Bevaka Sydkoreas aktiemarknad noga under 2015 Sydkorea har inte varit immunt mot fallen bland emerging markets som vi har sett under större delen av 2014. iShares MSCI South Korea Capped ETF (NYSEArca: EWY) backade under det fjärde kvartalet 2014 med cirka åtta (8) procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som den börshandlade fond, iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), som allokerar på tillväxtmarknader har gjort.
EEM har allokerat cirka 15 procent av sitt kapital till sydkoreanska aktier. Konkurrenten Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO), har länge utvecklats sämre än EWY, men redovisar för perioden oktober till december 2014 en avkastning som ligger i paritet med den för iShares MSCI South Korea Capped ETF (NYSEArca: EWY). VWO har inte allokerat något kapital till den sydkoreanska aktiemarknaden.
De sydkoreanska aktierna kan vara redo för en uppgång och börja leverera en betydande avkastning till sina ägare under 2015. I en undersökning som nyligen publicerades av nyhetsbyrån Bloomberg där elva olika banker och analyshus, däribland Barclays och Goldman Sachs, spåddes det att det koreanska börsindexet KOSPI under 2015 skall stiga med 15 procent. Om denna prognos infrias kommer detta att sätta fokus på EWY och leda till ökade inflöden. I dag har EWY cirka 4,2 miljarder USD under förvaltning. Med ett betavärde på 0,78 och en treårig standardavvikelse på 15,7 procent är EWY en favorit bland många fondförvaltare och ETF-strateger och föredras framför många andra landspecifika börshandlade fonder. Även EWYs storlek, och den medföljande likviditeten gör denna ETF till en favorit.
Det finns emellertid alternativ i Sydkorea
Det finns emellertid ett antal alternativ till EWY, till exempel Horizons Korea KOSPI 200 ETF (NYSEArca: HKOR). HKOR lanserades så sent som i mars 2014 och är den enda av de börshandlade fonderna som fokuserar på Sydkorea som replikerar utvecklingen av KOSPI-indexet, ett av Asiens mest använda börsindex. Med nästan hälften av kapitalvikten allokerat till teknik- och sällanköpssektorerna bör HKOR gynnas av kommande utdelningar från de sydkoreanska företagen. Allokeringen av kapital gör dessutom att HKOR fungerar som en hävstång vid en kommande räntesänkning, något som de flesta bedömarna anser att måste ske inom en snar framtid. Detta är en av de få vapen som Bank of Korea har i kampen mot landet starka valuta, wonen.
Samsung Electronics och Hyundai Motor, två av de största innehaven i EWY och HKOR, handlas till historiskt låga värderingar. Samsung handlas till 7,4 gånger rapporterat resultat medan Hyundai Motor värderas till en multipel om 6,1. MSCI All-Country World Index handlas till 16,5 gånger.
Högre utdelningar
Utsikterna till högre utdelningar från de sydkoreanska företagen, något vi skrivit om tidigare, kan komma att lyfta den sydkoreanska börsen. Sydkoreanska företag har historiskt sett varit mycket dåliga på att lämna utdelningar. Landets utdelningsandel ligger 12 procent, en siffra som är mycket låg jämfört med till exempel OMXS30 och S&P 500. De låga utdelningarna i Sydkorea indikerar att landet har en bra bit kvar för att komma i kapp länder som till exempel Kina och Taiwan. Det innebär emellertid att Sydkorea i framtiden kan komma att bli ett alternativ för utdelningssökande placerare med fokus på emerging markets.
Om en uppgång i KOSPI följs av en nedgång i den koreanska wonen, är WisdomTree Korea Hedged Equity Fund (NasdaqGM: DXKW) och Deutsche X-trackers MSCI South Korea Hedged Equity ETF (NYSEArca: DBKO) att föredra då dessa ger sina innehavare en valutahedge vilket säkrar fluktuationerna i valutaparen USDKRW, det vill säga den amerikanska dollarn mot den koreanska wonen. Dessa två ETFer har redan visat fördelarna med valutasäkring vilket kan komma att innebära att de kommer att efterfrågas allt mer av internationella placerare.