Lyxvaror ses allt mer som långsiktiga investeringar. Det finns i dag auktionshus som säljer begagnade handväskor och andra lyxartiklar, och de är ofta till höga priser vilket visar att denna typ av produkter har ett beständigt värde. Det är emellertid inte bara produkterna som har visat sig ha höga värden, det har även de bolag som utvecklar och marknadsför denna typ av produkter.
Det är lätt att investera i lyx. Det går att få exponering mot en rad olika företag i denna sektor i en och samma affär. Det finns flera börshandlade fonder, till exempel Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF (LUXU). Denna handlas emellertid på Londonbörsen, så den är svårt att komma åt genom Nordnet och Avanza, men det fungerar med DEGIRO.
LUXU är återinvesterande, vilket betyder att den återinvesterar de erhållna utdelningarna. Amundi tillhandahåller ett annat alternativ, Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF) som investerar i aktier med fokus på Lyxvaror, Consumer Discretionary, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras). Denna ETF handlas på tyska Xetra, vilket gör att det går att köpa den hos både Avanza och Nordnet med ett par enkla knapptryckningar.
Båda dessa två börshandlade fonder kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,25 procent vilket får anses som relativt billigt. Det är något som oftast talar för börshandlade fonder, att de har låga förvaltningskostnader. Transparens och att det alltid går att handla dem är andra faktorer som talar för ETFer.
Precis som med vanliga aktier kan dessa två börshandlade fonder ägas genom en kapitalförsäkring eller genom ett investeringssparkonto. I och med att ingen av dessa ETFer är utdelande spelar det egentligen ingen större roll på vilket av dessa konton som denna fond köps. Det är först när fonden kommer med utdelningar som det är aktuellt att fundera på skillnaderna. Att Amundi S&P Global Luxury UCITSETF EUR (C) (GLUX ETF) är passivt förvaltad, det vill säga investerar enligt ett underliggande index gör att kostnaderna ofta är lägre än för aktivt förvaltade fonder. Generellt sett följer denna typ av fonder sitt jämförelseindex väl och ger sällan några större överraskningar, vare sig positiva eller negativa när det jämförs med detta jämförelseindex. Vi ser emellertid att tematiska fonder kan leverera en bra överavkastning jämfört med bredare börsindex.
Det finns även Lucy Global Fund A som är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar fondförmögenheten huvudsakligen i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper. Enligt fondens övergripande strategi placerar fonden minst 50 procent i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper och fondandelar med exponering mot bolag verksamma inom livsstil, hälsa och skönhet samt företag som äger eller kontrollerar varumärken inom livsstil, mode, hälsa och skönhet. Lucy Global Fund A som är en traditionell fond, men som även denna kan handlas direkt hos Avanza och Nordnet. Handel sker inte på börsen, utan fondordrar skickas från förvaltarna in dagligen till fondbolaget. Den årliga förvaltningskostnaden ligger också betydligt högre, 1,55 procent, vilket ofta är fallet med traditionella fonder. Just aktiva fonder brukar ofta ha högre förvaltningskostnader eftersom de behöver mer personal då de behöver hantera analyser och företagsbesök vilket inte är fallet med en börshandlad fond som slaviskt följer sitt underliggande index.
GLUX har i år stigit med 11,48 procent vilket får anses som bra, speciellt när OMXS30, det index som brukar användas som riktmärke för den svenska börsens utveckling endast stigit med 2,17 procent. Lucy Global Fund A har under samma period avkastat 7,30 procent, efter att ha haft det besvärligt tidigare. En stark utveckling på 11,42 procent i januari gav en stark start på året, men den bankkris som vi ser nu har dragit ned större delen av aktiekurserna, oavsett segment och börs.
Kursutvecklingen för dessa två fonder har varit snarlik, även om Lucy Global Fund A inte klarat av att leverera riktigt lika bra utveckling som GLUX. Till viss del kan detta förklaras av den högre förvaltningskostnaden. En annan förklaring är att Lucy Global legat exponerad mot Capri Holdings. Bolagets aktie föll med cirka 20 procent under februari 2023 efter att den senaste rapporten som presenterades inte levt upp till förväntningarna. Capris försäljning minskade med 6 procent och resultatet blev drygt 20 procent sämre än analytikernas förväntningar vilket obönhörligen ledde till att aktiekursen sänktes.
Notera att GLUX endast har 24 ägare hos Avanza, medan Lucy har 735 stycken. GLUX är emellertid betydligt större och förvaltas av en av världens största fondförvaltare, franska Amundi. Fonden har 476 miljoner euro under förvaltning.
Lucy Global Fund A hittar vi inga uppgifter om den förvaltade volymen på, vare sig på fondens egen hemsida eller på Morningstar. Värdet torde emellertid vara lägre än för GLUX då denna fond endast är två år gammal.