Att satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomen och på AlibabasIPO i synnerhet. Det är många som har yttrat sig och haft åsikter om att den kinesiska marknaden tappat farten och inte längre levererar samma tillväxt som för ett par år sedan. Må så vara att det stora landet öster, Kina alltså, inte Ryssland, har tappat fart, men landets ekonomi visar fortfarande på en tillväxt som få andra länder klarar av att visa upp. Nu är det dags för nästa steg, när kineserna satsar på konsumtion, ren energi och hälsovård.
Alibaba, Kinas största e-handelsföretag
Alibaba är ännu inget publikt företag där aktierna handlas på börs, men det kan snart komma att ändras. Redan nu påverkar Alibaba resten av marknaden, till exempel Yahoo (NASDAQ: YHOO) som äger 24 procent av det kinesiska e-handelsföretaget.
Vi tittar emellertid närmare på KraneShares CSI China Internet Fund (NasdaqGM: KWEB). KWEB kommer att kunna dra fördel av en kommande IPO i Alibaba, och det verkar som marknaden redan diskonterar att detta kan ligga i närtid, speciellt efter det att mer uppgifter om det kinesiska e-handelsföretaget framkom i samband med att Yahoo presenterade sitt kvartalsresultat.
Under sin resultatpresentation, avslöjade Yahoo att Alibaba rapporterade ett resultat för fjärde kvartalet på 1,4 miljarder dollar, mer än dubbelt så högt som samma period föregående år. Intäkterna steg med 66 procent, till nästan 3,1 miljarder dollar.
Alibaba rapporterade därmed sin högsta vinstmarginal sedan bolagets siffror blev tillgängliga för allmänheten i slutet av 2009. Under det tredje kvartalet 2010 rapporterade Alibaba en bruttomarginal på 78 procent, men då var intäkterna dryga tio procent av vad de är i dag. Rörelsemarginalen på 54 procent översteg den tidigare rekordnoteringen på 51 procent från det sista kvartalet 2010. Det är alltså ett mycket starkt resultat som levererats från Alibaba, något som talar för att bolaget kan komma att genomföra en börsintroduktion redan innan sommaren 2014 och kan komma att lugna de investerare som oroar sig för frånvaron av vinster i några av den nya tidens teknikbolag.
Genomsnittlig kursuppgång på 18 procent
Renaissance Capital som bland annat driver den börshandlade fonden IPO, har publicerat uppgifter som visar på att den genomsnittliga förstadags avkastning för börsintroduktioner i år ligger på 18 procent. Därtill är det ett kinesiskt företag som har haft den kraftigaste kursuppgången under sin första handelsdag sedan 2001. Det var Baidu (Nasdaq: BIDU) , som mer än fyrdubblats på sin första dag som ett publikt bolag. Baidu är Kinas största sökmotorsföretag och aktien ingår i KWEB och är denna ETFs tredje största innehav med 7,5 procent av den börshandlade fondens kapital.
Alibaba lönsamhet och övergripande förmåga att motivera uppmärksamhet kring börsintroduktionen är också avgörande för KWEB eftersom denna ETF kan vara en av de första, om inte den första, att addera aktien. CSI China Overseas Internet Index, KWEB underliggande index, kan addera Alibaba efter aktiens elfte handelsdag.
Alibaba kan komma att ta in så pass mycket som 15 miljarder USD, till en värdering på 150 miljarder USD, tre gånger det för nuvarande värdet för Baidu och nästan 15 gånger större än Qihoo 360 (Nasdaq: QIHU), KWEB näst största innehav. Analytikerna bedömer att de stigande vinstmarginalerna i Alibabas verksamhet tyder på att Alibaba gynnas av så kallade nätverkseffekter, det vill säga att fler handlare och fler konsumenter dras till online-marknaden när det redan byggts en fungerande infrastruktur. I Kina finns inte alls lika många gallerior som i USA eller Europa, något som därför skulle kunna båda gott för Alibabas framtida verksamhet.
KraneShares CSI China Internet Fund
Brendan Ahern, managing director på KraneShares säger att den kinesiska e-handeln kommer att fortsätta att växa kraftigt, och att hans börshandlade fond, KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB) kommer att få tillgång till aktier i Alibaba när bolaget blir publikt. Vi är inte helt säkra på till vilken kurs, och vågar därför inte vara lika konfidenta som Brendan Ahern, men vi håller med honom om att aktier på det kinesiska fastlandet skall ägas genom en ETF, detta eftersom det gör att de bolagsspecifika riskerna minskar väsentligt. Marknadsrisken finns emellertid fortfarande kvar.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF (EEUX ETF) med ISIN LU1291099718, strävar efter att spåra MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index spårar stora och medelstora aktier från europeiska länder. Aktierna som ingår är filtrerade enligt ESG (miljö, social och bolagsstyrning) och klimatförändringskriterier. Indexet syftar också till att minimera tracking error i förhållande till moderindexet (MSCI Europe).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % per år. BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF är den enda ETF som följer MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETFär en stor ETF med tillgångar på 854 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 februari 2016 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Pyth Network (PYTH) SEK (Valour PYTH SEK) med ISIN CH1108679387, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PYTH, Pyth Networks infödda token. Pyth är ett decentraliserat orakel som levererar realtids, högtrogen marknadsdata direkt från toppnivåkällor till dApps över blockkedjor.
PYTH-tokenen möjliggör styrning, vilket gör det möjligt för innehavare att spela och rösta om protokollbeslut. Genom att tillhandahålla korrekta, aktuella data, förbättrar Pyth Network tillförlitligheten och effektiviteten hos decentraliserade ekonomiapplikationer (DeFi).
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) (EUPC ETF) med ISIN LU1079841513, försöker följa Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. Shiller Barclays CAPE® US Sector Value Strategy väljer från S&P 500 de fem sektorer med lägst relativ CAPE (cykliskt justerad prisinkomst). Den relativa CAPE-koefficienten utvärderar en sektors relativa kostnadsprestanda baserat på dess nuvarande och långsiktiga historiska priser och avkastning. Sedan beräknar metoden sektorn med lägst prisdynamik över en period av 12 månader, dvs. e. den sektor som presterade sämst under rapportperioden. Var och en av de återstående fyra sektorerna får samma viktning (25 %) och komponenterna i investeringsuniversumet anpassas varje månad.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,65 % p.a. Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är den billigaste och största ETF som följer Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är en mycket stor ETF med tillgångar på 2 537 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 22 juni 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.