Under den senaste femårsperioden har utvecklingen av seniora guldbolag och guldpriset skiljt sig åt signifikant. Jag har valt att illustrera dessa två grupper genom ETF:erna Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX) och SPDR Gold Trust (ticker GLD), se nedanstående graf. Kan detta bli årets bästa affär?
Under den aktuella perioden har guldbolag stigit med cirka 12 procent och guldpriset med cirka 133 procent. Varför är det så? Vissa experter lyfter fram det ökade intresset för ETF:er och då i synnerhet fysiska guld-ETF:er som GLD.
Minskat intresse för guldbolag
Detta ökade intresse anses ha bidragit till det minskade intresset för guldbolag. Vidare lyfts det fram att riskerna och svårigheten att prognosticera guldbolag är svårare än med fysiskt guld. Med guld är det bara guldpriset man har att oroa sig för. Med guldbolag är det fler riskfaktorer att beakta utöver guldprisförändringar som t.ex. operationella risker (ras i gruvor m m), politiska risker och kostnadsökningar för personal.
Frågan är dock när är det för billigt eller för felprissatt? Jag gjorde denna analys genom att titta på hur kvoten mellan dessa ETF:er har handlats under den utvalda tidsperioden. Jag har även lagt in medianen för tidsperioden. Denna analys bekräftar att relationen mellan guld och guldbolag är på historiskt låga nivåer. Experter inom sektorn lyfter fram att eventuella höjningar av guldbolagens utdelningar skulle kunna öka intresset för sektorn och få trenden att vända.
Källa: Factset, 18 april 2007 – 18 april 2012, all avkastning i lokal valuta (USD)
I dagsläget handlas både guld och guldbolag under den korta och långa trenden (50 och 200-dagars glidande medelvärden), se tabell nedan.
[table id=303 /]
Källa: Factset, 19 april, All avkastning i SEK