Efter att under 2020 ha lanserats vad som nu är den enda ETF som sponsras av ett myntverk, RMAU, tar HANetf nästa steg. Nu förbereder denna white label leverantör av börshandlade fonder lanseringen av en ESG Gold Mining ETF tillsammans med Eric Strand från svenska AuAg Fonder.
The ESG Gold Mining ETF (ESGO) ger en
• Unik möjlighet att komma åt temat via ett ESG-medveten mandat
• ESG-screening utesluter alla utom de 25 bästa ESG-riskföretagen i branschen. ESG-riskdata tillhandahålls av Sustainalytics och är aktiv, extern såväl som oberoende.
• Sustainalytics har över 25 års erfarenhet av att producera ESG-relaterad analys.
• Solactive AuAg Gold Mining Index är väl diversifierat med 25 likaviktade företag
• Den likaviktade designen hjälper till att undvika koncentrationsrisker. Sannolikheten för att två företag har ett sammanlagd vikt på 25-35% är relativt hög i ett marknadsviktat index för en enda sektor.
• Den möjliga underviktningen hos några få dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för ”The ESG Gold Mining ETF ”på en tjurmarknad för guld– och guldproducerande företag.
Producenter – en gyllene möjlighet
• Gold Miners är väl positionerade för att dra nytta av högre guldpriser eftersom många har rengjort sina balansräkningar under guldprisets senaste björnmarknad. Vi ser en ”lean & mean” sektor med ett växande antal M & As eftersom det är svårt att hitta nya fyndigheter. Vi ser också fler aktieåterköp samt en trend med högre och högre utdelningar.
• Priset på guld kan över tid återspegla megatrenden av oförminskad utskrift av pengar och växande skuld. När priset på guld stiger på en tjurmarknad kan det ha en dramatisk inverkan på lönsamheten för ett guldproducerande företag.
• Ädelmetaller är en del av lösningen i omvandlingen till en grön värld. Eftersom gruvsektorn är en del av globala utsläpp av växthusgaser är det viktigt att vara medveten om ESG-aspekter när man investerar. Moderna guldproducenter går nu på nätet, använd solenergi och använd bränslecellsbrytbilar. Detta behövs för att vara i linje med Parisavtalet.
Om AuAg Funds
AuAg Funds är ett boutiquemärke som specialiserat sig på att skapa investerarvänliga finansiella koncept med starkt fokus på ädelmetaller och green tech element. AuAg Funds har två UCITS-fonder som handlas dagligen, AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green. Nu AuAg Funds tar nästa steg – att designa ett index och lägga till sin första börshandlade fond i familjen.
Utveckling före fondens startdatum är baseras på historiska indexdata. Backtestning är processen att utvärdera en investeringsstrategi att tillämpa den på historisk data för att simulera vad resultatet av en sådan strategi skulle ha varit. Backtestning representerar inte faktiska utveckling och bör inte tolkas som en indikation på verklig eller framtida utveckling. Tidigare resultat för indexet är i USD.
Tidigare resultat är inte en indikator för framtida resultat och bör inte vara den enda faktor som ska beaktas när du väljer en produkt. Investerare bör läsa emittentens prospekt (”Prospekt”) innan de investerar och bör hänvisa till avsnittet i Prospektet med titeln ”Riskfaktorer” för ytterligare information om risker förknippade med en investering i denna produkt.
Metodöversikt Index
Screening
Representation av värdepapper från alla globala företag som är verksamma inom guldbrytningsindustrin. Baserat på indexuniverset, den initiala sammansättningen av indexet samt valet för en vanlig ombalans bestäms på urvalsdagen i enlighet med följande regler (”krav på indexkomponenter”):
• Solactive utvärderar alla företag i respektive indexuniversum om de följer FN:s principer Global Compact. Alla värdepapper som inte uppfyller FN:s Global Compact-principer exkluderas för ytterligare hänsyn. Utvärderingen baseras på data som tillhandahålls av dataleverantören.
• Ett totalt börsvärde på minst 500 miljoner USD, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det totala börsvärdet måste vara minst 300 miljoner USD
• En lägsta genomsnittliga omsättning på 5 miljoner USD under 3 månader före och inklusive urvalsdagen, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det genomsnittliga dagliga värdet som handlats under de senaste tre månaderna måste vara minst 3 miljoner USD.
• De återstående aktierna rangordnas sedan efter sin ESG-risk i stigande ordning. ESG-riskpoängen tillhandahålls av dessa dataleverantör. Därefter 70% av de återstående företagen, men högst 25 värdepapper och minst 20 värdepapper totalt, med lägsta ESG-riskpoäng väljs sedan som indexkomponenter
• Värdepapper som inte omfattas av dataleverantören beaktas inte för inkludering i indexet
Valet av indexkomponenter är helt regelbaserat och indexadministratören kan inte fatta något diskretionärt beslut.
Viktning och rebalansering
Varje valdag tilldelas varje indexkomponent lika vikt. Indexet balanseras om kvartalsvis med en fyra dagars asiatisk ombalansering.
Metodöversikt ESG Riskklassificering (ESG Riskklassificering av Sustainalytics)
ESG-riskvärderingar mäter i vilken grad ett företags ekonomiska värde riskeras av ESG-faktorer eller, mer tekniskt
I stort sett riskerar storleken på ett företags icke-hanterade ESG. För att beräkna ESG-riskbedömningen för varje företag som dataleverantören tar med hänsyn till bolagsstyrning och väsentliga ESG-frågor som beskrivs nedan.
Bolagsstyrning
Företagsstyrning är ett grundläggande inslag i ESG: s riskvärderingar och återspeglar vår övertygelse om dålig bolagsstyrning innebär väsentliga risker för företagen. Bolagsstyrning baseras på sex pelare och 15 indikatorvikter.
• De sex pelarna är: styrelsens/ledningens kvalitet, styrelsens struktur, ägar- och aktieägarrättigheter, ersättningar, revision och Ekonomisk rapportering och styrning av intressenter
• De 15 indikatorerna är: ESG Governance, ESG Reporting Standards, Verification of ESG Reporting, Global Compact Signatory, ESG Prestationsmål, Politik för politisk delaktighet, Lobby och politiska utgifter, Bestickning och korruption, Miljö Policy, whistle-blower-program, skatteupplysningar, diskrimineringspolicy, omfattning av sociala leverantörsstandarder, växthusgaser (grön program för minskning av växthusgaser) och grön upphandling.
Väsentliga ESG-problem
Väsentliga ESG-problem (MEI) bidrar till ESG-riskbedömningen. Ett företag kan ha upp till tio i förväg valda, branschspecifika MEI plus alla ytterligare företagsspecifika frågor.
MEI för varje företag kan sedan delas upp i hanterad och ohanterad risk enligt följande:
• Den hanterade risken täcks vanligtvis genom företagets policyer, program, ledningssystem etc.
• Den icke-hanterade risken täcker (1) de risker som är omöjliga att hantera (dvs. inte i företagets kontroll) och (2) de risker som bör hanteras men täcks för närvarande inte av företagets befintliga policyer, program och ledning system (kallas ”Management Gap”).
Den hanterade risken och de unmanaged riskpoängen kombineras sedan för att bestämma ESG-riskpoängen, där en lägre poäng är bättre än ett högre poäng.
Lansering och handel
Denna ETF kommer att handlas på London Stock Exchange i USD, med kortnamnet ESGO. Handeln i brittiska pund på Londonbörsen kommer att ske under kortnamnet ESGP. På tyska Xetra sker handeln i Euro, och kortnamnet kommer att vara ZSG0. ESGO kommer även att handlas på Borsa Italiana i Euro, med kortnamnet ESGO, det vill säga samma som den andelsklass som handlas i dollar på Londonbörsen.
ESG Gold Mining ETF kommer att gå att handlas genom de flesta svenska nätmäklare som till exempel DEGIRO, Nordnet eller Avanza.
Fullständig information kommer att publiceras på HANetf.com och AuAg Funds.com i god tid innan lanseringen.
Handla AuAg Silver Bullet
AuAg Silver Bullet kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.
Handla AuAg Precious Green.
AuAg Precious Green kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.
Robeco 3D EM Equity UCITSETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITSETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.
WisdomTree BrentCrude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive BrentCrude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för BrentCrude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.
”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.
Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.
”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.
Strikta urvalskriterier
Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.
Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.
Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WENE?
Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.