Analysföretag lämnar ljummen analys på en populär teknologifond PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK) har snabbt blivit en stjärna bland de börshandlade fonder som replikerar teknologiindustrin. Det förvaltade kapitalet har stigit till mer än 1,4 miljarder sedan denna ETF lanserades i slutet av november 2014, vilket är något som få andra ETFer klarat av att redovisa. HACK har emellertid inte varit immun mot den senaste tidens nedgångar som tidigare slagit hårt mot övriga sektorer på aktiemarknaden. HACK har under det tredje kvartalet backat med cirka 14 procent, och det höjs röster bland analytikerna som är oroade över de höga värderingarna inom cybersäkerhetssektorn.
HACK kan emellertid fortfararande redovisa en kursuppgång för året, och handlas i dagsläget kring 27 USD, att jämföra med dess all-time-high notering på 33,91 USD. Nedgången visar att även aktier inom det snabbt växande området cybersäkerhet kan vara väldigt volatila. S&P Capital IQ har valt att rekommendera sina kunder att ha en undervikt i HACK, något som de säger beror på att de är oroliga för värderingen av många av de underliggande aktierna som ingår i denna börshandlade fond samt den relativt höga förvaltningskostnaden på 0,75 procent. S&P Capital IQ kommenterar den goda omsättningen i HACK, cirka 1,1 miljoner andelar, och den låga spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs, som ligger på modesta 0,04 USD. S&P Capital IQ säger också att företaget inte valt att ta hänsyn till den relativt korta historiken, mindre än ett år, när bolaget skrev sin analys.
Dåliga nyheter inom cybersäkerhet är bra nyheter för HACK
Det råder inga tvivel om att dåliga nyheter när det gäller IT-säkerhet, till exempel dataintrång och stölder, är goda nyheter för både HACK och de 31 företag som ingår i denna börshandlade fond. HACK har sedan lanseringen fått mycket uppmärksamhet när det framkommit uppgifter om dataintrång mot företag, något som bland annat Goldman Sachs har uppmärksammat.
Enligt Goldman Sachs har det skett inte mindre än 17 mycket uppmärksammade cybersäkerhetsöverträdelser i USA sedan andra kvartalet i fjol som omfattar företag som Apple (NasdaqGS: AAPL), Tesla (NasdaqGS: TSLA), Starbucks (NasdaqGS: SBUX), och vid flera tillfällen, den federala regeringen. Sedan HACK lanserades i november 2014 har det skett minst 10 fall av cyberbrott som nämns av Goldman.
Trots att S&P Capital IQ ger ett ljummet betyg till HACK så skriver analysföretaget uppmuntrande om bakomliggande fundamenta som driver cybersäkerhetsbranschen. I rapporten går det att läsa ”Enligt branschens forskningsleverantör IDC har storskaliga attacker förekommit mot välkända varumärken, vilket gör att företagen måste vara beredda att ta i tu med attacker mot e-handeln. Information Technology (IT) har blivit en allt viktigare komponent för företag, och IT-säkerhet toppar fortfarande de flesta IT-avdelningars utgiftslista. Målföretag med höga värdena, till exempel finansbranschen, kritisk infrastruktur, detaljhandel och förvaltning, kommer att behöva spendera allt mer pengar för att skydda sina tillgångar. Det kommer också att öka behovet av förebyggande lösningar som upprätthåller säkerhetspolicy ”