Nyheter

Apples återköpsprogram påverkar inte de börshandlade fonderna

Publicerad

den

Apples återköpsprogram påverkar inte de börshandlade fonderna. Apple (NasdaqGS: AAPL), världens största företag sett till dess marknadsvärde, rapporterade i samband med sin halvårsrapport att bolaget har för avsikt att öka sitt återköpsprogam och avser att återköpa egna aktier och återföra upp till 200 miljarder dollar till aktieägarna. En stor del av detta kommer att ske i form av att Apple återköper sina egna aktier på börsen. Efter att under 2014 ha spenderat 56 miljarder dollar på att återköpa sina egna aktier, motsvarande sju (7) procent av de utestående aktierna, är Apple redan en av de största aktörerna på denna marknad. Apples styrelse har nu mandat att återköpa aktier i det egna företaget för 140 miljarder dollar, jämfört med tidigare 90 miljarder dollar.

Apple kommer dessutom att öka den kvartalsvisa utdelningen från 47 cent till 52 cent per aktie, motsvarande 1,16 miljarder dollar. Det är en av de största utdelningsökningarna någonsin av ett företag som ingår i S&P 500 indexet. Detta är ändå inte tillräckligt, Apple förfogar i dag över en kassa på 194 miljarder dollar. För att sätta detta i relation till något så finns det endast 24 företag i USA, inklusive Apple, som har ett marknadsvärde som överstiger 200 miljarder dollar.

Återköpen och de ökade utdelningarna är goda nyheter för Apples aktieägare, framförallt de långsiktiga ägarna. De börshandlade fonderna som fokuserar på att äga aktier i de företag som återköper sina egna aktier har emellertid knappast påverkats av detta besked. PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) handlas endast marginellt högre. Med tre miljarder dollar i förvaltat kapital är PKW den största av alla de börshandlade fonder som fokuserar på att äga aktier i de företag som återköper sina egna aktier. Mer än 20 procent av denna ETFs kapital har allokerats till tekniksektorn och cirka tio procent till aktier i Apple och International Business Machines (NYSE: IBM). Tillsammans står dessa två företag för en högre kapitalvikt än denna ETFs övriga 40 teknikinnehav.

Det var först i januari 2015 som Apple kom att ta plats i PKW, detta eftersom denna börshandlade fond har ett placeringsreglemente som säger att de utestående antalet aktier skall ha minskat med fem (5) procent föregående år för att ett företag skall kunna ingå i PWK. Trots att Apple återköpt aktier under många år så var det först 2014 som bolaget kom upp i fem procent.

Samma sak gäller för övrigt SPDR S&P 500 Buyback ETF (NYSEArca: SPYB), kursen på denna ETF har knappt ändrats. SPYB lanserades under februari 2014 och följer S&P 500 Buyback Index, ett index som replikerar utvecklingen av de 100 företag som har den högsta återköpsandelen av egna aktier under det senaste året i S&P 500. Återköpsandelen definieras som den totala mängden kapital som använts för att återköpa aktier under det senaste året dividerat med bolagets marknadsvärde vid ett specifikt datum.

Apple är SPYBs åttonde största innehav, men denna börshandlade fond är en så kallad likaviktad ETF, och inget av dess innehav har en vikt som överstiger 1,14 procent. Av den anledningen kommer Apples återköpsprogram inte få så pass stor betydelse för denna ETF.

Under perioden augusti 2012 till och med mars 2015 återköpte Apple egna aktier för 80 miljarder dollar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version