Följ oss

Nyheter

Börsen kan falla ytterligare 50 procent

Publicerad

den

Börsen kan falla ytterligare 50 procent
Tja, det verkar som om det i alla fall efter flera år med en stadig utveckling som har drivit aktiemarknaderna högre. Trots en ökad volatilitet, pauserna av tidigare haussetrender och en återföring i centralbankens politik var det dock fortfarande allmänt en tro att björnmarknaderna har blivit ett förflutet av det förflutna. Nu ser vi att börsen kan falla ytterligare 50 procent.
Vi pratar inte om en tjugoprocentig korrigering, vi talar om en förödande pensionsdödare. Blod på gatorna, ”jag investerar aldrig igen” där Börsen kan falla ytterligare 50 procent. Det kommer få många investerare att hålla sig till kontanter, eller i alla fall bankboken.
Medan vi har sett en mycket högre viktning i kontanter under de senaste månaderna, har vi fortfarande en hälsosam dos av kapitalrelaterade investeringar. Varför? På grund av att de långsiktiga trenderna fortfarande är bullish, enligt nedan.
“During a bull market, prices trade above the long-term moving average. However, when the trend changes to a bear market prices trade below that moving average. This is shown in the chart below which compares the market to the 75-week moving average. During ‘bullish trends’ the market tends to trade above the long-term moving average and below it during ‘bearish trends.’”
Med andra ord är det den övergripande trenden på marknaden som bestämmer en tjur- eller björnmarknad. För närvarande stiger den trenden fortfarande. Men sådant kommer inte alltid att vara fallet, och vi kan vara i färd med ”trendbytet” nu.

Kollisionen av risker

Naturligtvis, efter ett decennium av centralbankens insatser, har det blivit en allmänt hållen tro, att Fed snabbt kommer att hoppa in för att förhindra en marknadsminskning vid varje tur. Även om det verkligen har varit fallet tidigare, är problemet för Fed deras förmåga att ”räkna ut” marknader i händelse av en ”kreditrelaterad” kris. Ta en titt på tabellen nedan.
Under 2008, när Fed lanserade i sin ” accommodative policy ” nödstrategi för att tillgodose de finansiella marknaderna, var Feds balansräkning endast cirka 915 miljarder dollar. Fed-Funds var 4,2%. Om marknaden sjönk i en lågkonjunktur i morgon, skulle Fed börja med ungefär 4 billiarder dollar och räntesatser 2% lägre än under 2009. Med andra ord kan Fed: s förmåga att ”bail out” marknaderna idag vara mycket mer begränsat än det var 2008. Men det är inte bara frågan om Feds verktygslåda. Det är kombinationen av andra frågor som alla har sammanslagit, vilket utgör den största risken för en väsentlig nedgång i marknaderna.

Värderingar

En av de viktigaste frågorna som överhänger marknaden är helt enkelt värderingarna. Som Goldman Sachs påpekade för en tid sedan driver marknaden på 89% percentilen eller högre i 6 av 7 värderingsmetoder.
Så, hur stor av en rättelse skulle krävas för att återgå värderingar tillbaka till långsiktiga medel? Michael Lebowitz gjorde nyligen analys för RIA PRO: “Since 1877 there are 1654 monthly measurements of Cyclically Adjusted Price -to- Earnings (CAPE 10). Of these 82, only about 5%, have been the same or greater than current CAPE levels (30.5). Other than a few instances over the last two years and two others which occurred in 1929, the rest occurred during the late 1990’s tech boom. The graph below charts the percentage of time the market has traded at various ranges of CAPE levels.”
Med tanke på att värderingarna är 30,5x resultat och att vinsttillväxten spårar nära ekonomisk tillväxt, innebär en återgång i värderingar att tillgångspriserna sjunker från nuvarande nivåer till någonstans mellan 1350 och 1650 på S & P (se tabell nedan). Från den senaste tidens marknadsnivåer skulle det innebära en minskning på 54% till 44%.
Detta motsvararockså de förhöjda “Price to Revenue” -nivåerna som för närvarandeär högre än någon gång i tidigare marknadshistoria. Med tanke på att den långsiktiganormen för S & P 500 pris/försäljningsgrad är ungefär 1,0, återfinnstillbaka mot dessa nivåer, vilket sågs 2000 och 2008, var och en krävde enprisnedgång på 50% eller mer.

Demografi

Ett av de större bekymren för marknaden framåt är den enkla funktionen av demografi. Den berömda demografen Harry Dent diskuterade effekterna av trenderna inom ekonomin, eftersom massvågen av ”baby boomers” blir nätfördelare från finansmarknaderna (viktigast av allt att dränera underfinansierade pensionsfonder) i framtiden. Nämligen: “Demographics just happens to be the most important cycle in this modern era since the middle class only formed recently — its only been since World War 2 that the everyday person mattered so much; because now they have $50,000-$60,000 in income and can buy homes over 30 years and borrow a lot of money . This was not the case before the Great Depression and World War 2. And based on demographics, we predicted that the U.S. Baby Boom wouldn’t peak until 2007, and then our economy will weaken — as both did in 2008. We’ve lived off of QE ever since.” Problemet med demografiken är att den bara har blivit märkbart sämre. Vidare har belastningen på pensionsfonder endast monterats efter behovsavkastning för att upprätthålla lönsamheten. “An April 2016 Moody’s analysis pegged the total 75-year unfunded liability for all state and local pension plans at $3.5 trillion. That’s the amount not covered by current fund assets, future expected contributions, and investment returns at assumed rates ranging from 3.7% to 4.1%. Another calculation from the American Enterprise Institute comes up with $5.2 trillion, presuming that long-term bond yields average 2.6%.
”Medpensionsfonder som redan brottas med stora underfinansierade skulder, försvårardemografiska förändringar ytterligare finansieringsproblem.” George kommer att sammanfatta det bästa: “The problems of state and local pensions are cumulatively huge.  The problems of Social Security and Medicare are each huge, but in 2016 neither candidate addressed them, and today’s White House chief of staff vows that the administration will not ‘meddle’ with either program.  Demography, however, is destiny for entitlements, so arithmetic will do the meddling.”

Leverage

Naturligtvis, vilka bränslekorrigeringar är inte bara en förändring i investerarnas sentiment, utan en tändning av den hävstång som finns genom förlängningen av skulden. För närvarande är hävstången nära de högsta nivåerna på rekord, vilket motsvarar en tank bensin som väntar på en tändsticka. ”Det som omedelbart är igenkänt är att reverseringar av negativa” fria kontanter ”har lett till allvarliga konsekvenser för aktiemarknaden. Med negativa fria kontantsaldon fortfarande på historiskt höga nivåer, skulle en fullständig genomsnittlig återkommande händelse sammanfalla med en potentiellt katastrofal nedgång i tillgångspriserna, eftersom investerare tvingas att likvida innehav för att möta marginalsamtal”
Självklart är nyckelkomponenten ägande. Höga värderingar, haussecken och hävstångseffekt är helt meningslösa om det inte finns något ägande av de underliggande aktierna. De två diagrammen nedan visar både hushålls- och företagsnivåer i eget kapital i förhållande till tidigare historiska punkter.
Som det tydligt framgår är hävstångsbränslen båda halvorna av hela marknadscykeln. På vägen uppåt ger hävstångsefterfrågan det kapital som behövs för snabba återköp av aktier och ökad spekulation på marknaderna. Hävstångseffekt, som bensin, är invert tills en katalysator appliceras. Det är avvecklingen av den hävstång som accelererar likvidationen av tillgångar på marknaderna gör att priserna sjunker snabbare och längre än de flesta kan möjligen föreställa sig. Det har bara hänt två gånger redan sedan sekelskiftet, och båda reversionerna av denna hävstång resulterade i att 50 % kursfall. Men mindre än ett årtionde från den sista kraschen, med marginalskuld vid nära historiska rekord, har investerare än en gång fallit byte för överdrivet överflöd och tron på att den här tiden säkert kommer att vara annorlunda.

Momentum

En annan viktig ingrediens i stigande tillgångspriser är momentum. När priserna ökar stiger också efterfrågan på stigande tillgångar vilket medför en fortsatt efterfrågan på ett begränsat antal tillgångar som ökar priserna på dessa tillgångar i en högre takt. Stigande momentum stödjer högre tillgångspriser på kort sikt. Det motsatta är emellertid också sant. Diagrammet nedan visar det verkliga priset på S & P 500-indexet mot dess långsiktiga Bollinger-band, värderingar, relativ styrka och avvikelsen över det treåriga glidande genomsnittet. De röda vertikala linjerna visar var topparna i dessa åtgärder var historiskt belägna.

Fed har det under kontroll

Denna ”utopiska” tro på oändlig stabilitet på finansmarknaderna beror på pågående centralbankinterventioner och är ett farligaste begrepp. Detta är särskilt fallet med de strukturella och ekonomiska förändringarna i ekonomin på grund av skuldökningen som har spärrat den effektiva kapitalfördelningen. Som framgår nedan är ekonomin fördröjd vid den lägsta genomsnittliga årliga tillväxttakten sedan 1790.
Det som oroar en portföljstrateg är det inte vad som kan leda till att marknaderna stiger, eftersom det fortfarande är något investerat, men vad som kan leda till en kraftig nedgång som negativt påverkar investeringskapitalet. Det är värt att komma ihåg att vinna det långsiktiga investeringsspelet mer har att göra med att undvika förluster än att fånga vinster. Det är en funktion av matematik. Vad som orsakar nästa korrigering är alltid okänd förrän efter det faktum. Det finns dock stora varningar som tyder på att den nuvarande cykeln kan närma sig sitt oundvikliga slut än många tror för närvarande. Det finns många faktorer som kan och kommer att bidra till den eventuella korrigeringen som kommer att ”mata” på avveckling av överdriven överflödighet, värderingar, hävstångseffekt och avvikelser från långsiktiga medelvärden. Den största risken för investerare för närvarande är storleken på nästa retracement. Som visas nedan sträcker sig potentiella reverseringar från 36% till mer än 54%.

Det kan inte hända att du säger?

Det har hänt två gånger tidigare under de senaste 20 åren och med mindre skuld, mindre hävstång och bättre finansierade pensionsplaner. Ännu viktigare, märk att alla tre tidigare korrigeringar, inklusive korrigeringen 2015-2016, som stoppades kort av centralbanker, alla började från avvikelser över den långsiktiga exponentiella trendlinjen. Den nuvarande avvikelsen över den långsiktiga trenden är den största i historien vilket tyder på att en genomsnittlig reversering också blir stor. Det är osannolikt att en 50-61,8% korrigering skulle inträffa utanför början av en recession. Men med tanke på att vi redan driver den längsta ekonomiska tillväxtcykeln i modern historia, bör inte en sådan risk ignoreras. Det finns en viktig sanning som är obestridlig, oåterkallelig och absolut obestridlig: ”genomsnittliga reverseringar” är den enda ständiga på finansmarknaden över tiden. Problemet är att nästa ”mean reverting” -händelse kommer att ta bort de flesta, om inte alla, de vinster som investerare har gjort under de senaste fem åren.

Tror det fortfarande inte att det kan hända?

“Stock prices have reached what looks like a permanently high plateau. I do not feel there will be soon if ever a 50 or 60 point break from present levels, such as they have predicted. I expect to see the stock market a good deal higher within a few months.” – Dr. Irving Fisher, Economist at Yale University 1929

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

5 crypto trends to watch in 2025

Publicerad

den

2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class. 5 crypto trends to watch in 2025

2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class.

Institutional inflows into physical bitcoin exchange-traded products (ETPs) reached nearly $35 billion globally, signalling a major shift in how traditional investors view crypto. As bitcoin continued to enhance portfolios’ risk-return profiles, more institutional investors followed suit, reshaping the financial landscape.

Looking ahead, 2025 promises to bring exciting developments across the crypto ecosystem. Here are the top five crypto trends to watch.

Fear of being left behind

    The era of bitcoin as a niche investment is over. Institutional adoption is creating a ripple effect, forcing hesitant players to reconsider. Portfolios with bitcoin allocations are consistently outperforming those without, highlighting its growing importance.

    Figure 1: Bitcoin in a multi-asset portfolio

    60/40
    Global Portfolio
    1%
    Bitcoin Portfolio
    3%
    Bitcoin Portfolio
    5%
    Bitcoin Portfolio
    10%
    Bitcoin Portfolio
    MSCI AC WorldBloomberg MultiverseBitcoin
    Annualised Return5.77%6.46%7.83%9.20%12.57%9.07%0.56%56.24%
    Volatility8.79%8.86%9.14%9.62%11.42%13.94%5.05%67.28%
    Sharpe Ratio0.480.550.680.790.960.54-0.200.81
    Information Ratio1.011.011.011.00
    Beta70%71%73%75%81%100%24%181%

    Source: Bloomberg, WisdomTree. From 31 December 2013 to 30 November 2024. In USD. Based on daily returns. The 60/40 Global Portfolio is composed of 60% MSCI All Country World and 40% Bloomberg Multiverse. You cannot invest directly in an index. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

    With bitcoin’s ability to noticeably improve portfolios’ risk-return profiles, asset managers face a clear choice: integrate bitcoin into multi-asset portfolios or risk falling behind in a rapidly evolving financial landscape. In 2025, expect the competition to heat up as clients demand exposure to this powerhouse cryptocurrency.

    Expanding crypto investment options

      In 2024, regulatory breakthroughs opened the doors for physical bitcoin and ether ETPs in key developed markets. This marked a critical step towards making cryptocurrencies mainstream, providing seamless access to institutional and retail investors alike.

      Figure 2: Global physical crypto ETP assets under management (AUM) and 2024 net flows

      Source: Bloomberg, WisdomTree. 02 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

      In 2025, this momentum is expected to accelerate as the crypto regulatory environment becomes more friendly in the United States and as key developed markets follow Europe’s lead and approve ETPs for altcoins such as Solana and XRP. With their clear utility and growing adoption, these altcoins are strong candidates for institutional investment vehicles.

      This next wave of altcoin ETPs will expand the diversity of crypto investment opportunities and further integrate cryptocurrencies into the global financial system.

      The maturing of Ethereum’s layer-2 ecosystem

        Ethereum’s role as the backbone of decentralised finance (DeFi), non-fungible tokens (NFTs), and Web3 is unmatched, but its scalability challenges remain a hurdle. Layer-2 solutions—technologies such as Arbitrum and Optimism—are transforming Ethereum’s scalability and usability by enabling faster, cheaper transactions.

        In 2025, Ethereum’s recent upgrades, such as Proto-Danksharding (introduced in the ‘Dencun’ upgrade), will drive layer-2 adoption even further. Innovations like Visa’s layer-2 payment platform leveraging Ethereum for instant cross-border transactions will underscore the platform’s evolution.

        Expect Ethereum’s layer-2 ecosystem to power real-world use cases ranging from tokenized assets to decentralised gaming, positioning it as the infrastructure of a truly scalable digital economy.

        Stablecoins: bridging finance and blockchain

          Stablecoins are becoming indispensable to the global financial system, offering the stability of traditional assets with the efficiency of blockchain. Platforms such as Ethereum dominate the stablecoin landscape, hosting stablecoin giants Tether (USDT) and USD Coin (USDC), which facilitate billions in daily transactions.

          Figure 3: Key stablecoin chains

          Source: Artemis Terminal, WisdomTree. 05 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

          As we move into 2025, stablecoins will increasingly interact with blockchain ecosystems such as Solana and XRP. Solana’s high-speed, low-cost infrastructure makes it ideal for stablecoin payments and remittances, while XRP Ledger’s focus on cross-border efficiency positions it as a leader in global settlements. With institutional adoption rising and DeFi applications booming, stablecoins will serve as the backbone of a seamless, interconnected financial ecosystem.

          Tokenization: redefining ownership and revolutionising finance

            Tokenization is set to redefine how we think about ownership and value. By converting tangible assets like real estate, commodities, stocks, and art into digital tokens, tokenization breaks down barriers to entry and creates unprecedented liquidity.

            In 2025, tokenization will expand dramatically, empowering investors to own fractions of high-value assets. Platforms such as Paxos Gold and AspenCoin are already showcasing how tokenization can revolutionize markets for gold and luxury real estate. The integration of tokenized assets into DeFi will unlock new financial opportunities, such as using tokenized real estate as collateral for loans. As tokenization matures, it will transform industries ranging from private equity to venture capital, creating a more inclusive and efficient financial system.

            For the avoidance of any doubt, tokenization complements crypto by expanding the use cases of blockchain to include real-world applications.

            Looking ahead

            2025 is set to be a defining year for crypto, as innovation, regulation, and adoption converge. Whether it is bitcoin cementing its position as a portfolio staple, Ethereum scaling for mainstream use, or tokenization unlocking liquidity in untapped markets, the crypto ecosystem is poised for explosive growth. For investors and institutions alike, the opportunities have never been clearer or more compelling.

            This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.

            Fortsätt läsa

            Nyheter

            FGLR ETF gör hållbara investeringar i hela världen

            Publicerad

            den

            Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITS ETF Acc (FGLR ETF) med ISIN IE00BKSBGV72, är en aktivt förvaltad ETF.

            Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITS ETF Acc (FGLR ETF) med ISIN IE00BKSBGV72, är en aktivt förvaltad ETF.

            Denna ETF investerar i aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhet och grundläggande kriterier.

            Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITS ETF Acc är den enda ETF som följer Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

            Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITS ETF Acc är en liten ETF med tillgångar på 45 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 maj 2020 och har sin hemvist i Irland.

            Investeringsmål

            Fonden strävar efter att uppnå långsiktig kapitaltillväxt från en portfölj som huvudsakligen består av aktier i företag med säte globalt.

            Handla FGLR ETF

            Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITS ETF Acc (FGLR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

            Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.

            Börsnoteringar

            BörsValutaKortnamn
            gettexEURFGLR
            Borsa ItalianaEURFGLR
            London Stock ExchangeUSDFGLR
            London Stock ExchangeGBPFGLS
            SIX Swiss ExchangeUSDFGLR
            SIX Swiss ExchangeCHFFGLR
            XETRAEURFGLR

            Största innehav

            VärdepapperVikt %
            Microsoft Corp5.0%
            Apple Inc4.7%
            NVIDIA Corp4.5%
            Amazon.com Inc2.6%
            Meta Platforms Inc Class A2.4%
            Alphabet Inc Class A2.0%
            JPMorgan Chase & Co1.9%
            Visa Inc Class A1.6%
            Alphabet Inc Class C1.4%
            Berkshire Hathaway Inc Class B1.2%

            Innehav kan komma att förändras

            Fortsätt läsa

            Nyheter

            Trump’s inauguration day, BTC all-time high and the US election bullish effect

            Publicerad

            den

            On January 20, 2025, bitcoin (BTC) reached a new all-time high, surpassing $109,000, and this milestone coincided with Donald Trump’s inauguration for his second term as U.S. President.

            On January 20, 2025, bitcoin (BTC) reached a new all-time high, surpassing $109,000, and this milestone coincided with Donald Trump’s inauguration for his second term as U.S. President.

            Historical trends show that BTC has performed exceptionally well in the 12 months following the past three U.S. elections. If history repeats, this could signal another bullish phase. With Trump’s pro-BTC stance and a U.S. Congress aligned on favorable digital regulation, the outlook for the coming months appears highly promising.

            Source: Hashdex Research with data from Messari (from November 6, 2012 to January 19, 2025).

            MARKET HIGHLIGHTS | Jan 13 2025 – Jan 19 2025

            Bitcoin-backed loans enabled on Coinbase’s L2

            • Now customers can borrow USDC in the new base’s lending protocol by using bitcoin as collateral.

            • This underscores the importance of onchain innovations as the pillar for future adoption of blockchain technology, in this case enhancing personal finance to be more decentralized and intuitive in a permissionless etho..

            ETF filings reiterate bullish regulatory tailwinds

            • As Donald Trump’s inauguration approaches, several asset managers have filed applications for new crypto ETF products, including those focused on assets like LTC and XRP.

            • This reflects optimism for 2025’s crypto regulations and their potential to transform the regulated products landscape.

            Trump to make crypto top priority in US agenda

            • U.S. President-elect Donald Trump allegedly plans to issue an executive order making crypto a national policy priority and establishing an advisory council.

            • The announcement signals that crypto has gained political importance. Even if not all promises are met, crypto has already crossed the chasm.

            MARKET METRICS

            The Nasdaq Crypto Index™

            This week saw a significant rise in digital assets as the market awaits Trump’s inauguration, with the NCI™ (+15.3%) outperforming all traditional asset classes. The NCI™ (+13.2%) also outperformed BTC (+12.1%), highlighting the value of diversification in a volatile market. The performance was positively impacted by SOL’s strong 46.3% gain, while ETH’s underwhelming 3.0% growth had a dampening effect.

            Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Bloomberg (from December 31, 2024 to January 19, 2025).

            It was a strong week for the NCI™ , with SOL leading the pack (among others, like XRP and LINK), surging 46.3%, while BTC (12.1%) and ETH (3.0%) lagged behind. This price action seems driven by excitement around Trump’s inauguration and the crypto-friendly environment his promises suggest.

            Source: Hashdex Research with data from Messari (from January 12, 2025 to January 19, 2025).

            Indices tracked by Hashdex

            Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Vinter (from January 19, 2024 to January 19, 2025).


            Fortsätt läsa

            21Shares

            Prenumerera på nyheter om ETFer

            * indicates required

            21Shares

            Populära