Med dagens oljepriser är det många som tittar på energisektorn, men inte vet vilka bolag det är som kommer att dra fördel av en kommande prisuppgång. Det finns flera börshandlade fonder (ETF:er) som ger just exponering mot energisektorn och som handlas i Europa.
Det finns ett stort intresse för energisektorn som har ökat, och i vissa fall ändrats i takt med att nya tekniker blivit allt mer tillgängliga. En kombinationen av stark efterfrågan och ett begränsat utbud på oljemarknaden har bidragit till ett starkt oljepris. För flera oljebolag förväntar sig analytikerna starka kassaflöden under de kommande åren. Det som däremot inte är lika positivt är att många energibolag har en låg reserversättningsgrad. Det finns samtidigt en stor kapacitet tillgänglig inom de flesta segmenten av Oil Service.
Det finns börhandlade fonder som ger exponering mot denna sektor
Det finns börshandlade fonder på många börser runt om i Europa, Stockholmsbörsen, Londonbörsen, Milanobörsen för att bara nämna några. Störst av dem alla är emellertid tyska Xetra, och det går att handla på denna genom de flesta svenska nätmäklare. I dag finns mer än 1 400 ETFer på denna marknadsplats.
Bilderna nedan visar de tio största 10 positioner i EXH1 som följer de europeiska Oil & Gas-indexen samt de i XDW0 som följer World Energy Index. Båda dessa börshandlade fonder är noterade i Tyskland. Giganten Exxon Mobil utgör 13,4% av världs-ETF:en, medan franska Total utgör hela 30% av marknadsvärdet i den europeiska, före Shell och BP som har en vikt på 15 procent vardera.
De största innehaven i EXH1 iShares STOXX Europe Oil & Gas ETF
De största innehaven i XDW0 – db x-Trackers MSCI World Energy ETF
Likviditeten
Det finns flera orsaker till att ETF-handel bara i liten grad är utbrett bland ”vanliga” fond- och aktiehandlare, medan mer erfarna och professionella investerare ofta handlar i dessa. En är uppenbart att de flesta fonderna är noterade i utlandet.
Vissa kan även vara osäkra när det kommer till likviditeten i dessa då det bitvis kan se ut som det är liten handel. Detta ska man dock ta med en nypa salt de den mesta likviditeten går via market makers och det är dessa som ser till att kurserna reflekterar värdet på de underliggande aktierna som ingår i fonden. Så länge de underliggande aktierna handlas kommer det alltid gå att köpa och sälja den börshandlade fonden.