ETFer för klimatförändringar har cirka 1,3 miljarder USD under förvaltning (AUM) över 21 strategier ETF-emittenter översvämmade marknaden med ETFer för klimatförändringar förra året efter lanseringen av Europeiska unionens klimatriktmärken i november 2019, men det finns några hörn av branschen som varnar för de potentiella riskerna med dessa strategier och den gröna tvätten de uppmuntrar.
I Europa finns det nu totalt 21 ETF:er som erbjuder aktie- och obligationsexponering mot EU:s tekniska expertgrupps (TEG) två klimatriktmärken; klimatövergångsriktmärket (CTB) och det riktade riktmärket i Paris (PAB).
Den första som lanserades i mars 2020 var den franska kapitalförvaltaren Lyxor som erbjuder det mest omfattande sortimentet med sju aktie-ETF:er, medan den tyska emittenten Deka har fått flest inflöden.
Inflöden på 1,3 miljarder dollar
Sammantaget har ETF: er för inflödet sett 1,3 miljarder dollar, den 29 januari, enligt data från Bloomberg Intelligence, vilket framhäver den växande investerarnas efterfrågan på klimatlösningar denna sida av dammen.
Trots deras relativt framgångsrika start har dock indexleverantören Scientific Beta tillsammans med ett antal investerare varit snabba med att peka på de ”betydande bristerna” i dessa strategier och till och med varnat för potentialen för gröntvätt.
Där Scientific Beta handlar särskilt om indexkonstruktionsmetoden, valde EU TEG:s mätvärden för dekarbonisering och ”primitiv strategi” för sektorfrågor.
I en rapport med titeln A Critical Appraisal of Recent EU Regulatory Developments Pertaining to Climate Index and Sustainability Disclosures for Passive Investment, sa indexleverantören att dessa faktorer underlättar green washing.
Vidare betonade Scientific Beta avsaknaden av offentligt tillgängliga data som användes i riktmärkena skapade ”en ojämn spelplan” som skadade konkurrensen i indexleverantörens utrymme.
Med en djupare titt på begränsningarna för koldioxidutsläpp sa rapporten att riktmärkena främjade den direkta avyttringen av tillgångar med hög koldioxidintensitet som är avgörande för övergången till globala nettoutsläpp noll genom ett antal minimikrav.
”PAB-aktiviteter utesluter de facto kol- och olje- och gassektorerna tillsammans med majoriteten av elproducenterna”, fortsatte rapporten. ”Medan antalet olje- och gasföretag djärvt övergår är extremt begränsat, utesluter industrin lite för att uppmuntra övergångsledarskap i denna nyckelsektor.
Främjar portföljdekarbonisering
”En bredare kompatibilitetsfråga skapas av de kraftiga, riktmärkesrelaterade, portföljnivåminskningarna i” kolintensitet ”som främjar portföljdekarbonisering vid början genom avyttring av tillgångar med hög koldioxidintensitet snarare än fortsatt investering och incitament för övergång.”
På annat håll framhöll Scientific Beta ett steg bort från industristandardkalkylberäkningen, den vägda genomsnittliga kolintensiteten (WACI), som rekommenderas av Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TFCD) till en ”kontraproduktiv” beräkning som baseras på företagsvärde inklusive kontanter (EVIC). Detta innebär att växthusgasutsläpp (GHG) inte tillskrivs företagets intäkter utan företagets värde.
Som Andrew Limberis, investeringschef på Omba Advisory & Investments, varnade: ”Att använda företagsvärde kommer också att behandla värde- och tillväxtföretag väldigt annorlunda.
”I ett hypotetiskt scenario med ett värdeföretag, med samma intäkter och utsläpp under ett enda år som ett tillväxtföretag, kommer värdeföretaget att ha en helt annan kolintensitetspoäng eftersom samma utsläppsnivå, av båda företagen, skulle delas med ett mycket högre företagsvärde för tillväxtföretaget.
”Användningen av EVIC introducerar för många oförutsägbara och orelaterade variabler som resulterar i en ineffektiv tilldelning till företag med låg koldioxidintensitet – ett kärnmål för ESG.”
Som ett resultat uppmuntrade EVIC, ”rapporten, greenwashing” då det introducerade volatilitet på aktiemarknaden i mätning och incitament för indexkonstruktion på opålitliga data.
Scope 3-utsläpp
Ett område för övervägande för ETF-emittenter har varit hur man införlivar Scope 3-utsläpp – den indirekta effekten i ett företags värdekedja. Till exempel hade Apple utsläpp 1 av 50540, Scope 2 av 0 och Scope 3 av 24,5 miljoner under 2019.
För att ta itu med detta sade François Millet, chef för ETF-strategi, ESG och innovation på Lyxor, att företaget hade arbetat med MSCI och S&P Dow Jones-index för att säkerställa att de båda kunde integrera Scope 3 i sina index trots enbart standardregleringen genomdriva detta under de kommande fyra åren.
”Scope 3 är mycket viktigt, särskilt inom sektorer som olja och gas,” fortsatte Millet. ”Det är dock ett komplicerat område som att be ett oljebolag att minska utsläpp av Scope 3 ber det att minska sin verksamhet.”
Medan Scope 3-utsläppen är väsentliga för strävan efter en noll noll framtid, sade Frédéric Ducoulombier, ESG-chef på Scientific Beta, och författare till rapporten, att det nuvarande läget för Scope 3-rapportering innebar att uppgifterna vanligtvis ledde till sektoruppskattningar som är olämpliga för syftet med aktieval.
”Det följer nödvändigtvis att gemensam övervägande av utsläpp från 1 till 3 för indexkonstruktion, vilket lagen uppmuntrar, skulle dränka alla signaler på företagsnivå som finns i utsläpp 1 till 2 i ett hav av sektor / produktbaserat Scope 3-brus, ”Förklarade rapporten.
”Även här skulle de ansträngningar som företagen gjort för att mildra deras utsläpp av växthusgaser bortses från.”
Ett steg i rätt riktning?
Även om riktmärkena har betydande brister, vilket framgår av Scientific Beta-rapporten, ger klimat-ETF: er som spårar dem en bra utgångspunkt när de vill ha en positiv inverkan i kampen mot klimatförändringar.
Matt Brennan, chef för passiva portföljer vid AJ Bell, sa att om hans företag skulle lansera en klimatprodukt med flera tillgångar, skulle han definitivt titta på produkter som spårar EU: s klimatriktmärken.
”Det är investeringsekvivalenten för ett EU Kitemark som vi ser på andra produkter”, tillade han.
Michael John Lytle, VD för Tabula, som nyligen lanserade Europas första investeringsgrad ETF, Tabula EUR IG Bond Paris-Aligned Climate UCITS ETF (TABC), sade att även om riktmärkena inte är perfekta, sätter de åtminstone en tydlig riktning .
”Vi förväntar oss att klimatinvesteringarnas landskap kommer att utvecklas dramatiskt de närmaste åren, men med tanke på hur brådskande problemet är måste vi börja nu och det är fantastiskt att EU har vidtagit praktiska åtgärder,” fortsatte Lytle.
”I synnerhet med PAB-kriterierna är det en stor minskning av utsläppen som uppnås till stor del genom att utesluta fossila bränslen. Som ett resultat är dessa produkter fokuserade på morgondagens ekonomi, inte gårdagens ekonomi. ”
ETF:er för klimatförändringar: Vad handlar allt om?
Ducoulombier drog emellertid slutsatser om att investerare som vill möjliggöra bättre beslutsfattande kring hållbarhet bör göra sin aktsamhet med indexmetoder för att undvika att ”associera sig med greenwashing”.
”Även om det är beklagligt att EU: s klimatriktlinje uppmuntrar greenwashing, har institutionella investerare byrån,