Att satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomen och på AlibabasIPO i synnerhet. Det är många som har yttrat sig och haft åsikter om att den kinesiska marknaden tappat farten och inte längre levererar samma tillväxt som för ett par år sedan. Må så vara att det stora landet öster, Kina alltså, inte Ryssland, har tappat fart, men landets ekonomi visar fortfarande på en tillväxt som få andra länder klarar av att visa upp. Nu är det dags för nästa steg, när kineserna satsar på konsumtion, ren energi och hälsovård.
Alibaba, Kinas största e-handelsföretag
Alibaba är ännu inget publikt företag där aktierna handlas på börs, men det kan snart komma att ändras. Redan nu påverkar Alibaba resten av marknaden, till exempel Yahoo (NASDAQ: YHOO) som äger 24 procent av det kinesiska e-handelsföretaget.
Vi tittar emellertid närmare på KraneShares CSI China Internet Fund (NasdaqGM: KWEB). KWEB kommer att kunna dra fördel av en kommande IPO i Alibaba, och det verkar som marknaden redan diskonterar att detta kan ligga i närtid, speciellt efter det att mer uppgifter om det kinesiska e-handelsföretaget framkom i samband med att Yahoo presenterade sitt kvartalsresultat.
Under sin resultatpresentation, avslöjade Yahoo att Alibaba rapporterade ett resultat för fjärde kvartalet på 1,4 miljarder dollar, mer än dubbelt så högt som samma period föregående år. Intäkterna steg med 66 procent, till nästan 3,1 miljarder dollar.
Alibaba rapporterade därmed sin högsta vinstmarginal sedan bolagets siffror blev tillgängliga för allmänheten i slutet av 2009. Under det tredje kvartalet 2010 rapporterade Alibaba en bruttomarginal på 78 procent, men då var intäkterna dryga tio procent av vad de är i dag. Rörelsemarginalen på 54 procent översteg den tidigare rekordnoteringen på 51 procent från det sista kvartalet 2010. Det är alltså ett mycket starkt resultat som levererats från Alibaba, något som talar för att bolaget kan komma att genomföra en börsintroduktion redan innan sommaren 2014 och kan komma att lugna de investerare som oroar sig för frånvaron av vinster i några av den nya tidens teknikbolag.
Genomsnittlig kursuppgång på 18 procent
Renaissance Capital som bland annat driver den börshandlade fonden IPO, har publicerat uppgifter som visar på att den genomsnittliga förstadags avkastning för börsintroduktioner i år ligger på 18 procent. Därtill är det ett kinesiskt företag som har haft den kraftigaste kursuppgången under sin första handelsdag sedan 2001. Det var Baidu (Nasdaq: BIDU) , som mer än fyrdubblats på sin första dag som ett publikt bolag. Baidu är Kinas största sökmotorsföretag och aktien ingår i KWEB och är denna ETFs tredje största innehav med 7,5 procent av den börshandlade fondens kapital.
Alibaba lönsamhet och övergripande förmåga att motivera uppmärksamhet kring börsintroduktionen är också avgörande för KWEB eftersom denna ETF kan vara en av de första, om inte den första, att addera aktien. CSI China Overseas Internet Index, KWEB underliggande index, kan addera Alibaba efter aktiens elfte handelsdag.
Alibaba kan komma att ta in så pass mycket som 15 miljarder USD, till en värdering på 150 miljarder USD, tre gånger det för nuvarande värdet för Baidu och nästan 15 gånger större än Qihoo 360 (Nasdaq: QIHU), KWEB näst största innehav. Analytikerna bedömer att de stigande vinstmarginalerna i Alibabas verksamhet tyder på att Alibaba gynnas av så kallade nätverkseffekter, det vill säga att fler handlare och fler konsumenter dras till online-marknaden när det redan byggts en fungerande infrastruktur. I Kina finns inte alls lika många gallerior som i USA eller Europa, något som därför skulle kunna båda gott för Alibabas framtida verksamhet.
KraneShares CSI China Internet Fund
Brendan Ahern, managing director på KraneShares säger att den kinesiska e-handeln kommer att fortsätta att växa kraftigt, och att hans börshandlade fond, KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB) kommer att få tillgång till aktier i Alibaba när bolaget blir publikt. Vi är inte helt säkra på till vilken kurs, och vågar därför inte vara lika konfidenta som Brendan Ahern, men vi håller med honom om att aktier på det kinesiska fastlandet skall ägas genom en ETF, detta eftersom det gör att de bolagsspecifika riskerna minskar väsentligt. Marknadsrisken finns emellertid fortfarande kvar.
Virtune, en svensk reglerad kapitalförvaltare av kryptotillgångar, meddelar idag lanseringen av Virtune Stellar ETPpå Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden.
Om Virtune Stellar
Virtune Stellar erbjuder exponering mot Stellar (XLM). Precis som alla Virtunes börshandlade produkter är Virtune Stellar ETP 100% fysiskt backad och handlas i SEK för den nordiska marknaden och tillgänglig på Avanza och Nordnet.
Stellar är en kryptotillgång utvecklad för att möjliggöra snabba och kostnadseffektiva internationella betalningar, med särskilt fokus på att inkludera människor utan tillgång till traditionella banktjänster och att förenkla valutaväxling. Projektet grundades av Jed McCaleb, som även var med och grundade Ripple (XRP), och drivs idag av den ideella Stellar Development Foundation.
Christopher Kock, VD för Virtune:“Vi är stolta över att meddela en fortsatt utvidgning av vårt produkterbjudande – denna gång genom lanseringen av en Stellar ETP. Produkten ger investerare ett enkelt och säkert sätt att få exponering mot ett av kryptomarknadens mest framstående projekt. Stellar möjliggör snabba och kostnadseffektiva transaktioner och har potential att spela en nyckelroll i att ge människor i tillväxtmarknader tillgång till finansiella tjänster, där traditionella banksystem ännu saknas.
I likhet med våra övriga produkter samarbetar vi med ledande aktörer som Coinbase, som förvaringsinstitut, och Flow Traders som market maker – för att säkerställa en robust och tillförlitlig produktstruktur.”
Timmer och skogar är garanter för att mildra klimatförändringarna och en naturlig träkälla. Skogarna täcker stora landområden, utgör en oumbärlig åtgärd för att minska koldioxidutsläppen och är de främsta producenterna av syre. Det finns även börshandlade fonder för den som vill investera i skogen.
Detta ger möjligheter för företag som äger skog eller är inblandade i skogsskötseln. Träförädlingsindustrin är också en del av denna trend, liksom börsnoterade skogsfonder i form av REITs (Real Estate Investment Trusts). Dessa företag kan användas för att skapa ett index.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som gör att du kan investera i skogen. För närvarande finns det ett index tillgängligt spårat av två olika ETFer som båda har en årlig förvaltningskostnad på 0,65 procent.
Skogs-ETFer i jämförelse
När man väljer en ETF för skogsbruk bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla skogs-ETFer med detaljer om namn, kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond klicka på kortnamnet för att ta del av allt vi skrivit om dessa.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelningspolicy
Hemvist
Replikeringsmnetod
iShares Global Timber & Forestry UCITSETF IE00B27YCF74
Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP (EDOG ETF) med ISIN IE00BLR6QC17, försöker följa indexet Solactive Telemedicine & Digital Health. Solactive Telemedicine & Digital Health-index spårar företag över hela världen som är verksamma inom området telemedicin och digital hälsa.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,68 % p.a. Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP är den billigaste ETF som följer Solactive Telemedicine & Digital Health-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 december 2020 och har sin hemvist i Irland.
Skäl att överväga EDOG
Hög tillväxtpotential: Den globala telemedicinmarknaden ökade med 35 % från 2019 till 2020 och översteg 55 miljarder dollar. Prognoser tyder på att marknaden kan nå nästan 300 miljarder dollar år 2028 (Källa: ”Telemedicine Market Size, Share & Trends Analysis Report By Component” Grand View Research, februari 2021).
Strukturella medvindar: Under 2019 saknade uppskattningsvis hälften av världens befolkning nödvändig hälsovård. När mer underbetjänade marknader får tillgång till bredband erbjuder telemedicin stora möjligheter att överbrygga klyftan (Källa: World Economic Forum).
Nya konsumentinställningar: Pandemin ökade antagandet av digitala hälsotjänster, med många vänder sig till telemedicin för första gången, vilket påskyndade temats räckvidd.