Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Är Rysslandsfonder värdelösa?

Publicerad

den

Innan kriget bröt ut sågs den ryska marknaden och Rysslandsfonder som ett spännande tillägg för en hel del investerare som hade tillräckligt med is i magen för att klara av stora svängningar. Moskvabörsen tenderade nämligen att vara väldigt volatil. Ryssland har en hel del spännande bolag och deras huvudsektorer är energi-, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Detta är något vi i Europa har blivit än mer varse om då vi nu försöker frigöra oss från exempelvis rysk olja och gas. De är även världsledande när det kommer till produktion av diamanter, med ungefär dubbelt så hög produktion som Botswana som är nummer två på listan.

Innan kriget bröt ut sågs den ryska marknaden och Rysslandsfonder som ett spännande tillägg för en hel del investerare som hade tillräckligt med is i magen för att klara av stora svängningar. Moskvabörsen tenderade nämligen att vara väldigt volatil. Ryssland har en hel del spännande bolag och deras huvudsektorer är energi-, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Detta är något vi i Europa har blivit än mer varse om då vi nu försöker frigöra oss från exempelvis rysk olja och gas. De är även världsledande när det kommer till produktion av diamanter, med ungefär dubbelt så hög produktion som Botswana som är nummer två på listan.

Att man som investerare har intresserat sig för den ryska marknaden är därmed inte särskilt förvånande. Visst finns det intressanta avkastningsmöjligheter. Men investeringarna har kommit med flertalet risker. Den första risken är den politiska. Ryssland har länge haft en ansträngd relation till många andra länder, men även inom landet har det vittnats om allvarliga problem länge. Bland annat uppges respekten för mänskliga rättigheter försämras, utrymmet för det civila samhället krymper och lagstiftning mot bland annat extremism, landsförräderi, terrorism och separatism används för att tysta oliktänkande och kritiker.

Utöver detta tillkommer det även alltid en valutarisk när man investerar i andra marknaden än den svenska. Den ryska rubeln kan dock ses som än mer volatil än många andra valutor, mycket på grund av den politiska risken i landet och hur omvärlden ser på Ryssland.

Den ryska marknaden har även varit starkt påverkad av hur efterfrågan på olja, gas och råvaror förändrats, då dessa är en så pass stor andel av den ryska marknaden. I och med omställningen till mer hållbara energikällor har tillgångar som dessa länge rankat dåligt i diverse olika hållbarhetsindex och betyg.

Hur mycket pengar rör det sig om?

Vid utgången av 2021 låg det drygt 12 miljarder kronor i svenskregistrerade fonder inom kategorin ”Russia Equity”. För 2022 och 2023 har vi ingen data då fonderna har haft stängt och därmed inte kunnat rapporterat in någon avkastningsdata eller NAV-kurser.

Det kan låta mycket med 12 miljarder, en summa som nu troligtvis är nästintill helt utraderad då förvaltare har meddelat att man behövt skriva ned värdet av innehaven drastiskt. Men om man jämför med den totala förmögenheten i svenskregistrerade fonder vid utgången av 2021, som låg på 6 415 miljarder, så var det endast 0,2% av det förvaltade kapitalet.

Så här har Rysslandsfonderna i Sverige agerat

Fonder med en del ryska tillgångar – Typiskt sett östeuropafonder. Dessa fonder var från början stängda. När det framgick att de ryska tillgångarna hade tappat i värde till i princip noll blev den ryska delen en så liten del av hela fonden att fonderna kunde öppna upp för inlösen igen, trots osäkerheten i värderingen. En andelsägare kunde på så sätt välja att sälja sina andelar men i princip utan att få betalt för de ryska tillgångarna. De flesta fonderna är dock fortfarande stängda för nya insättningar.

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Kriget pågår mer än två och ett halvt år senare fortfarande. I denna artikel lägger vi ingen vikt på kriget som sådant, inte för att vi inte egna åsikter kring detta, utan för att denna artikel då skulle bli för lång. Istället tittar vi på om Rysslandsfonder är värdelösa eftersom det är många som söker information kring detta.

I slutet på februari 2022 hade svenska sparare investerat tio miljarder kronor i Rysslandsfonder sa, ytterligare sex miljarder i Östeuropafonder som delvis innehöll ryska tillgångar, normalt upp till 50 procent. Dessa sexton miljarder kronor är mycket pengar, men utgör endast 0,24 respektive 0,16 procent av svenskarnas premiepension.

Ett par dagar efter Rysslands attack mot Ukraina stängdes den ryska börsen. Kort därefter avregistrerades de fyra Rysslandsfonder från premiepensionens fondtorg. Fondinnehaven är enligt pensionsmyndigheten värdelösa, vilket vi håller med då de inte kan säljas. Om och när detta åter blir möjligt återstår att se, och det är först då du vet om dina Rysslandsfonder är värdelösa. Den som äger denna typ av fonder kan således bara vänta och se vad som händer.

Det som styr fondernas förutsättningar är lagen om värdepappershandel där det också står att ”Senareläggning bör endast kunna ske i situationer av oförutsedd karaktär där inte andra för andelsägarna mer rimliga åtgärder står till buds”. Det är väldigt ovanligt att fonder tvingas stänga för handel på detta sätt, men i enlighet med lagen är det alltså nödvändigt för att alla andelsägare ska behandlas lika.

Har raderat pensionen för tusentals svenskar

Sveriges Radio rapporterade att det fanns 3 300 svenskar som gått all in i Rysslandsfonder med sin premiepension, medan ytterligare 24 000 placerat en del av sin pension i de fonder som investerar i Ryssland eller Östeuropa.

Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten, sade till Sveriges Radios Ekot att de 3 300 placerarna som satsat allt på Ryssland fått se sina konton för premiepension nollas. Eftersom det enbart handlar om premiepensionen och inte hela pensionen rör det sig om en pensionsminskning på upp till 2 000 SEK per månad, vilket är relativt överkomligt för de flesta.

Sedan finns det de som investerat en del av sin pension i något av de fyra Rysslandsfonderna och så finns det de som valde att stoppa in premiepensionen i någon av de tre så kallade Östeuropafonderna. I en sådan ingår, eller ingick, Ryssland normalt med cirka 50 procent. Även Östeuropafonder stoppades, men där har flera förvaltare hittat alternativa lösningar.

Pensionsmyndigheten har skrivit ned värdena med 99,5 procent

Pensionsmyndigheten har till exempel skrivit ned värdet med 99,5 procent eftersom det inte finns några aktiekurser som kan bidra till att värdera fonderna och deras innehav.

Östeuropafonder

Swedbank Robur Östeuropafond

East Capital Östeuropa

Baring Eastern Europe

SEB Östeuropafond

SEB Östeuropafond Små och medelstora bolag

Blackrock Emerging Europe

Flera östeeuropafonder har delats upp

En mer permanent lösning för en Östeuropafond är att dela upp den. Den sparare som väljer att inte sälja sina andelar fick efter uppdelningen två fonder, en stängd “Rysslandsfond” och en öppen fond med resten av de östeuropeiska aktierna. Vad det verkliga värdet på den ryska fonden är kan ingen veta. För att ett värde som går att handla på ska uppstå behöver Moskvabörsen öppna för handel även för investerare utanför Ryssland. Och när det sker vet vi inget om. Till dess antas värdet vara mer eller mindre noll. Den öppna fonden kan handlas som vanligt.

Baring och East Capital har de beslutat att splitta sin fond en rysk och en icke-rysk del.

Så här har Carnegie gjort

Carnegie har stängt sin Rysslandsfond för handel. På företagets hemsida framgår att på grund av Rysslands krig i Ukraina är Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Det går varken att köpa eller att sälja fondandelar och företaget inte vet när en ordnad handel kan komma igång igen.

Det redovisade värdet per senaste kvartalsskifte bygger på en uppskattning och kan därför vara missvisande. Faktiska relevanta prisuppgifter på fondens innehav saknas på grund av att börshandeln i ryska aktier inte är öppen för utländska investerare.

Sedan den 28 februari 2022 är fonden avgiftsfri.

Så här har SEB gjort

SEB Östeuropafond återöppnades redan i slutet av mars 2022 och Pensionsmyndigheten sålde hela sitt innehav i juni 2022. Alla likvider tilldelades spararna.

SEB Östeuropafond Små och Medelstora bolag fonden delades i februari 2023 upp. Resultatet blev att spararna har erhållit andelarna i den likvida delen som de själva kan välja att sälja eller behålla.

Andra fonder

Ett antal svenska Rysslandsfonder har sedan kriget bröt ut även bestämt sig för att likvidera fonden helt. Dessa är till exempel nedanstående PPM-fonder,

Carnegie Rysslandsfond

Swedbank Robur Rysslandsfond

East Capital Ryssland

Nordea Rysslandsfond

Fonder med obetydlig andel ryska tillgångar

Fonder som till exempel emerging markets eller BRIC fonder, alternativt större indexfonder som hade en så liten andel ryska tillgångar att utvecklingen inte påverkade värderingen av fonden. De kunde fortsatt hålla öppet för både köp och sälj.

Ryska fonder i premiepensionen

De som hade valt Rysslandsfonder inom premiepensionen fick sina konton låsta eftersom det bara går att ha fem olika fonder i premiepensionen. Vid ett byte av fonder anges den nya procentuella fördelningen mellan de olika fonderna. En effekt av detta är att om en fond är stängd för handel går det inte att agera i någon av de andra fonderna heller.

För att komma runt problemet valde Pensionsmyndigheten att under sommaren 2022 avregistrera rysslandsfonderna från fondtorget och överta andelarna. Spararna fick en halv procent av det gamla värdet som ersättning vilket ungefär motsvarade kassan i fonderna. När den ryska börsen öppnar igen för utländska investerare kommer Pensionsmyndigheten att sälja andelarna och spararna kommer få det överskott som eventuellt uppstår.

Låt oss ta Nordeas Rysslandsfond som ett exempel

Fonden hade dels lite kassa, dels något innehav som inte var noterat på den ryska börsen och det har gjort att Nordea har kunnat göra två utdelningar. Pengar som delats vidare till spararna.

Hur stor del har spararna och pensionärerna generellt fått tillbaka på ett ungefär?

Det blir mellan tummen och pekfingret, eftersom värderingarna kring krigsutbrottet var väldigt svajiga, men de med Östeuropafonder har fått tillbaka ungefär hälften, alltså hela den östeuropeiska delen, medan de med Rysslandsfonder fått tillbaka kanske 5 procent av det värde som fanns.

Andelarna i de ryska fonderna finns kvar. Den kommer att fortsätta betala ut så fort det finns möjlighet att få loss pengarna. Det är väldigt svårt att sia om hur lång tid det kommer att ta, det är något vi räknar med att behöva bevaka i flera år.

Fondforum – hur har det gått för den ryska ekonomin?

Den 17 februari 2023 anordnade Fondbolagens förening ett digitalt fondforum för att diskutera Rysslands ekonomi ett år efter invasionen. Seminariet inleds med en genomgång om vad som händer med fonder som investerat i ryska tillgångar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Effekten av Vanguards ETF-avgiftssänkningar kommer att variera efter kategori

Publicerad

den

I vissa områden har Vanguard inte de största ETFerna och skulle kunna använda sina avgiftssänkningar för att ta marknadsandelar.

I vissa områden har Vanguard inte de största ETFerna och skulle kunna använda sina avgiftssänkningar för att ta marknadsandelar.

Den 3 februari 2025 sänkte Vanguard avgifterna på 168 andelsklasser i 87 fonder, inklusive för 53 ETF-andelsklasser. Vanguard är den enda amerikanska emittenten som har ETFer som andelsklass i sina fonder.

Som en av världens största kapitalförvaltare kommer Vanguards satsning att överföra betydande besparingar till investerare samtidigt som det kommer att sätta betydande marginalpress på ETF-konkurrenter. Emellertid kommer konsekvenserna för ETF-branschen att variera beroende på ETF-kategori. Tabell 1 sammanfattar de breda kategorierna där Vanguard sänkte avgifterna samt de nuvarande ledarna i dessa kategorier baserat på nettotillgångar och lägsta kostnadskvoter.

I vissa ETF-kategorier är Vanguard redan den lägsta kostnadsleverantören och har ETFer med de högsta nettotillgångarna. Inom dessa områden kommer avgiftssänkningar att vara en möjlighet att föra över avgiftssänkningar till investerare samtidigt som de använder de låga avgifterna för att ytterligare driva på dess insamling av tillgångar. På andra områden har Vanguard inte de största ETFerna och skulle kunna använda avgiftssänkningarna som ett sätt att förbättra sin marknadsandel.

Sammanfattning av ETF avgiftssänkningar från Vanguard

Bred ETF-typKortnamnAvgifts-
sänkning
Emittent med lägsta kostnadStörsta nettotillgångar
U.S. Sectors10 (VOX, VCR, VDC, VDE, VFH, VHT, VIS, VGT, VAW, VPU)0.01%FidelityState Street
Ex U.S. Regional8 (VSGX, VEU, VEA, VWO, VGK, VPL, VXUS, VT)0.01%–0.03%VanguardVanguard
U.S. Core – Russell Linked3 (VONE, VTWO, VTHR)0.01%–0.03%VanguardBlackRock
U.S. Mid/Small – S&P Linked3 (VXF, IVOO, VIOO)0.01%–0.03%State StreetBlackRock
Fixed Income16 (VWOB, EDV, BIV, VCIT, VGIT, BLV, VCLT, VGLT, VMBS, BSV, VCSH, VTIP, VTES, VGSH, VTEB, VTC)0.01%–0.05%Vanguard, Schwab, and BlackRockVanguard & BlackRock
Dividend & Growth/Value13 (VIG, VIGI, VYMI, VONG, VONV, VTWG, VTWV, VOOG, VOOV, IVOG, IVOV, VIOG, VIOV)0.01%–0.05%VanguardVanguard & BlackRock

Data per 3 februari 2025.

Kategorier med möjligheter för Vanguard att spela ikapp

Ett område där Vanguard skulle kunna använda avgiftssänkningar för att ta marknadsandelar är inom ETFer med fokus på amerikansk sektor, där företaget sänkte avgifterna i 10 fonder. Vanguard är inte den lägsta kostnadsleverantören i denna kategori även efter dessa senaste sänkningar. Fidelitys amerikanska ETFer är prissatta till 0,08 %, en baspunkt lägre än Vanguards nya avgift på 0,09 % på dess sektor ETFer. Men Vanguards lägre avgift sätter den nu i paritet med sektor ETF-avgifterna på State Street, den skenande ledaren av tillgångar i den amerikanska sektorskategorin.

Även om Vanguards sektor ETFer är stora, är de små i förhållande till de på State Street. Som ett exempel hade Vanguard Financial ETF (VFH) $12,4 miljarder i tillgångar den 31 januari 2025, jämfört med $53,8 miljarder i Financial Select Sector SPDR Fund (XLF). Sektor ETFer utgör en betydande möjlighet för Vanguard att använda sin nya avgiftsstruktur för att konkurrera om ytterligare marknadsandelar.

Ett annat område där Vanguard har en möjlighet att ta marknadsandelar är i amerikanska aktie-ETFer indexerade till Russells kärnindex. BlackRock är den klara ledaren på detta område, trots att Vanguard redan är den lägsta kostnadsleverantören. Till exempel, den 31 januari 2025, hade iShares Russell 1000 ETF (IWB) $40,4 miljarder i tillgångar jämfört med $5,6 miljarder i Vanguard Russell 1000 (VONE) trots att den senare var 0,07% billigare. Återställningen av kostnadskvoten kan vara en möjlighet att återinföra dessa fonder för investerare som vill ha produkter kopplade till Russells index.

Amerikanska aktie-ETFer kopplade till S&P-index är en större kategori än de som är kopplade till Russell-index. Vanguard leder redan i segmentet för stora bolag med sin Vanguard S&P 500 ETF (VOO), som är på väg att överträffa SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) som världens största ETF. Men i det S&P-index som är kopplat till medelstora och småbolagsaktier ligger den efter sina två konkurrenter, BlackRock och State Street. Till exempel hade Vanguard S&P Mid-Cap 400 ETF (IVOO) endast 2,5 miljarder USD i tillgångar den 31 januari 2025, jämfört med 99,5 miljarder USD i iShares Core S&P Mid-Cap ETF (IJH) och 24,5 miljarder USD i SPDR S&P MidCap 400 ETF (MDCap 400 ETF). Att stänga detta stora tillgångsgap kan vara svårt för Vanguard, särskilt eftersom även efter IVOO-avgiftssänkningen från 0,10 % till 0,07 %, kommer det fortfarande inte att vara det lägsta kostnadsalternativet. SPDR Portfolio S&P 400 Mid Cap ETF (SPMD) är ett mycket billigare alternativ med 0,03 % kopplat till samma index.

Inom ränteområdet är Vanguard eller BlackRock nära konkurrenter, där båda tenderar att ha den största ETFen beroende på den specifika underkategorin. Vanguard kommer att hoppas kunna använda avgiftssänkningarna för att göra intåg i de ränteområden där det fortfarande går efter, som ETFer för statsobligationer på tillväxtmarknader. I den här underkategorin låg Vanguard Emerging Markets Government Bond ETF (VWOB) efter den större iShares JP Morgan USD Emerging Markets Bond ETF (EMB) med över 9 miljarder dollar per den 31 januari 2025. Av alla avgiftssänkningar som gjorts av Vanguard i kategorin obligations-ETF var 0,05 % den största nedskärningen till VWOB. Man kommer att hoppas att denna betydande avgiftssänkning kommer att hjälpa den att fånga EMB, som följer ett populärt JP Morgan-obligationsindex.

Kategorier med möjligheter att konsolidera sitt försprång

Vanguard är redan tillgångsledare i de flesta segmenten av Ex-U.S. aktie ETF-kategori. Den 31 januari 2025 översteg dess Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO) knappt BlackRocks iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG) som den största breda tillväxtmarknads-ETF. På samma sätt är dess Vanguard FTSE Europe ETF (VGK) den största USA-noterade exponeringen med bred aktieexponering mot Europa. Dessutom är det också kostnadsledande inom underkategorin Europa. VGKs nya kostnadskvot på 0,06 % gör att den ligger långt under det tillgångsviktade CFRA-underkategorisgenomsnittet på 0,20 %. Denna senaste avgiftssänkning kommer att göra det möjligt för Vanguard att returnera pengar till investerare och göra det möjligt för det att sätta ytterligare marginalpress på konkurrenterna.

Denna dynamik med att använda sina stordriftsfördelar för att sätta ytterligare press på konkurrenterna kommer också att spelas inom kategorier som utdelning och tillväxt/värde ETFer. ETFer som Vanguard Dividend Appreciation ETF (VYM) och Vanguard International High Dividend Yield ETF (VYMI) är de största och bland de lägsta ETFerna i sina CFRA-underkategorier, vilket skapar en god cykel av låga avgifter och tillgångsinsamling.

Ser framåt

Det kommer att bli intressant att se hur de andra ledande ETF-emittenterna reagerar på Vanguards aggressiva avgiftssänkningsstrategi. Det verkar troligt att endast BlackRock har skalan för att upprätthålla så låga avgifter i de centrala, indexerade segmenten av marknaden. Schwab, State Street och Invesco har också konkurrenskraftiga avgifter och betydande tillgångar i vissa underkategorier. Det är troligt att de andra stora emittenterna, såsom JP Morgan, Capital Group, First Trust och andra, kommer att fokusera på högre marginalområden på marknaden som aktiva investeringar, alternativa tillgångar och optionsbaserade strategier. Det är områden där Vanguard för närvarande inte konkurrerar på ett betydande sätt och därför inte utövar obönhörlig kostnadspress nedåt på sina kollegor.

Fortsätt läsa

Nyheter

BS9A ETF ger exponering mot företagsobligationer med förfall 2029

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc (BS9A ETF) med ISIN IE000B4EDHL6, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened index. Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened-index spårar företagsobligationer denominerade i amerikanska dollar. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc (BS9A ETF) med ISIN IE000B4EDHL6, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened index. Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened-index spårar företagsobligationer denominerade i amerikanska dollar. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10% p.a. Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc är den billigaste och största ETF som följer Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) ackumuleras och återinvesteras.

Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 3 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 21 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2029 Maturity USD Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen.

Referensindexet är utformat för att återspegla utvecklingen för USD-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldförbindelser utgivna av företagsemittenter. Den är marknadsvärdevägd med ett tak på 4,5 % för enskilda företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner USD i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2029 och 31 december 2029.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig löptid, branschsektorer och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfall, kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga USD-denominerade skulder utgivna av det amerikanska finansdepartementet.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2029 eller annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BS9A ETF

Invesco BulletShares 2029 USD Corporate Bond UCITS ETF Acc (BS9A ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXBS9X
London Stock ExchangeUSDBS9A

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
AbbVie Inc 4.8% 15/03/2900287YDS5US00287YDS544.8002.41%
Verizon Communications Inc 4.016% 03/12/2992343VEU4US92343VEU444.0161.51%
T-Mobile USA Inc 3.375% 15/04/2987264ABV6US87264ABV613.3751.47%
Anheuser-Busch InBev Worldwide Inc 4.75% 23/01/29035240AQ3US035240AQ304.7501.41%
Ford Motor Credit Co LLC 5.8% 08/03/29345397E58US345397E5815.8001.21%
John Deere Capital Corp 4.5% 16/01/2924422EXH7US24422EXH794.5001.20%
Toyota Motor Credit Corp 4.45% 29/06/2989236TKD6US89236TKD624.4501.19%
Bristol-Myers Squibb Co 3.4% 26/07/29110122CP1US110122CP173.4001.12%
Sumitomo Mitsui Financial Group In 3.04% 16/07/2986562MBP4US86562MBP413.0401.09%
General Motors Financial Co Inc 5.55% 15/07/2937045XEU6US37045XEU635.5501.01%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre ränte-ETFer från Amundi erbjuder tillgång till obligationsmarknaden för stats- och företagsobligationer

Publicerad

den

Sedan i torsdags har tre nya ränte-ETFer utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt.

Sedan i torsdags har tre nya ränte-ETFer utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt.

Amundi Global Treasury Bond UCITS ETF USD Hedged Acc investerar i statsobligationer med räntebärande avkastning på utvecklade och tillväxtmarknader som är denominerade i lokal valuta, med en investeringsklassificering och en återstående löptid på minst ett år.

Amundi Global Corporate Bond UCITS ETF USD Hedged Acc investerar i företagsobligationer av investeringsgrad utgivna av företag från utvecklade och tillväxtmarknader i respektive lokal valuta med en återstående löptid på minst ett år.

Jämförelseindexen för båda ETFerna härleds från det underliggande indexet, Bloomberg Global Aggregate Index. Båda ETFerna använder derivat för att minimera växelkursfluktuationer mot den amerikanska dollarn.

Amundi Euro Government Low Duration Tilted Green Bond UCITS ETF följer utvecklingen av räntebärande, eurodenominerade statsobligationer av investeringsgrad utgivna av länder i euroområdet. 30 procent av fondens tillgångar är placerade i gröna obligationer, som finansierar klimatvänliga projekt och har en återstående löptid på minst en månad. Resterande statsobligationer har en löptid mellan tre och fem år.

NamnKortnamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Amundi Global Treasury Bond UCITS ETF USD Hedged AccGTSBLU29241498620,12 %AckumulerandeBloomberg Global Aggregate Treasuries Index
Amundi Global Corporate Bond UCITS ETF USD Hedged AccUSBDLU29241500190,17 %AckumulerandeBloomberg Global Aggregate Corporate Index
Amundi Euro Government Low Duration Tilted Green Bond UCITS ETF AccLWGBLU29241502820,14 %AckumulerandeBloomberg Euro Treasury Low Duration Green Bond Tilted Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 363 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära