Med en nedgång på cirka 27 procent mätt i dollar under 2015 är iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA), en av de sämsta börshandlade fonderna som investerar på emerging markets. Nyligen fick vi se ett uppställ på den sydafrikanska börsen, men trots detta är det svårt att se annat än att börsfallet i Sydafrika kan fortsätta.
Det är få av de afrikanska aktiemarknaderna som visat spår av långsiktig optimism under 2015. Sydafrika är extra utsatt på grund av landets ställning som en stor producent av ädelmetaller som guld, platina och palladium. Komplettera detta med en inflation som tagit fart efter efter det att torkan i de södra delarna av landet drivit upp livsmedelspriserna. Den stigande inflationen kommer att påverka i första hand konsumentsektorn.
När Standard & Poors nedgraderade Brasiliens kreditvärdighet till skräpstatus i september började investerarna genast fundera på vilken tillväxtekonomi som skulle bli nästa land att drabbas av en nedgradering. Sydafrika var ett av de första länderna som nämndes. Tidigare under december 2015 kom kreditratingföretaget Fitch att sänka sitt betyg på sydafrikanska obligationer till ett steg ovanför skräpstatus medan S & P har sänkt sin syn på landets obligationer från stabil till negativa.
Börsen rusade på politiskt utnämning
Den sydafrikanska aktiemarknaden kom nyligen att rusa efter det att landets president Jacob Zuna återinsatte Pravin Gordhan som finansminister, något som kom att lugna marknaden. Zuma avsatte den tidigare finansmininistern Nhlanhla Nene för att istället utse den relativt okände David van Rooyen, men valde sedan att återinsätta den Gordhan. Pravin Godhan var finansmininister mellan 2009 och maj 2014 då han sersattes av Nene.
Utöver hela havet stormar inom politiken måste den sydafrikanska regeringen handskas med hög arbetslöshet och en hög skuldsättning. Kreditinstitutet Fitch nedgraderade nyligen Sydafrika till ett snäpp ovan skräpstatus, och angav att uppsägningen av Nene lett till ytterligare frågetecken om landets förmåga att rida ut i stormen. Samtidigt säger Moodys att de stora städerna, som står för en fjärdedel av Sydafrikas population, och de regionala regeringarna kommer att fortsätta kräva en hög efterfrågan på social välfärd och infrastruktur. Dessa har redan moderata till höga skuldsättningsnivåer vilket gör att de adderar en viss stelhet i sina budgetar och hellre vill låta någon annan svara för dessa kostnader.