Använd en fond för att få exponering mot emerging markets. Investerarna och spararna som väljer att placera i fonder har inte varit helt isolerade från den volatilitet som vi ser på tillväxtmarknaderna eftersom många produkter har en exponering mot emerging markets. Det går emellertid att använda börshandlade fonder för att hantera sin exponering mot enskilda marknader på ett bättre sätt. Enligt Wall Street Journal äger internationella aktiefonder mellan 20 och 30 procent av tillgångarna i utvecklingsekonomier, även om siffror på upp till 40 procent förekommer på enskilda marknader. Det finns anledning att oroa sig för denna utveckling i dagens börsklimat när volatiliteten på utvecklingsekonomiernas börser tynger den globala börsutvecklingen.
Enligt analysföretaget Morningstar har tio av de tolv aktiefonder som har högst exponering mot emerging markets haft en sämre utveckling än sina konkurrenter i år när tillväxtmarknadsfonderna har rasat med i genomsnitt 13 procent. Låt oss titta på några av världens största börshandlade fonder. iShares MSCI ACWI ETF (NasdaqGS: ACWI) som försöker återspegla resultatet av MSCI ACWI Index, har till exempel en exponering om 6,4 procent mot tillväxtmarknaderna medan Vanguard Total World Stock ETF (NYSEArca: VT), som följer FTSE Global All Cap Index, har allokerat 6,5 procent av sitt kapital till emerging markets. På den andra sidan spektrat finns till exempel Vanguard FTSE All-World ex USA (NYSEArca: VEU), som spårar internationella aktier och exkluderar den amerikanska marknaden. VEU har allokerat 85,7 procent av sitt kapital till utvecklade marknader, exklusive USA samt 14,4 procent till emerging markets. iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF (NasdaqGM: ACWX) har fördelat sitt kapital på 85,8 procent till utvecklade marknader utanför USA och 14,2 procent till tillväxtekonomierna. Year-to-date har ACWI fallit med 4,7 procent, VT med 4,1 procent, VEU har gått ned med 5,0 procent och ACWX har tappat 5,5 procent av sitt värde.
Det finns andra alternativ
Det går även att få exponering mot så kallade emerging markets genom andra börshandlade fonder. IShares MSCI EAFE ETF (NYSEArca: EFA) och Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEArca: VEA) har cirka 60 procent av sitt kapital i Europa, cirka 30 procent i Asien och resten har allokerats till tillväxtekonomierna. Dessa ETFer har utvecklats något bättre, ETA har backat med 1,5 procent och VEA med 1,4 procent sedan årets början.
Samtidigt har Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), de två största tillväxtmarknader ETFerna mätt i tillgångar, fallit med 14,5% och 15,1% år-to-date, respektive.
Tillväxtmarknaderna har haft en mycket orolig period under de senaste månaderna, något som beror på försvagade tillväxtutsikter, fallande valutakurser och oro för att Kinas ekonomi visar tecken på avmattning. Dessutom är utsikterna för en kommande räntehöjning från FED illavarslande för emerging markets eftersom det kan leda till kapitalutflöden från de mer riskfyllda tillväxtekonomierna.
Genom att separera utvecklade ekonomier och tillväxtmarknader kan en investerare får en större kontroll över sina investeringar och sin exponering. Många förvaltare anser att det finns ett tillfälle att investera i emerging markets nu och att de är prisvärda efter flera års fallande kurser. Med en riktad ETF kan en placerare styra sin investering efter sin egen risktoleransnivå.