Nyheter

Är kommersiell luftfart redo att landa i investerarnas portföljer?

Publicerad

den

”Lufthansa är tillbaka.” Det är de entusiastiska inledande kommentarerna från Carsten Spohr, vd för Deutsche Lufthansa, i det europeiska flygbolagets resultatrapport för 2022, som släpptes förra veckan. Det är inte det enda bolaget verksamt inom kommersiell luftfart som nu gynnas av ändrade resmönster.

Spohr rapporterade att Lufthansa, Europas största flygbolagsgrupp efter intäkter, uppnådde en ”oöverträffad vändning” 2022 på grund av den ökande efterfrågan på flygresor. Intäkterna på 34,5 miljarder USD var nästan dubbelt så mycket som de samlade in 2021, medan det fria kassaflödet kom in på 2,6 miljarder USD, det högsta årliga beloppet i det tyska företagets historia. Aktierna steg cirka 5,3 procent i intradagshandeln på nyheterna.

Lufthansa fortsatte med att meddela att de beställde 22 nya långdistansflygplan från Airbus och Boeing, företagets största order sedan 2013.

Investerare gillar att se när ett företag investerar i sig självt. Det säger att ledningen är optimistisk inför framtiden och positionerar företaget för tillväxt. Det är precis vad flygbolagen gör runt om i världen just nu. Enligt Airlines for America (A4A) investerar amerikanska flygbolag rekordstora mängder i nya flygplan, utrustning, informationsteknik med mera. Investeringarna förutspås nå 27,0 miljarder dollar i år, vilket skulle vara betydligt högre än de 21,2 miljarder dollar som flygbolagen beräknas ha spenderat 2022.

Mer Bang For The Buck

Lufthansas storsäljande rapport är bara den senaste signalen om att kommersiellt flyg, en av de hårdast drabbade industrierna under pandemin, kan vara redo att göra en landning igen i investerarnas portföljer.

Efterfrågan på resor ökar när Europa, Kina och andra nyckelmarknader har släppt reserestriktioner, och under tiden har flygbolagen anpassat sig genom att effektivisera verksamheten, eliminera olönsamma rutter och mer.

Åtgärderna verkar fungera. Även om den totala passagerarvolymen inte helt har återhämtat sig till nivåerna före pandemi, skjuter rörelseintäkterna i höjden till nya rekordnivåer, enligt uppgifter från Bureau of Transportation Statistics (BTS).

Inhemska flygbolag har klarat detta utan att behöva skära ner jobben i samma takt som teknikindustrin. Faktum är att passagerarflygbolagen i USA för närvarande har den största arbetsstyrkan på 20 år, enligt A4A.

Personalen får också mer valuta för pengarna. I diagrammet nedan kan du se att försäljningen per anställd för utvalda operatörer var högre under de senaste 12 månaderna än 2019, före pandemin. Detta tyder på att beslutet att inte offra kundservice i kostnadsbesparingarnas namn har varit ekonomiskt givande för flygbolagen.

Det är en win-win-win-win: en vinst för flygbolagen, vinst för anställda, vinst för kunderna och en vinst för investerarna.

Flyget är investerbart igen

”Flygbolag är investerbara igen”, säger Jun Bei Liu, en portföljförvaltare på Sydney, Australien-baserade rådgivningsföretaget Tribeca Investment Partners.

De asiatiska flygbolagen gynnas av att den kinesiska regeringen tillkännagav att den hävde karantänkraven från pandemin för resenärer som kommer in i landet även om den kinesiska efterfrågan hittills inte har varit så stark som väntat.

De europeiska flygbolagen steg med över 41 procent under de sex månaderna fram till slutet av februari, jämfört med asiatiska flygbolag, en ökning med 7 procent, och amerikanska flygbolag, som minskade något till minus 1 procent under samma period.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version