Under sensommaren, framförallt under augusti såg vi hur flockmentaliteten hos börsens aktörer nådde en ny nivå, både när det gällde enskilda aktier och börshandlade fonder. Handlarna fick börsens stora index att röra sig ordentligt under flera dagar, så kallade ”All-or-or-nothing days”. Det finns emellertid en ljuspunkt, aktiemarknaden tenderar att gå upp snabbt efter dessa fall och ge den som vågar vara inne i marknaden bra betalt för den risk som tas. Börsen återhämtar sig alltid efter de fria fallen
Enligt Bespoke Investment Group har så kallade ”All or Nothing dagar”, handelssessioner när antalet aktier i S&P 500 som stiger överstiger 400, eller när mer än lika många eller fler aktier faller, blivit vanligare under de senaste månaderna. Under augustiutförsäljningarna kunde vi på en och samma dag notera hur 499 av de 502 aktier som ingår i S&P 500 föll. Sedan fallet för de amerikanska aktierna började den 20 augusti i år till den första september noterade S&P 500 ”All or Nothing dagar” åtta gånger. Under samma period så har SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO) backat med cirka 7,1 procent.
All or Nothing dagar
Bespoke Investment Group pekar också på att de inte förekommit så pass många ”All or Nothing dagar” sedan utförsäljningen 2011 eller finanskrisen 2008. Bespoke visar också på korrelationen mellan aktier och den ökade populariteten för börshandlade fonder. Cirka 42 procent av alla de aktier som ingår i S&P 500 indexet per den 24 augusti, den dagen vi såg den värsta nedgången, ingår i en eller flera börshandlade fonder. ETFer har visat sig vara ett bra sätt för investerare att få en billig och bra exponering mot S&P 500 och andra index, men en av de indirekta konsekvenserna är att de kommit att orsaka köp- eller säljtryck i de aktier som ingår i det underliggande indexet.
Detta stämmer väl överens med tidigare forskning som visar att korrelationen mellan enskilda aktier och sektorer är på uppgång och att den ökar i takt med att användningen av ETFer ökar. Bespoke påpekade att börsen återhämtar sig alltid efter All or Nothing dagar”, även om det tar en månad eller mer. Efter fallet den 26 november 2008, vände marknaderna och gav deltagarna en positiv avkastning på 2,6% under sex månader och 25,1% vinst på ett år.
Efter fallet den 6 oktober 2011 gav S&P 500 en avkastning om 7,6 procent den följande månaden, 9,7 procent under tre månader och 25,4 procent på ett år.