Global X NASDAQ 100 Covered CallETF erbjuder investerare en avkastning på 11,3 procent och är en av de få månadsutdelande börshandlade fonder som finns. Men utöver det kan investerare upptäcka att dess långsiktiga resultat är negativt.
Med en enorm direktavkastning på 11,3 procent får Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF (NASDAQ: QYLD)omedelbart blickarna på sig som ett frestande alternativ för utdelningsinvesterare. Ännu bättre, denna ETF betalar ut sin utdelning på månadsbasis. Det finns säkert mycket att gilla med denna ETF för inkomstinvesterare. Men innan investerare blir alltför entusiastiska över QYLD, finns det några andra faktorer som de skulle vara kloka att också överväga.
Vad är QYLDs strategi?
QYLD är en amerikansk ETF med 8,25 miljarder USD under förvaltning från Global X som lanserades i december 2013. Enligt Global X följer QYLD en ”covered call” eller ”buy-write”-strategi, där fonden köper aktierna i Nasdaq 100 Index och ”utfärdar” eller ”säljer” motsvarande köpoptioner på samma index.”
Med andra ord, QYLD äger mega-cap och large-cap tillväxtaktier som befolkar Nasdaq 100 (NDX), och det genererar intäkter för investerare och uppnår sin överdimensionerade direktavkastning genom att sälja täckta köpoptioner, så kallade covered calls, mot dessa innehav.
QYLDs innehav
QYLDs underliggande index är Nasdaq 100, så fonden består av många av de mega-cap tech-aktier och large-cap-tillväxtaktier som investerare känner till och älskar. Fonden är ganska diversifierad och har 102 aktier precis som sitt underliggande index. Dess topp 10 innehav står för knappt hälften av dess tillgångar.
QYLDs toppinnehav har en kraftig övervikt mot de ”magnifika sju” aktierna som har lett marknaden högre under 2023 — Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon (NASDAQ: AMZN), Nvidia ( NASDAQ: NVDA), Meta Platforms (NASDAQ: META), Tesla (NASDAQ: TSLA) och Alphabet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL).
Det är svårt att argumentera med den här portföljen av blue-chip-teknik och tillväxtaktier.
Är QYLD-aktie ett köp, enligt analytiker?
När det gäller Wall Street har QYLD ett konsensusbetyg för Moderate Buy, eftersom 67,71 procent av analytikerbetygen är köp, 28,58 procent är innehav och 3,70 procent är sälj. Vid $19,73 innebär det genomsnittliga QYLD-aktiekursmålet 9,4 procent uppåtpotential.
QYLDs långsiktiga utveckling
För att se hur QYLD har presterat över tid kan vi titta på det genom åren ur ett totalavkastningsperspektiv, som fångar både prisuppgång och avkastning från utdelningar. I slutet av det senaste kvartalet i juni har QYLD en ettårig totalavkastning på 14,6 procent. Samtidigt har den en treårig årlig avkastning på 6,9 procent och en femårig årlig avkastning på 5,7 procent.
Tänk på att dessa avkastningar inkluderar vad investerare vinner på de stora utdelningarna, så de ser plötsligt mycket mindre spännande ut. Sedan starten i slutet av 2013 har QYLD avkastat något bättre 7,2 procent på årsbasis.
Även om dessa avkastningar är positiva är de något svaga, särskilt i jämförelse med att bara investera i Nasdaq 100, som fonden använder som sitt underliggande index. Investerare kan göra just det med en ETF som Invesco QQQ Trust (NASDAQ: QQQ), som investerar i vanilj Nasdaq 100 utan en komplex strategi att sälja täckta köpoptioner som QYLD.
Under det senaste året har QQQ haft en ettårsavkastning på 32,8 procent, mer än dubbelt så mycket som QYLD. QQQs treåriga årliga avkastning är också vida överlägsen den för QYLD med 15 procent. På femårsbasis överträffar QQQ återigen lätt den totala avkastningen för QYLD med en mycket bättre 17,9 procent årlig avkastning, mer än tredubblingen av QYLDs avkastning. Slutligen, över en 10-årig tidsram, har QQQ-investerare gjort fantastiska 18,9 procent på årsbasis.
Så även om QYLD ser lockande ut med sin direktavkastning på 11,3 procent, skulle investerare ha varit mycket bättre av att helt enkelt investera i QQQ under åren, som har klarat sig betydligt bättre än QYLD, även när denna avkastning tas med i beräkningen.
Utdelningen är trevlig att ha, men QQQ-investerare har ökat sin rikedom till en mycket högre nivå än QYLD-investerare. Eftersom QYLD säljer täckta samtal mot sina positioner (en strategi som begränsar uppsidan samtidigt som den minskar nedsidan något), lämnar den uppsidan på bordet eftersom dessa innehav blir synade om den utfärdade köpoptionen löses. Du kan se det spelas i realtid i år, eftersom Nasdaq har ökat, vilket är anledningen till att QQQ har mer än fördubblat QYLDs totalavkastning hittills från år.
Avgifter och kostnader
Det är också frågan om avgifter – med en kostnadskvot på 0,60 procent betalar QYLD-investerare ganska höga 60 dollar på en investering på 10 000 USD. Detta är högre än QQQ, där investerare betalar betydligt lägre i form av en TER på 0,20 procent, vilket kommer ut till 20 USD på en investering på 10 000 USD.
Denna skillnad blir mer uttalad med tiden – om avgifterna förblir konsekventa över tiden och båda fonderna ger en avkastning på 5 procent per år, efter ett decennium, skulle QYLD-investeraren betala 750 USD i avgifter, medan QQQ-investeraren bara skulle betala 255 USD under samma tidsram.
Takeaway
Tanken på att kunna kombinera dessa blue-chip tech-aktier med en direktavkastning på 11,3 procent har verkligen sin tilltalande. Att ta emot utdelningar på månadsbasis är också tilltalande, och QYLD förtjänar beröm för sin stenhårda meritlista med att betala ut en månatlig utdelning varje månad i nio år och räknat, så det är lätt att förstå varför vissa investerare gillar QYLD.
Men som jämförelsen med QQQ visar kan QYLDs strategi lämna mycket uppsida på bordet, och investerare hade historiskt sett varit mycket bättre av att investera i en enkel Nasdaq 100-fond som QQQ. QQQ är helt klart det överlägsna investeringsvalet i den här jämförelsen. Nu har QYLD endast funnits i en konstant uppåtgående marknad. Hade det gjorts en jämförelse under vilken börsen utvecklats negativt eller helt enkelt vare sig stigit eller fallit i stort är det sannolikt att resultatet sett annorlunda ut.
Icke desto mindre, om en investerare förstår QQQs överlägsna värdeförslag och fortfarande vill ha den månatliga inkomsten som QYLD erbjuder, kan de överväga att initiera en position i QQQ och en mindre position i QYLD för att få de månatliga utdelningarna.
Denna börshandlade fond finns att handla även i Europa. Den heter Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF),när den handlas i Tyskland vilket är den marknad som är enklast för svenska ETF-investerare att handla på. Denna börshandlade fond noterades i Europa först under 2023, men har snabbt kommit att bli en populär börshandlad fond. Den period som denna börshandlade fond varit noterad i Europa är emellertid så pass kort att det inte funnit skäl att göra en utvärdering på denna, varför vi valde den amerikanska versionen istället.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångs-ETPer, är glada att kunna meddela att Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC) nu har ackumulerat 2,00 miljarder dollar i förvaltat kapital (AUM).
Bara under 2025 har ETFen attraherat 1,07 miljarder dollar i nya nettotillgångar. Detta, tror vi, till stor del har drivits av Europas kapplöpning att återupprusta sig mitt i växande frågor kring tillförlitligheten i USA:s stöd. USA pausade nyligen militärt bistånd till Ukraina, vilket ledde till att underrättelsedelningen pausades och Kiev blev oförmöget att använda vissa amerikanska vapen. Detta var en tydlig varning till europeiska ledare – USA kan överge dem när som helst.
Efter ett decennium av att inte ha uppnått 2 %-målet av BNP har Europa tillsammans underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Men nu, med ökande geopolitiska spänningar och ifrågasatt amerikanskt militärt stöd, ser de europeiska NATO-medlemmarna över sina försvarsstrategier och ökar sina militära utgifter kraftigt. För att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor riktar regeringarna dessa förnyade investeringar mot europeiska försvarsföretag – vilket stärker kontinentens strategiska självförsörjning.
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och autonomi inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger den europeiska försvarssektorn en stark medvind.
ASWC ETF syftar till att ge exponering mot NATO och NATO+-allierades försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt nog använder försvars-ETF en ”NATO-skärm”, vilket begränsar exponeringen mot företag med säte i NATO eller NATO+-allierades medlemsstater.
På detta sätt försöker ETFen att anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men inte kan ignorera det rådande politiska klimatet och därför söker en smartare och mer genomtänkt strategi. NATO är en defensiv allians och anger själva att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som är verksamma i NATO-allierade länder begränsar möjligheten att ETFens beståndsdelar är företag som är verksamma i länder som en dag skulle kunna bli motståndare till alliansen.
HANetf lanserade nyligen Future of European Defence UCITSETF (ticker: (8RMY) som exkluderar USA och syftar till att fånga upp Europas upprustning. Som ett europeiskt företag anser HANetf att det är en plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar i takt med att kontinenten försöker stärka sin säkerhet. 8RMY ETF har sedan dess överstigit 10 miljoner dollar i förvaltat kapital under sin första noteringsvecka.
På liknande sätt använder 8RMY ”NATO-skärmen” för att begränsa exponeringen mot företag med säte i NATO eller NATO+-allierade medlemsstater.
Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterar: ”USA har skickat ett budskap till Europa och det har mottagits tydligt och tydligt. Amerikanskt militärt bistånd, som en gång ansågs vara en garanti, är nu osäkert – och med den osäkerheten kommer ett tydligt direktiv. Europa måste anpassa sig till en värld där USA inte är garant för säkerhet; Europa måste förbereda sig på att försvara sig ensamt.
”Detta har inte gått investerare obemärkt förbi, med stark kursutveckling för europeiska försvarsaktier. Företag som tyska Rheinmetall, brittiska BAE Systems och franska Thales har potentiellt nytta av det. Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC) gör det möjligt för investerare att få exponering mot dessa företag (och andra) på ett diversifierat sätt.” ”ETFens NATO-screening skiljer den från sina konkurrenter genom att säkerställa att investerare får exponering mot NATO och NATO+-allierade försvarsföretag, samtidigt som de undviker företag som är verksamma i länder som en dag skulle kunna bli motståndare till alliansen. Ingen annan försvarsfokuserad ETF inkluderar denna NATO-screening och som sådan är NATO-ETF:n verkligen unik.
”För de som söker mer fokuserad exponering lanserade vi nyligen Future of European Defence UCITSETF (ticker: 8RMY), och den har överstigit 10 miljoner dollar i förvaltat kapital under sin första handelsvecka. Vi är ett europeiskt företag, och som sådan anser vi att det är vår plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar i ett så avgörande ögonblick. Denna ETF exkluderar amerikanska aktier och syftar till att fånga upp Europas upprustning.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Vissa företag har lyckats skapa en strategisk fördel gentemot sina konkurrenter. Metaforiskt kallas detta för breda vallgravar, vilket återspeglar dessa företags starkt befästa marknadsposition. Sådana konkurrensfördelar kan bero på ett varumärkes särprägel eller på en forsknings- och utvecklingsfördel baserad på patent. En vallgrav kan också vara resultatet av territoriell distribution eller produktionsrättigheter som ett företag kan göra anspråk på. En annan möjlighet är en stark position genom den utbredda användningen av företagets produkter bland kunderna, vilket gör det svårt för de senare att byta till andra leverantörer. Dessutom kan vissa företag producera sina varor mycket billigare än sina konkurrenter.
För att kunna utvärdera sådana konkurrensfördelar måste analytiker noggrant undersöka verksamheten, konkurrenssituationen och företagens strategiska tillvägagångssätt. Resultaten kan sedan användas för att skapa ett index som kan spåras med ETFer.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som fokuserar på företag med en bred vallgrav. Vi har identifierat sex index som spåras av sex olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden ligger på mellan 0,39 och 0,52 procent per år.
Breda vallgravar ETFer i jämförelse
När man väljer en ETF med fokus på breda vallgravar bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla breda vallgrav ETFer med detaljer om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om någon av de olika börshandlade fonderna klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITSETF DR EUR (D) (WELL ETF) med ISIN IE000GEHNQU9, försöker följa S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-index. Det S&P-utvecklade ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-indexet spårar stora och medelstora företag från IT-sektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITSETF DR EUR (D) är den billigaste ETF som följer S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITSETF DR EUR (D) är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF:n lanserades den 20 september 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
AMUNDI S&P GLOBAL INFORMATIONSTEKNOLOGI ESG UCITSETF DR – EUR (D) strävar efter att replikera, så nära som möjligt, resultatet för S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology Index (Netto Total Return Index). Denna ETF har exponering mot stora och medelstora företag i utvecklade länder. Den innehåller uteslutningskriterier för tobak, kontroversiella vapen, civila och militära handeldvapen, termiskt kol, olja och gas (inkl. Arctic Oil & Gas), oljesand, skiffergas. Den är också utformad för att välja ut och omväga företag för att tillsammans förbättra hållbarhet och ESG-profiler, uppfylla miljömål och minska koldioxidavtrycket
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.