En ny tematisk ETF ger investerare e-handelsexponering utan för mycket Amazon. När det gäller investeringsteman kan ”ökningen av e-handel” verka som en självklar för emittenter av börshandlade fonder att hoppa på. Så det är kanske konstigt att det inte finns så många ETF:er för e-handel, åtminstone för europeiska investerare. Vi har hittat ett par, men vilken av dem är den bästa ETFen för e-handel?
Sedan 2018 har investerare kunnat få exponering för e-handel genom L&G Ecommerce Logistics ETF (ECOM). Denna ETF inkluderar emellertid inte företag som är involverade i detaljhandelssidan av onlineshopping. Som namnet antyder är det fokuserat på logistiktjänstleverantörer och teknikföretag som möjliggör e-handel med Solactive eCommerce Logistics Index. Ett annat alternativ för investerare har varit EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce ETF (EMQQ). Denna ETF tillåter investerare att få exponering för temat på tillväxtmarknader. EMQQ finns i både en amerikansk och en europeisk variant.
Så båda dessa ETF:er erbjuder exponering för e-handelsteman. Det är dock genom en något alternativ metod, antingen genom exponering mot logistikföretagen som gör att leveransen ekosystem fungerar, eller företag som tillgodoser köpare på tillväxtmarknader. Vad sägs om dem som vill ha mer av en konventionell exponering för temat? Ett nytt alternativ är Global Online Retail ETF (IBUY).
Denna ETF lanserades förra månaden och spårar QM Global Online Retail Growth Index. Detta index består av 47 företag. Enligt indexets krav på inkludering måste företagen få minst 60 procent av sina intäkter från onlineförsäljning eller onlineförsäljning på marknaden. Företagen måste också uppvisa en positiv kvartalsvis inkomsttillväxt för att kunna väljas. Denna börshandlade fond har en löpande avgift på 0,69 procent
Är allt bara Amazon?
Det är rimligt att tro att en e-handelsfokuserad ETF bara skulle domineras av Amazon (NASDAQ: AMZN). Företaget dominerar trots allt både online shoppingvärlden och den amerikanska aktiemarknaden. Det finns inget fel med att ha exponering mot Amazon, men investerare kan redan ha exponering mot företaget via andra passiva strategier och även aktiva fonder, till exempel genom globala eller amerikanska fonder.
Tack och lov är indexet som ETF spårar utformat för att skydda mot detta. Varje företag i indexet tilldelas en inledande vikt enligt dess kvartalsvisa kvartalsintäkter. Detta innebär att företag med bättre intäktstillväxt får en större viktning. Som ett resultat har världens största e-handelsföretag, som Amazon, inte automatiskt en enorm viktning.
Som ett resultat var portföljens nuvarande fem största innehav per den 20 april HelloFresh (XETRA: HFG), Etsy (NASDAQ: ETSY), Delivery Hero (XETRA: DHER), Doordash (NYSE: DASH) och Peloton Interactive ( NASDAQ: PTON). Var och en av dessa innehav stod för över 5 procent av portföljen. Så investerare i denna ETF skulle få exponering för dessa relativt mindre aktörer inom e-handelsteman. Företag som de sannolikt inte redan har en enorm exponering mot. Amazon är inte frånvarande. Men det är ETF:ens 20: e största innehav, står för 2,3 procent av portföljen. Det är strax ovanför Boohoo (LSE: BOO), den brittiska klädhandlaren.
Det finns också några tak för viktning, till exempel 6 procent på varje enskild aktie och 20 procent för tillväxtmarknadsföretag som helhet.
Liknar EMQQ?
HANetf är ETF-emittenten bakom både IBUY och EMQQ. Så det är värt investerare att undersöka omfattningen av överlappning i innehaven mellan dessa två e-handelsfokuserade produkter. För det första är det värt att notera att de båda börshandlade fonder använder olika indexleverantörer. För det andra har IBUY ett globalt fokus och EMQQ har ett tillväxtmarknadsfokus. Det verkar som om tanken är att denna ETF ska komplettera EMQQ. IBUY tillhandahåller global exponering för e-handelsteman, medan EMQQ ger mer specialiserad exponering för tillväxtmarknader. Det finns dock en anmärkningsvärd överlappning mellan de två ETF:erna.
I skrivande stund finns åtta av innehaven i IBUY också i EMQQ. Dessa aktier är KE Holdings (NYSE: BEKE), Pinduoduo (NASDAQ: PDD), Alibaba (NYSE: BABA), JD.COM (NASDAQ: JD), Ozon (NASDAQ: OZON), Delivery Hero (XETRA: DHER), Vipshop Holdings (NYSE: VIPS) och MercadoLibre (NASDAQ: MELI). Sammantaget svarade dessa aktier för över 21 procent av IBUYs portfölj i slutet av april.
Förutsatt att dessa aktier också klassificeras som tillväxtmarknadsaktier, bör denna exponering minskas vid nästa ombalans. Men även om överlappningen sjunker till knappt 20 procent är det fortfarande anmärkningsvärt. Viktigt är att några av dessa åtta överlappande aktier har betydande viktningar i EMQQ-portföljen. Till exempel står Alibaba för över 8 procent i EMQQ. Tillsammans står dessa åtta aktier för över 30 procent av EMQQ-portföljen.
Huruvida investerare bryr sig om denna överlappning är upp till dem. Det är dock värt att komma ihåg att om du redan äger EMQQ innebär köp av IBUY exponering för flera innehav som du redan har betydande exponering för.
Handla ECOM ETF
L&G Ecommerce Logistics ETF (LSE: ECOM) handlas även på den tyska börsen under kortnamnet ETLH. Det gör det möjligt för investerare att handla denna börshandlade fond genom en svensk nätmäklare som DEGIRO, Nordnet och Avanza. Utöver detta erbjuder även IG handel i denna börshandlade fond.
Handla EMQQ ETF
EMQQ Emerging Markets Internet & E-commerce ETF (EMQQ) handlas på den tyska börsen. Det gör det möjligt för investerare att handla denna börshandlade fond genom en svensk nätmäklare som DEGIRO, Nordnet och Avanza . Utöver detta erbjuder även IG handel i denna börshandlade fond.
Handla IBUY ETF
Global Online Retail UCITS ETF – Acc (Xetra: IB0Y) handlas på den tyska börsen. Det gör det möjligt för investerare att handla denna börshandlade fond genom en svensk nätmäklare som DEGIRO, Nordnet och Avanza. Utöver detta erbjuder även IG handel i denna börshandlade fond.