Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Är Rysslandsfonder värdelösa?

Publicerad

den

Innan kriget bröt ut sågs den ryska marknaden och Rysslandsfonder som ett spännande tillägg för en hel del investerare som hade tillräckligt med is i magen för att klara av stora svängningar. Moskvabörsen tenderade nämligen att vara väldigt volatil. Ryssland har en hel del spännande bolag och deras huvudsektorer är energi-, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Detta är något vi i Europa har blivit än mer varse om då vi nu försöker frigöra oss från exempelvis rysk olja och gas. De är även världsledande när det kommer till produktion av diamanter, med ungefär dubbelt så hög produktion som Botswana som är nummer två på listan.

Innan kriget bröt ut sågs den ryska marknaden och Rysslandsfonder som ett spännande tillägg för en hel del investerare som hade tillräckligt med is i magen för att klara av stora svängningar. Moskvabörsen tenderade nämligen att vara väldigt volatil. Ryssland har en hel del spännande bolag och deras huvudsektorer är energi-, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Detta är något vi i Europa har blivit än mer varse om då vi nu försöker frigöra oss från exempelvis rysk olja och gas. De är även världsledande när det kommer till produktion av diamanter, med ungefär dubbelt så hög produktion som Botswana som är nummer två på listan.

Att man som investerare har intresserat sig för den ryska marknaden är därmed inte särskilt förvånande. Visst finns det intressanta avkastningsmöjligheter. Men investeringarna har kommit med flertalet risker. Den första risken är den politiska. Ryssland har länge haft en ansträngd relation till många andra länder, men även inom landet har det vittnats om allvarliga problem länge. Bland annat uppges respekten för mänskliga rättigheter försämras, utrymmet för det civila samhället krymper och lagstiftning mot bland annat extremism, landsförräderi, terrorism och separatism används för att tysta oliktänkande och kritiker.

Utöver detta tillkommer det även alltid en valutarisk när man investerar i andra marknaden än den svenska. Den ryska rubeln kan dock ses som än mer volatil än många andra valutor, mycket på grund av den politiska risken i landet och hur omvärlden ser på Ryssland.

Den ryska marknaden har även varit starkt påverkad av hur efterfrågan på olja, gas och råvaror förändrats, då dessa är en så pass stor andel av den ryska marknaden. I och med omställningen till mer hållbara energikällor har tillgångar som dessa länge rankat dåligt i diverse olika hållbarhetsindex och betyg.

Hur mycket pengar rör det sig om?

Vid utgången av 2021 låg det drygt 12 miljarder kronor i svenskregistrerade fonder inom kategorin ”Russia Equity”. För 2022 och 2023 har vi ingen data då fonderna har haft stängt och därmed inte kunnat rapporterat in någon avkastningsdata eller NAV-kurser.

Det kan låta mycket med 12 miljarder, en summa som nu troligtvis är nästintill helt utraderad då förvaltare har meddelat att man behövt skriva ned värdet av innehaven drastiskt. Men om man jämför med den totala förmögenheten i svenskregistrerade fonder vid utgången av 2021, som låg på 6 415 miljarder, så var det endast 0,2% av det förvaltade kapitalet.

Så här har Rysslandsfonderna i Sverige agerat

Fonder med en del ryska tillgångar – Typiskt sett östeuropafonder. Dessa fonder var från början stängda. När det framgick att de ryska tillgångarna hade tappat i värde till i princip noll blev den ryska delen en så liten del av hela fonden att fonderna kunde öppna upp för inlösen igen, trots osäkerheten i värderingen. En andelsägare kunde på så sätt välja att sälja sina andelar men i princip utan att få betalt för de ryska tillgångarna. De flesta fonderna är dock fortfarande stängda för nya insättningar.

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Kriget pågår mer än två och ett halvt år senare fortfarande. I denna artikel lägger vi ingen vikt på kriget som sådant, inte för att vi inte egna åsikter kring detta, utan för att denna artikel då skulle bli för lång. Istället tittar vi på om Rysslandsfonder är värdelösa eftersom det är många som söker information kring detta.

I slutet på februari 2022 hade svenska sparare investerat tio miljarder kronor i Rysslandsfonder sa, ytterligare sex miljarder i Östeuropafonder som delvis innehöll ryska tillgångar, normalt upp till 50 procent. Dessa sexton miljarder kronor är mycket pengar, men utgör endast 0,24 respektive 0,16 procent av svenskarnas premiepension.

Ett par dagar efter Rysslands attack mot Ukraina stängdes den ryska börsen. Kort därefter avregistrerades de fyra Rysslandsfonder från premiepensionens fondtorg. Fondinnehaven är enligt pensionsmyndigheten värdelösa, vilket vi håller med då de inte kan säljas. Om och när detta åter blir möjligt återstår att se, och det är först då du vet om dina Rysslandsfonder är värdelösa. Den som äger denna typ av fonder kan således bara vänta och se vad som händer.

Det som styr fondernas förutsättningar är lagen om värdepappershandel där det också står att ”Senareläggning bör endast kunna ske i situationer av oförutsedd karaktär där inte andra för andelsägarna mer rimliga åtgärder står till buds”. Det är väldigt ovanligt att fonder tvingas stänga för handel på detta sätt, men i enlighet med lagen är det alltså nödvändigt för att alla andelsägare ska behandlas lika.

Har raderat pensionen för tusentals svenskar

Sveriges Radio rapporterade att det fanns 3 300 svenskar som gått all in i Rysslandsfonder med sin premiepension, medan ytterligare 24 000 placerat en del av sin pension i de fonder som investerar i Ryssland eller Östeuropa.

Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten, sade till Sveriges Radios Ekot att de 3 300 placerarna som satsat allt på Ryssland fått se sina konton för premiepension nollas. Eftersom det enbart handlar om premiepensionen och inte hela pensionen rör det sig om en pensionsminskning på upp till 2 000 SEK per månad, vilket är relativt överkomligt för de flesta.

Sedan finns det de som investerat en del av sin pension i något av de fyra Rysslandsfonderna och så finns det de som valde att stoppa in premiepensionen i någon av de tre så kallade Östeuropafonderna. I en sådan ingår, eller ingick, Ryssland normalt med cirka 50 procent. Även Östeuropafonder stoppades, men där har flera förvaltare hittat alternativa lösningar.

Pensionsmyndigheten har skrivit ned värdena med 99,5 procent

Pensionsmyndigheten har till exempel skrivit ned värdet med 99,5 procent eftersom det inte finns några aktiekurser som kan bidra till att värdera fonderna och deras innehav.

Östeuropafonder

Swedbank Robur Östeuropafond

East Capital Östeuropa

Baring Eastern Europe

SEB Östeuropafond

SEB Östeuropafond Små och medelstora bolag

Blackrock Emerging Europe

Flera östeeuropafonder har delats upp

En mer permanent lösning för en Östeuropafond är att dela upp den. Den sparare som väljer att inte sälja sina andelar fick efter uppdelningen två fonder, en stängd “Rysslandsfond” och en öppen fond med resten av de östeuropeiska aktierna. Vad det verkliga värdet på den ryska fonden är kan ingen veta. För att ett värde som går att handla på ska uppstå behöver Moskvabörsen öppna för handel även för investerare utanför Ryssland. Och när det sker vet vi inget om. Till dess antas värdet vara mer eller mindre noll. Den öppna fonden kan handlas som vanligt.

Baring och East Capital har de beslutat att splitta sin fond en rysk och en icke-rysk del.

Så här har Carnegie gjort

Carnegie har stängt sin Rysslandsfond för handel. På företagets hemsida framgår att på grund av Rysslands krig i Ukraina är Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Det går varken att köpa eller att sälja fondandelar och företaget inte vet när en ordnad handel kan komma igång igen.

Det redovisade värdet per senaste kvartalsskifte bygger på en uppskattning och kan därför vara missvisande. Faktiska relevanta prisuppgifter på fondens innehav saknas på grund av att börshandeln i ryska aktier inte är öppen för utländska investerare.

Sedan den 28 februari 2022 är fonden avgiftsfri.

Så här har SEB gjort

SEB Östeuropafond återöppnades redan i slutet av mars 2022 och Pensionsmyndigheten sålde hela sitt innehav i juni 2022. Alla likvider tilldelades spararna.

SEB Östeuropafond Små och Medelstora bolag fonden delades i februari 2023 upp. Resultatet blev att spararna har erhållit andelarna i den likvida delen som de själva kan välja att sälja eller behålla.

Andra fonder

Ett antal svenska Rysslandsfonder har sedan kriget bröt ut även bestämt sig för att likvidera fonden helt. Dessa är till exempel nedanstående PPM-fonder,

Carnegie Rysslandsfond

Swedbank Robur Rysslandsfond

East Capital Ryssland

Nordea Rysslandsfond

Fonder med obetydlig andel ryska tillgångar

Fonder som till exempel emerging markets eller BRIC fonder, alternativt större indexfonder som hade en så liten andel ryska tillgångar att utvecklingen inte påverkade värderingen av fonden. De kunde fortsatt hålla öppet för både köp och sälj.

Ryska fonder i premiepensionen

De som hade valt Rysslandsfonder inom premiepensionen fick sina konton låsta eftersom det bara går att ha fem olika fonder i premiepensionen. Vid ett byte av fonder anges den nya procentuella fördelningen mellan de olika fonderna. En effekt av detta är att om en fond är stängd för handel går det inte att agera i någon av de andra fonderna heller.

För att komma runt problemet valde Pensionsmyndigheten att under sommaren 2022 avregistrera rysslandsfonderna från fondtorget och överta andelarna. Spararna fick en halv procent av det gamla värdet som ersättning vilket ungefär motsvarade kassan i fonderna. När den ryska börsen öppnar igen för utländska investerare kommer Pensionsmyndigheten att sälja andelarna och spararna kommer få det överskott som eventuellt uppstår.

Låt oss ta Nordeas Rysslandsfond som ett exempel

Fonden hade dels lite kassa, dels något innehav som inte var noterat på den ryska börsen och det har gjort att Nordea har kunnat göra två utdelningar. Pengar som delats vidare till spararna.

Hur stor del har spararna och pensionärerna generellt fått tillbaka på ett ungefär?

Det blir mellan tummen och pekfingret, eftersom värderingarna kring krigsutbrottet var väldigt svajiga, men de med Östeuropafonder har fått tillbaka ungefär hälften, alltså hela den östeuropeiska delen, medan de med Rysslandsfonder fått tillbaka kanske 5 procent av det värde som fanns.

Andelarna i de ryska fonderna finns kvar. Den kommer att fortsätta betala ut så fort det finns möjlighet att få loss pengarna. Det är väldigt svårt att sia om hur lång tid det kommer att ta, det är något vi räknar med att behöva bevaka i flera år.

Fondforum – hur har det gått för den ryska ekonomin?

Den 17 februari 2023 anordnade Fondbolagens förening ett digitalt fondforum för att diskutera Rysslands ekonomi ett år efter invasionen. Seminariet inleds med en genomgång om vad som händer med fonder som investerat i ryska tillgångar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

iShares och Franklin Templeton listar nya ETFer på Xetra

Publicerad

den

iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF investerar i de 500 största amerikanska företagen från de ledande branscherna i den amerikanska ekonomin, där inget enskilt företag står för mer än 3 procent av indexviktningen.

iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF investerar i de 500 största amerikanska företagen från de ledande branscherna i den amerikanska ekonomin, där inget enskilt företag står för mer än 3 procent av indexviktningen.

Franklin S&P 500 Screened UCITS ETF investerar i de nuvarande 408 största amerikanska företagen i S&P 500-indexet som anses vara miljömedvetna och socialt ansvarsfulla. Viktningen av företag justeras baserat på deras S&P Global ESG-poäng för att uppnå ett bättre totalt ESG-poäng än huvudindexet.

Franklin S&P World Screened UCITS ETF investerar i stora och medelstora företag från 24 utvecklade länder världen över som anses vara miljömedvetna och socialt ansvarsfulla. Viktningen av företag justeras baserat på deras S&P Global ESG-poäng för att uppnå ett bättre totalt ESG-poäng än S&P World Index.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF USD (Acc)IE000YIXESS9
SP3C (EUR)
0,20%Ackumulerande
Franklin S&P 500 Screened UCITS ETF (Acc)IE0006FAD976
FSPU (EUR)
0,09%Ackumulerande
Franklin S&P World Screened UCITS ETF (Acc)IE0006WOV4I9
FSPW (EUR)
0,14%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 404 ETFer, 198 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än 21 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

BE28 ETF företagsobligationer med förfall 2028 och inget annat

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) med ISIN IE000LKGEZQ6, försöker följa Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2028) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2028 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) med ISIN IE000LKGEZQ6, försöker följa Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2028) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2028 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a.. Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är den billigaste ETF som följer Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF Dist syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus påverkan av avgifter. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen. Fonden delar ut intäkter på kvartalsbasis.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2028 och 31 december 2028.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer de kontanter som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder utgivna av det amerikanska finansdepartementet.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2028 eller sådant annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BE28 ETF

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURBE28
XETRAEURBE28

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
Volkswagen Leasing GmbH 3.875% 11/10/28D9T70CNQ3XS27457251553.8752.20%
Swedbank AB 4.25% 11/07/28W94240FJ7XS25724966234.2501.63%
ABN AMRO Bank NV 4.375% 20/10/28N0R37XLP3XS26136587104.3751.62%
Carlsberg Breweries AS 4% 05/10/28K3662HDY6XS26960464604.0001.60%
RCI Banque SA 4.875% 14/06/28F7S48DSE5FR001400IEQ04.8751.59%
Booking Holdings Inc 3.625% 12/11/28XS26210072313.6251.59%
Banco Santander SA 3.875% 16/01/28E2R99DB46XS25759526973.8751.58%
Nordea Bank Abp 4.125% 05/05/28X5S8VP8C3XS26189065854.1251.58%
E.ON SE 3.5% 12/01/28D2T8J8CT1XS25748732663.5001.57%
General Motors Financial Co Inc 3.9% 12/01/28U37047BA1XS27472706303.9001.57%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Trump’s trade war puts Bitcoin in the spotlight

Publicerad

den

Since U.S. President Donald Trump announced tariffs on April 2, termed "Liberation Day," global markets have experienced significant volatility. The S&P 500 shed $5.83 trillion in market value over just four days, marking its steepest drop since the 1950s. Asian markets saw their worst session since 2008, reflecting widespread fears of an economic slowdown.

Since U.S. President Donald Trump announced tariffs on April 2, termed ”Liberation Day,” global markets have experienced significant volatility. The S&P 500 shed $5.83 trillion in market value over just four days, marking its steepest drop since the 1950s. Asian markets saw their worst session since 2008, reflecting widespread fears of an economic slowdown.

The U.S. 10-year Treasury yields initially fell below 4% as investors sought safety, but by April 8-9, they surged to a seven-week high of 4.515%. This spike, driven by bond market sell-offs potentially from basis trading or China’s strategic moves to pressure U.S. negotiations, suggests a precarious economic situation rather than risk-on sentiment.

On April 9, President Trump announced a 90-day pause on tariffs for most countries (excluding China, where tariffs jumped to 145%) in an effort to give markets time to absorb the changes and calm volatility. The move sparked a broad rally, with the S&P 500 surging 9.5% for its best day since 2008 and Bitcoin rebounding above $80,000 after a turbulent stretch.

Bitcoin is macro now

Despite persistent concerns about crypto volatility, Bitcoin’s price over the past two weeks has closely mirrored the S&P 500 and has actually been less volatile. This alignment reflects Bitcoin’s growing maturity as an asset class and highlights its resilience. As a highly liquid and accessible asset, it continues to attract investors looking for relative value in turbulent markets.

Sentiment shifts toward crypto ETFs

Spot Bitcoin ETFs recorded $700 million in outflows, while Ethereum ETFs lost $400 million since March, marking a sharp reversal after nine consecutive months of inflows. The pullback points to growing institutional caution amid broader macro uncertainty. Still, on-chain data reveals that long-term holders have been steadily accumulating since January lows, signaling continued confidence in the asset class.

Macroeconomic uncertainty takes center stage

The latest U.S. CPI print came in at 2.4%, which was lower than expected. A rate cut in May still seems premature as markets assess the full impact of new protectionist measures. Federal Reserve Chair Jerome Powell has warned that tariffs could raise inflation while slowing growth. As a result, the probability of three rate cuts in 2025 now exceeds 60%. Declining yields may be an early signal of future monetary easing, which could favor risk assets like crypto if economic pressures intensify.

Bitcoin: Dollar’s ally or alternative?

In the face of policy uncertainty, the debate around the U.S. dollar’s reserve currency status is gaining momentum. With its decentralized and censorship-resistant design, Bitcoin is emerging as both a potential complement and challenger to the dollar, especially as the U.S. increasingly wields its currency as a geopolitical tool through tariffs and sanctions.

Meanwhile, Bitcoin’s fundamentals remain solid. Hashrate is at all-time highs, regulatory clarity is improving, and long-term holders continue to accumulate. With prices consolidating above $80K, the current correction may offer a strategic opportunity for investors positioning for the next leg of growth, particularly as the macro picture evolves.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära