-strategin i fonden?
Covered calls är en strategi där en investerare äger aktier eller en portfölj av aktier och samtidigt säljer köpoptioner på dem. Genom att sälja köpoptionerna får investeraren en premie (intäkt), men begränsar möjligheten till avkastning över en viss nivå (strikepriset). I de fall som kursen är under strikepriset får man ta del av både all utveckling samt premierna som försäljningen av köpoptionerna har genererat. Skulle kursen stiga över strikepriset får man ta del av kursutveckligen fram till dess. Optionerna ställs varje månad på en korg av index, S&P 500, Euro Stoxx, Nikkei och FTSE, inte på enskilda aktier. Strikepriset bestäms månadsvis baserat på de underliggande aktiernas utdelning samt marknadsförhållanden. I de fall som börsen är mer volatil kommer strikepriset normalt att vara högre. Den kommer minst att sättas till 3% uppgång under en enskild månad.
Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad. Tänk på att historisk simulering inte ska ses som en indikator på framtida resultat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTDIV
Största innehav
Namn
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4.03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabet Inc
3,12
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly & Co
0,92%
Innehav kan komma att förändras
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Direktavkastning är en uppskattad årlig siffra som skulle kunna resultera i en månatlig utdelning om 0,5 år procent. Innan du investerar bör du läsa ETFens faktablad och FAQ.
Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.
Företag som har riktat sin affärsmodell till denna befolkningsgrupp gynnas av den demografiska utvecklingen. Dessa företag inkluderar innovativa läkemedelsföretag, specialiserade fastighetsbyråer, finansiella företag och många fler.
I den här investeringsguiden hittar du de två ETFer som gör att du kan investera i den åldrande befolkningen. Den genomsnittliga förvaltningsomkostnaden ligger på mellan 0,40 och 0,55 procent per år.
En jämförelse mellan olika börshandlade fonder
När man väljer en ETF som satsar på en åldrande befolkning bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla ETFer som satsar på en åldrande befolkning med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Handla
Det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) är den enda ETF som följer STOXX® Europe Mid 200-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).
iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) har 479 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 april 2005 och har sin hemvist i Tyskland.
Varför EXSD?
Exponering mot ett brett utbud av företag från utvecklade länder i Europa Direktinvestering i medelstora företag
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.