Glencore-aktier ger en direktavkastning på åtta (8) procent. Med företagets juridiska problem nu ur vägen, frågar sig många om de borde köpa aktien. Glencore (LSE: GLEN) aktier steg förra veckan efter att FTSE 100 gruv- och råvaruhandelsgruppen tillkännagav en uppgörelse på 1 miljard dollar för att lösa USAs mutanklagelser. En straffavgift på upp till $500 miljoner förväntas denna månad av liknande skäl i Storbritannien.
Glencores aktiekurs har redan stigit 60 procent under det senaste året, men aktien erbjuder fortfarande en prognostiserad direktavkastning på nästan åtta procent. Med företagets historiska problem nu ur vägen överväger många att köpa aktien som en del av en utdelningsportfölj.
Denna Schweiz-baserade koncern är verksam över hela världen och hanterar många av de nyckelråvaror som behövs för att stödja en övergång till förnybar energi och elkraft.
Till exempel är Glencore en av världens största tillverkare av kobolt, som behövs för elbilsbatterier. Gruppen är också en stor kopparproducent.
I rättvisans namn bör nämnas att Glencore också tjänar mycket pengar på kol. Detta är oälskat och uppenbarligen inte ett lågemissionsbränsle, men efterfrågan är fortfarande mycket stark globalt. Glencores plan är att tillgodose denna efterfrågan samtidigt som den gradvis avvecklar sin kolverksamhet.
Utöver sin gruvverksamhet har Glencore också en handelsverksamhet som hanterar andra producenters produktion. 2021 sålde koncernen till exempel 3,1 miljoner ton koppar och mer än 700 miljoner fat olja.
Vad ska jag oroa mig för?
Glencore producerar enorma mängder kontanter för tillfället, tack vare höga råvarupriser. Förra årets resultat visade ett justerat rörelseresultat på 14,5 miljarder dollar. Anlytikernas prognoser tyder på att detta kan stiga till 26,3 miljarder dollar 2022.
Problemet är att även om höga priser är bra för råvaruproducenter som Glencore, är de dåliga för i stort sett alla andra. Vi känner alla smärtan vid bensinpumparna, till exempel.
Om priserna förblir höga mycket längre tyder historien på att efterfrågan kan börja försvagas när den globala ekonomin börjar sakta ner. Det kan utlösa en nedgång i priset på råvaror som olja, kol och järnmalm.
Analytiker prissätter redan ett sådant utfall. Konsensusprognoser visar att Glencores vinst toppar 2022, innan den faller med cirka 30 % 2023 och 2024. Utdelningen förväntas också falla från och med nästa år.
Dessa prognoser är långt ifrån säkra men de flesta analytiker har någon form av tillbakadragande under de kommande 12 månaderna.
Även om den förväntade notan på 1,5 miljarder dollar för rättsliga uppgörelser är mycket pengar, är den i linje med Glencores tidigare prognoser och är redan redovisad. Med dessa juridiska problem ur vägen, tror stadens analytiker att Glencore skulle kunna börja investera i nya projekt. Detta kan ge ett lyft för framtida intäkter.
Så, vad är det som gäller, köpa aktien eller låta bli? Det finns två läger som båda har sina åsikter. En är att det är dumt att investera i en råvaruproducent när priserna kan vara nära en topp. De anser att företagets vinster och dess utdelning sannolikt att sjunka någon gång under de kommande åren.
Andra anser att det är bättre att köpa aktien råvarusektorn har svalnat lite.
Handla Glencore
Glencore handlas på London Stock Exchange, en marknad som det framtill relativt nyligen varit svårt för svenska investerare att komma åt.
Det betyder att handla aktier i Glencore genom till exempel DEGIRO och Nordnet.