Alexander Twerdahl, en analytiker från Sander O’Neill Partners har nyligen publicerat en analys i vilken han tittar på de största börshandlade fonderna. I analysen har Sander O’Neill Partners gått genom alla de 207 bankaktier som företaget följer. Analytikerna har sedan undersökt vilka de största börshandlade fonder i ägarförteckningarna är. Analysen visar att de största börshandlade fonderna inte är de som specifikt riktar in sig på att äga banker och aktier i finansiella företag.
Mer och mer forskning görs på hur börshandlade fondflöden påverkar aktiekurserna. Visst är det andra faktorer som ligger bakom värdepappersvärderingen, men spårning av ETF-ägande har sina användningsområden. Twerdahl säger att ETF-flöden kan ge inkrementell uppåtvändning bortom peer-värderingar och utflöden kan vara en källa till risk om flödestrenderna kan tolkas meningsfullt. Av de banker som Sandler O’Neill täcker hade Community Bank System (CBU) den högsta andelen ETF-ägande. Det var cirka 23 procent med 88 fonder som äger bankens aktier. Northeast Bancorp (NBM) hade det lägsta ETF-ägandet, 0,5 procent och bara 12 ETFer som ägde bankens aktier.
Två viktiga slutsatser från Twerdahls rapport
ETF-ägande är inte korrelerat med marknadsstorlek. Medan de större företagen ofta ingår i fler ETFer, utgör ETF-ägandet inte nödvändigtvis en högre andel av ett större företags aktiestock.
De viktigaste börshandlade fonderna för bankaktier är ofta inte bank- eller finansfokuserade ETFer. Faktum är att vi finner att Russell indexerade ETFer och S & P-indexindexerade fonder i många fall är viktigare, särskilt för mid-cap-bankerna.
Av de 207 aktier som rankades var JPMorgan Chase (JPM) nr 97. Trots att 337 ETFs äger JPMorgan ägs endast sex (6) procent av bankens aktierna av börshandlade fonder. SPDR S&P 500 (SPY), Financial Select Sector SPDR (XLF) och iShares Core S & P 500 ETF (IVV) var de mest frekventa börshandlade fonder i ägarförteckningarna.