Nu är Bitcoin världens största finansiella tjänst; marknadsvärdet passerar 500 miljarder dollar. Den digitala valutan är teoretiskt sett det elfte största företaget globalt baserat på sitt marknadsvärde. Det placerar Bitcoin framför företag som Samsung, Walmart, Berkshire Hathaway, Coca Cola och mer.
Kryptovalutakungen Bitcoin är nu den största finansiella tjänsten i världen med ett marknadsvärde som överträffar Visa. Bitcoin värderas nu till 508,97 miljarder dollar, Visa på 460,06 miljarder dollar, enligt Companiesmarketcap. Priset på Bitcoin nådde ett nytt all time high på 27 375 dollar, enligt Coindesk. Efter tidpunkten för inlämningen av denna text. Sedan dess har värdet stigit ytterligare.
Bitcoin och Visa kanske inte jämförs eftersom den förra är ett peer-to-peer-mjukvarusystem och det senare är ett vinstdrivande företag. Nu är emellertid den digitala valutan teoretiskt sett det elfte största företaget globalt baserat på sitt marknadsvärde. Detta framför företag som Samsung, Walmart, Berkshire Hathaway, Coca Cola och mer.
Mycket intresserad av kryptovalutor
Men inte bara Bitcoin, även Visa är ”mycket intresserad” av kryptovalutor ”som i slutändan blir fiatbaserade så det finns en tydlig förståelse för värdet när det finns ett utbyte av krypto för köp av en vara eller en tjänst”, dess ordförande och VD Alfred F. Kelly, Jr. berättade för CNBC i november. Visa arbetar redan med cirka 25 kryptoföretag globalt, där företaget underlättar att sätta en Visa-referens i sitt system där man kan konvertera sin ”krypto baserat på en fiatvaluta och lägga pengarna i en plånbok där du kan använda dem var som helst Visa accepteras och det är ett sätt att få dessa medel att passera vårt nätverk, ”tillade Kelly.
Mitt i det surrealistiska Bitcoin-rallyet hade Coinbase VD och medgrundare Brian Armstrong nyligen varnat kryptoinvesterare för den inneboende ”risken” i tillgångsklassen. ”Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att förstå att investera i krypto inte är utan risk. För det första kan krypto vara en flyktig tillgångsklass – ofta mer än de typer av traditionella finansiella instrument som de flesta investerare är vana vid. Det betyder till exempel att marknaden kan gå i endera riktningen mycket snabbare än aktiemarknaderna, säger Armstrong i ett företagsblogginlägg förra veckan.
Bland de 10 bästa finansiella tjänsteföretagen efter Visa den 27 december 2020 var JPMorgan Chase (379,56 miljarder dollar), Mastercard (334,96 miljarder dollar), PayPal (279,61 miljarder dollar), Bank of America (259,17 miljarder dollar), Industrial and Commercial Bank of Kina (257,97 miljarder dollar), China Construction Bank (185,31 miljarder dollar), Agricultural Bank of China (163,92 miljarder dollar), SoftBank (140,75 miljarder dollar) och Bank of China (129,82 miljarder dollar). Samtidigt är Bitcoin världens största finansiella tjänst.
Ett enklare sätt att investera i kryptovaluta
Ett sätt att dra fördel av kryptorallyt är att köpa en ETF. Att investera i BTCE är lika enkelt som att köpa aktier via din mäklare eller bank. Till skillnad från att investera direkt i Bitcoin finns det inget behov av att ta itu med de tekniska utmaningarna med att skapa en kryptovalutaplånbok för att lagra Bitcoin.
Investera i Bitcoin på en reglerad börs – BTCE handlas på XETRA, en av de största börserna i Europa. Investerare kan handla med tillförsikt medvetna om att alla marknadsaktörer är noggrant kontrollerade och noggrant övervakade för att förhindra marknadsmissbruk till skillnad från kryptovalutabörser, varav många är oreglerade. Emittenten har samarbetat med leverantörer i världsklass för att säkerställa gott om valutalikviditet och snäva spreadar.
Säkert förvar – Emittenten lagrar Bitcoin med BitGo Trust Company, en säker, reglerad custodian, specialbyggd för att hålla digitala tillgångar. Stränga KYC- och AML-standarder säkerställer att härkomst av all kryptovaluta i förvar har kontrollerats.
Den som äger BTCE har även möjlighet att växla in sina andelar till Bitcoins. Det är fysisk leverans som sker digitalt.
Att investera i försvarssektorn och rustning har upplevt en oöverträffad tillväxt de senaste åren. Sedan krigsutbrottet i Ukraina 2022 har västländerna börjat prioritera militära utgifter, där Nato uppmanar sina medlemmar att avsätta minst 2 % av sin BNP till försvar.
Denna ansträngning återspeglas i en ökning med 30 procent av EUs försvarsutgifter mellan 2021 och 2024, och nådde 326 miljarder euro 2024 (1,9 procent av EUs BNP).
Sektorn har gått från att betraktas som ”tabu” på finansmarknaderna till att bli en strategisk tillgång för investerare. Medan amerikanska teknikaktier, kända som ”Magnificent 7” (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla), har sett nedgångar med 8 procent 2025, har europeiska försvarsaktier stigit i vissa fall så mycket som 46 procent hittills i år, vilket har ökat specialiserade ETFer för försvar och säkerhet.
Försvarsutgifterna i Europa har ökat efter år av nedgång. Källa: Amundi Investment Institute
Europa tar kontroll över sin säkerhet
Europeiska kommissionen har lanserat planen ReArm Europe, som syftar till att mobilisera 800 miljarder euro för att stärka kontinentens militärindustri. Ursula von der Leyen motiverade detta med att hävda behovet av ”ett säkrare och motståndskraftigt Europa”, en hållning som förstärks av USAs tvetydiga politik i kriget i Ukraina och växande misstro mot Nato.
Detta paket inkluderar åtgärder som att utesluta militära utgifter från stabilitets- och tillväxtpakten, samt gemensam försvarsfinansiering genom överstatliga mekanismer.
I mars godkände den tyska förbundsdagen en grundlagsändring för att häva skuldbromsen, som infördes 2009.
Parlamentsledamöter har godkänt ett paket på 500 miljarder euro för att reformera landets infrastruktur, främja klimatinitiativ och öka försvarsutgifterna.
Historiskt beroende av USAs skydd står Europa nu inför en ny verklighet. Enligt Didier Borowski, chef för makroekonomisk politik på Amundi Investment Institute, har kontinenten gått in i ”en ny era där Europa måste ta ansvar för sin egen säkerhet”.
Men utmaningarna är inte små. Som Gilles Moëc, chefsekonom på AXA IM, påpekar: ”Även om försvarspaketet som presenterades av Ursula von der Leyen förblir ofullständigt vid denna tidpunkt, skulle erbjudandet att utesluta militära utgifter från det europeiska ramverket för finansiell tillsyn ha varit otänkbart för bara några veckor sedan.”
För sin del beskriver Clément Inbona, fondförvaltare på La Financière de l’Échiquier (LFDE), denna mentalitetsförändring som ”starten på ett decennium av stark tillväxt.” Enligt honom är den europeiska försvarssektorn inte längre ett tabubelagt ämne för investerare och är på väg att etablera sig som en strategisk pelare i kontinentens ekonomi.
Men övergången kommer inte att bli lätt. Inbona pekar ut tre viktiga hinder:
Budget: Många europeiska länder har gått med på att öka sina militära utgifter, men de måste fortfarande hitta ett sätt att finansiera det utan att skapa finanspolitiska kriser.
Fragmenterad industri: För närvarande är den europeiska försvarssektorn uppdelad på flera nationella tillverkare. En gemensam strategi saknas fortfarande för att konsolidera den.
Hållbarhet och etiska investeringar: Militärindustrin har i åratal kringgåtts av hållbara investeringsfonder. Denna uppfattning håller dock på att förändras.
Det är denna tredje punkt, den etiska, som förvaltare och investerare granskar. Aliki Rouffiac, portföljförvaltare på Robeco, påpekar dilemmat: ”Vi försöker förena en naturlig motvilja att investera i försvar, på grund av dess koppling till konflikt, med det faktum att vi är investerare med flera tillgångar och vill balansera risk, avkastning och hållbarhet i försvarsutgifterna […] The ReArm Europe-planen representerar massiva nya investeringar för att värna om den nuvarande försvarsdelens tyngd och 2 %. exponering i Global Equity Index, medan andra delar av marknaden också kommer att dra nytta av ökade utgifter.”
Strukturell trend eller övergående modefluga?
För många analytiker är denna boom i den europeiska försvarsindustrin bara början på en långsiktig trend. Aneeka Gupta, chef för makroekonomisk forskning vid WisdomTree, påpekar att kapplöpningen för att stärka den europeiska försvarskapaciteten redan är igång:
”Sedan invasionen av Ukraina har europeiska ledare intensifierat sina krav på ökade försvarsutgifter. Europa, som länge har förlitat sig på amerikanska säkerhetsgarantier, står nu inför en kritisk vändpunkt.” Uppgifterna stöder Guptas uppfattning:
Europeiska entreprenörers orderböcker har nått historiska toppar. Försäljningstillväxt på 11 % och vinst på 16 % prognostiseras för perioden 2024-2029.
Statliga åtaganden: Med långsiktiga kontrakt och ytterligare utgifter säkerställda är efterfrågesynlighet stark.
EUs strategiska självständighet: Europeiska kommissionens EDIS-plan syftar till att se till att 50 % av försvarsupphandlingarna är europeiskt tillverkade 2030 och 60 % 2035.
Borowski varnar dock för att effekten på den europeiska BNP-tillväxten återstår att se: ”I USA har försvarsutgifterna en stark multiplikatoreffekt på ekonomin. I Europa är denna påverkan mindre eftersom 70 % av medlemsländernas militära inköp fortsätter att göras utanför kontinenten. Utmaningen är att utveckla en enad försvarsindustri.”
Farväl Magnificent 7, hej European STARS?
Försvarssektorn i Europa har fått en aldrig tidigare skådad framträdande plats på aktiemarknaderna. Med Inbonas ord: ”Glöm Magnificent 7, den där slutna klubben av amerikanska börsnoterade titaner kopplade till teknologi och i synnerhet AI. Den nya börsens sensation är ’Le(s) S.T.A.R.S.'” Denna akronym syftar på sex stora europeiska försvars- och flygbolag: Leonardo, Saab, Rhein, Thales, Airbus, och Airbus. Dessa företag har varit de främsta förmånstagarna av paradigmskiftet inom europeisk säkerhet, med ökningar som vida överträffar benchmarkbörsindex.
Ett tydligt exempel är Rheinmetall, vars värde har skjutit i höjden med 80 % till 2025 och med nästan 1 000 % under de senaste tre åren. Som Alexis Bienvenu, fondförvaltare på LFDE, påpekar, påminner denna återuppkomst av vapenindustrin om ”Rhinegold” i den nordiska mytologin: ”Europa har just återupptäckt detta guld. Kommer det att ta det, medvetet om konsekvenserna av dess handlingar? Detta guld heter nu Rheinmetall, Leonardo, Thalès, Thalès och A, och har nått hela Europa – tidshöjder, som till och med överträffar det spektakulära framförandet av ”Magnificent Seven” av amerikansk teknologi.”
eToro, å sin sida, lägger till BAE Systems till ekvationen för att ”kvadra” jämförelsen med Magnificent Seven. Det så kallade ”European Defense 7” har överträffat S&P 500 och STOXX 600 under varje senaste period, med en avkastning som överstiger 268 % under de senaste fem åren.
7 ETFer som investerar i försvarssektorn 2025: Sektorns boom har skapat ett förnyat intresse för försvars-ETFer, med produkter som sammanför dessa stora företag och andra i branschen.
Nedan delar vi upp sju av dessa instrument placerade i en blomstrande sektor, rankade från lägsta till högsta lönsamheten hittills i år.
WisdomTree Europe Defense
Den senaste av alla, lanserades så sent som i mars 2025, därför har den ännu ingen historik eller ackumulerad avkastning. WisdomTree Europe Defence UCITS ETF – EUR Acc sticker ut som den första börshandlade fonden som uteslutande fokuserar på europeiska försvarsföretag.
Denna ETF strävar efter att spåra resultatet för företag som är involverade i den europeiska försvarsindustrin, inklusive tillverkare av civilförsvarsrelaterad utrustning och produkter. Dessutom utesluter det företag som är inblandade i kontroversiella vapen som är förbjudna enligt internationell lag och de som bryter mot standarderna i FNs Global Compact, sa företaget i sin lansering för några dagar sedan.
Invesco Defence Innovation
Invesco Defence Innovation UCITS ETF spårar S&P Kensho Global Future Defense Index, som spårar prestanda för globala företag som är dedikerade till innovation inom militär- och försvarssektorn. ”Fondens investeringsmål är att ge exponering mot börsnoterade globala företag som utvecklar sofistikerade vapen, defensiva system och andra lösningar för att skydda gränser”, står det i ETFens prospekt.
Det är mer en teknologibörshandlad fond än en ren investering i traditionella försvarsföretag. I själva verket faller det i kategorin teknik-ETFer. Därför är dess lönsamhet den lägsta hittills under 2025 av alla analyserade ETFer.
Den börshandlade fondens nettovärde är 11,6 miljoner euro.
iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF USD (Acc)
iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF syftar till att återspegla resultatet för S&P Developed BMI Select Aerospace & Defence Index, som består av ledande företag inom den globala flyg- och försvarssektorn. Den börshandlade fondens tillgångar i Europa är cirka 270 miljoner euro.
Denna ETF ger därför investerare en mer fokuserad exponering mot företag som tillverkar och distribuerar flygplan, samt tillverkare av komponenter och utrustning för försvarsindustrin, inklusive militärflygplan och radarutrustning.
First Trust Indxx Global Aerospace & Defence UCITS ETF
First Trust Indxx Global Aerospace & Defence UCITS ETF följer Indxx Global Aerospace & Defense Index, som även inkluderar företag från hela världen som är dedikerade till flyg- och försvarsindustrin. Fonden erbjuder investerare exponering mot företag som är verksamma inom tillverkning och distribution av flygplan och försvarsutrustning. Fondens tillgångar är cirka 3,6 miljoner euro i Europa, en av de minsta på listan.
HANetf ICAV – Future of Defence UCITS ETF
HANetf ICAV – Future of Defence UCITS ETF fokuserar på företag som utvecklar avancerad teknologi och innovativa lösningar inom försvarsområdet, inklusive cybersäkerhet. Denna fond täcker områden som cybersäkerhet, artificiell intelligens och autonoma system.
Fondens tillgångar är cirka 1,155 miljarder euro i Europa.
VanEck Defence ETF A USD Acc
VanEck Defence UCITS ETF, som lanserades i mars 2023, har upplevt en betydande tillväxt och ökade med 55 % 2024 och nästan 21 % i början av 2025.
Dess huvudsakliga innehav inkluderar företag som Palantir Technologies, Thales, Booz Allen Hamilton och Leonardo, med tillgångar under förvaltning på cirka 2,537 miljarder euro, vilket gör den till den ETF med flest medel under förvaltning av alla analyserade.
Global X Defence Tech UCITS ETF USD Acc
Global X Defence Tech ETF är också relativt ny (initierad i september 2024) och är specialiserad på företag som utvecklar nästa generations försvarsteknologier. Denna fond erbjuder investerare exponering mot företag som är involverade i utvecklingen av avancerade vapensystem, cyberförsvar och annan teknologi som är avgörande för nationell säkerhet.
Fondens tillgångar i Europa är endast 36,4 miljoner euro.
Utöver detta har även HANetf meddelat att företaget arbetar med att lansera en ETF som skall investera i försvarssektorn. Namnet är ännu okänt, men den skall handlas under kortnamnet ARMY i London och 8RMY på tyska Xetra.
Detta innehåll har utarbetats under redaktionella kriterier och utgör ingen rekommendation eller investeringsförslag. Att investera innehåller risker. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.
Med ETFer har du inte bara möjlighet att investera i aktier eller obligationer. Du kan också investera i olja och många andra råvaror. Det finns dock några saker du bör veta: råvaru-ETFer spårar alltid en hel korg av olika råvaror, som täcker åtminstone några av följande segment:
Varför det inte finns några olje-ETFer i de flesta europeiska länder
Det finns inga olje-ETFer som har hemvist inom EU. Detta beror på det regelverk som definieras av UCITS-direktivet. Enligt dessa riktlinjer ska ett index, och därmed även motsvarande ETFer, alltid ge en minsta grad av diversifiering och får inte bestå av endast en komponent. Följaktligen tillåter inte bestämmelser i EU lansering av en olje-ETF.
Om du vill investera i olja som en enskild råvara kan du göra det via Exchange Traded Commodities (ETC). Det finns när detta skrivs 13 olika index på olja som spåras av 17 olika börshandlade produkter. Den årliga förvaltningskostnaden för dessa börshandlade produkter ligger på mellan 0,25 och 1,25 procent.
Swapbaserad olja ETC
ETCer spårar värdet på råolja baserat på terminskontrakt. Olje-ETCer backas upp med säkerheter, som vanligtvis kontrolleras dagligen. Säkerheten är i form av kontantinvesteringar eller värdepapper med högsta kreditvärdighet.
Olje-ETCer är ett lämpligt instrument för att delta i prisutvecklingen på olja. Tänk dock på att du investerar i terminskontrakt och inte direkt i olja. Olje-ETCer spårar priset på antingen Brent-råolja, som kommer från Nordsjön, eller West Texas Intermediate (WTI) från USA. I den här investeringsguiden hittar du information om alla de ETCer som låter dig investera i olja.
Olje-ETF/ETC i jämförelse
När man väljer en olje-ETF eller ETC bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla olje-ETFer/ETCer med detaljer om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod.
För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Alla dessa börshandlade produkter handlas på tyska Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i dessa börshandlade produkter genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
iShares EUR Government Bond 0-3 Month UCITSETF EUR (Acc) (E0UA ETF) med ISIN IE000JLXYKJ8, försöker följa ICE 0-3 Month Euro Government Bill-index. ICE 0-3 Month Euro Government Bill-index följer statsobligationer utgivna av länder i euroområdet. Tid till förfall: 0-3 månader.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. iShares EUR Government Bond 0-3 Month UCITSETF EUR (Acc) är den billigaste och största ETF som följer ICE 0-3 Month Euro Government Bill-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna).
iShares EUR Government Bond 0-3 Month UCITSETF EUR (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 3 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 november 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför E0UA?
Direktinvestering i statsobligationer.
Riktad exponering mot kortfristiga eurostatsobligationer.
Regional statsobligationsexponering.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar avkastningen från ICE 0-3 Month Euro Government Bill Index, fondens jämförelseindex (”Index”).
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.