Nyheter

Är koppar en bristmetall?

Publicerad

den

Den globala övergången till nettonollutsläpp kommer att kräva enorma mängder investeringar, regelstöd och råmaterial. Inom elektrifieringsmetaller är efterfrågeökningen särskilt betydande, men kan nuvarande utbudskapacitet hänga med? När det gäller koppar ser det svaret ut att vara ett rungande nej. Koppar kan vara en bristmetall.

Den ytterligare användningen av koppar i förnybar energi och utsläppsminskningar skapar en efterfrågansökning på 17 procent till 2030 bara för elektrifieringsändamål, sa Aditi Rai, analytiker på Goldman Sachs. I ett sant netto-noll-scenario ökar den efterfrågan till 54 procent till 2030, utöver redan förutspådda ökningar i den allmänna efterfrågan.

McKinsey förutspår för närvarande att produktionen kommer att behöva öka med 45 procent till 2031. Det är ”motsvarar en fördubbling av produktionen från de fyra främsta kopparproducerande länderna”, skrev de i en nyligen publicerad artikel om nödvändigheten av regulatorisk effektivitet i netto-noll-övergången. McKinsey förutspår också ett koppartillförselgap på 6,5 miljoner ton år 2031.

Den ökande efterfrågan leder till ett utbudsunderskott

S&P Global förutspår en mer aggressiv ökning av efterfrågan, som fördubblas till 2035 från 25 miljoner ton 2022 till 50 miljoner ton.

”Världen har aldrig producerat så mycket koppar på en så kort tidsram som skulle krävas”, sa Daniel Yergin, vice ordförande för S&P Global i pressmeddelandet förra året. ”Med nuvarande trender skulle en fördubbling av den globala efterfrågan på koppar till 2035 resultera i betydande brister.”

Källa: S&P Global

Nuvarande produktionskapacitet (Rocky Road-scenariot) skulle resultera i ett utbudsunderskott på 10 miljoner ton år 2035, enligt S&P-prognoser.

Frågan är att öka produktionen genom nya gruvor. Två nya stora koppargruvor kommer online (Quellaveca i Peru samt Kamoa-Kakula i DRC) och två går över till sulfidmalmer från oxid (Quebrada Blanca II och Spence-SGO i Chile) rapporterade Reuters.

Nya gruvor tar i genomsnitt 16 år att gå från planering till att de är i full drift. För närvarande finns det inga nya större gruvor planerade utöver de som kommer online.

”Det är en hotande utbudskris som kommer på kopparmarknaden: Du har förmodligen hört vid det här laget att energiomställningen kommer att kräva mycket koppar”, skrev Sam Crittenden, analytiker på RBC Dominion Securities, och rapporterad av Mining.com. ”Ytterligare 1 procent per år på våra uppskattningar, vilket inte låter som mycket men skulle motsvara en storskalig koppargruva som kommer online varje år.”

Vad mer är, analytiker och gruvbolag flaggar redan för fortsatta underskott i år. International Copper Study Group räknar för närvarande med ett underskott på 114 000 ton i år, rapporterade Reuters. Det kommer efter förra årets underskott på 431 000 ton eftersom leveransstörningar och geopolitisk instabilitet minskar produktionen.

Det finns två börshandlade fonder som har fokus på kopparproducerande företag, iShares Copper Miners UCITS ETF (COPM ETF) och Global X Copper Miners UCITS ETF (4COP ETF).

Handla 4COP ETF

Global X Copper Miners UCITS ETF (4COP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla COPM ETF

iShares Copper Miners UCITS ETF (COPM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Euronext Amsterdam. Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version