Det är ingen hemlighet att 2021 har varit ett utmanande år för ädelmetalltjurar. Förmodligen skulle man kunna tro att skenande inflation, överdrivet tryck av pengar och ultralåga räntor skulle skapa det perfekta receptet för en historisk återgång till rekordnivåer för ädelmetallmarknadens förlorare.
Omvänt skedde spektakulära uppgångar på externa marknader som energi, jordbruk, softs och aktieindex. Råvaror som kaffe, råolja, socker, vete, S&P 500 har var och en gett en avkastning på över 20 procent under 2021.
Längst ner på resultatlistan för 2021 finns palladium på att avsluta året med en nedgång på 17 procent. Inte långt efter hamnade silver med 12 procent och platina med 10 procent. Manipulation, säger du? Kanske, men det är snarare ett problem med försörjningskedjan som kommer att förvandla dessa tre förlorare till vinnare när dessa problem är lösta under första eller andra kvartalet 2022. Platina och palladium är lätta att identifiera. När bilindustrin kommer tillbaka efter att ha löst problemen med halvledartillförseln, bör efterfrågan snabbt överträffa utbudet.
Silverpriserna mötte två identifierbara motvindar, leveranskedjeproblem och säkring från gruvdrift. Kom ihåg att en gruva är ett företag, och med stigande insatskostnader och tveksam Covid-osäkerhet, var försäljning på terminsmarknaderna perfekt för att låsa lönsamheten. Covid-relaterade gruvnedläggningar 2020 ledde till massiva produktionsnedgångar på utbudssidan från Sydamerika. Den störningen på utbudssidan får många marknadsbedömmare att tro att silver kommer att ställas inför ytterligare en prispress när efterfrågan kommer tillbaka i form av industriell efterfrågan.
Silverpriset
Investeringsefterfrågan finns och priserna borde redan vara högre. När det gäller siffrorna utgör investeringsefterfrågan cirka 17 procent av silvermarknaden, medan industriell efterfrågan är cirka 47 procent.
De flesta av oss har har elektronik med silversodering, som utgör 35 procent av den industriella efterfrågan. Om du skulle visualisera silverförsörjningskedjan, skulle du se den största gruvverksamheten över hela världen utvinna silver från marken och skicka det direkt till Kina. Den kommer sedan tillbaka till slutanvändaren i form av materialinmatning, till exempel en iPhone. En annan råvara som släpade efter som ett resultat av problem med leveranskedjan var kakao. Nestle rapporterade att deras inkomster kunde ha varit starkare om de hade fått tag på mer kakao.