Befinner vi oss i slutet av den börsbubbla som skall avsluta alla börsbubblors bubbla? Under mars har vi sett hur Nasdaq stormat upp över 5 000, för första gången sedan den så kallade ”dot com bubblan” i början av 2000, hur DAX stängt över 12 000 för första gången någonsin och hur vårt eget OMXS30 når nya toppnivåer, nivåer som det tog detta index 15 år att bryta genom. Så gott som alla i den finansiella världen verkar övertygade om att saker och ting kommer att vara annorlunda denna gång och att marknaderna har lärt sig något. Oavsett vilka metoder som används så är aktierna just nu inte billiga, och det finns tecken på att det kommer att bli ekonomiska problem i framtiden men detta till trots så är den allmänna bedömningen från investerarkollektivet att den tjurmarknad som vi befinner oss i kommer att fortsätta ytterligare. Investerarkollektivet trodde samma sak både 2001 och 2008 i de krascher som vi såg då. Oavsett hur många gånger historien upprepar, vi verkar aldrig lära oss av den. Är det dags att gå ur aktiemarknaden?
Botten i oktober 2002
I oktober 2002, Nasdaq träffade en botten på 1108. Därifrån har vi sett en imponerande uppgång. I slutet av 2007, handlades indexet en kort periode över 2800 innan det förlorade mer än hälften av sitt värde under börskraschen 2008. Så det faktum att Nasdaq nu har stängt över 5000 är en riktigt stor sak
USA Today beskrev vad som hände tidigare i mars…
Diagrammet nedan visar hur Nasdaq har utvecklats under det senaste decenniet. Som ni kan se, vi komma farligt nära en fördubbling av toppen som drabbades strax före den sista börskollapsen …
Den som tittar på diagrammet kan lätt luras att tro att hela den amerikanska ekonomin går fantastiskt bra, men så är inte fallet. Låt oss se på nästa diagram, det som visar anställningar i förhållande till befolkningen under det senaste decenniet. Andelen amerikanska medborgare i arbetsför ålder som är anställda är just nu lägre än på länge. Är det dags att gå ur aktiemarknaden?
Varför går då börsen så bra om inte ekonomin gör det? Det finns de som anser att börsen har kopplats loss från ekonomin, eller till och med från verkligheten och som säger att Wall Street har förvandlats till ett casino där aktierna handlas som i ett parti poker med höga insatser. Riktigt så pass långt skulle vi inte vilja gå, men ett tecken på att vi befinner oss i en ekonomisk bubbla är att folk börjar låna pengar, mycket pengar, för att investera i aktier. Som vi kan se i diagrammet nedan är belåningsgraden i USA nu uppe i samma nivåer som det var innan börsen kraschade de senaste två gångerna. Uppgifterna från NYSE är emellertid från i slutet av januari, då denna marknad publicerar data med en månads fördröjning. Vi kan emellertid se hur den reella det vill säga den inflationsjusterade skuldsättningen noterade en all time high i februari 2014 innan den minskade kraftigt under två månader. Därefter vände det upp igen. Den senaste tillgängliga siffran visar att skuldsättningen nu befinner sig fyra (4) procent under sin topp för snart ett år sedan.
Ser investerarkollektivet annorlunda på dagens situation än de historiska? Är det så att vi befinner oss mitt i en monumental börsbubbla som de flesta verkar villiga att blunda för? En som inte gör det utan väljer att kommendera detta är analytikern och förvaltaren John Hussman som säger att det nu är dags att gå ur aktiemarknaden.
Tidigare under mars passerade det cykliskt justerade p/e-talet för S&P 500 27, nästan dubbelt så högt som det värde på 15 som detta index hade innan dot com bubblan” kraschade i slutet av 1990-talet. Det så kallade p/s talet har passerat 1,8. Under slutet av 1990-talet låg detta värde kring 0,8. John Hussman säger att med hans historiska observationer och förutsägelser, som han hävdar att har en 90 procentig korrellation med hur S&P 500 har utvecklats, så befinner sig S&P just nu 118 procent över den nivån som detta index borde befinna sig på, baserat på den historiska avkastningen. Kommer vi se en ny krasch? Svaret är ja, det kommer, men frågan vi skall ställa oss är istället om när den kommer.