Analysföretaget Beroe förutspår att majspriserna kommer att förbli höga under 2023, vilket ger hausseartade investerare anledning att fortsätta använda råvaran som en inflationssäkring eller som ett portföljdiversifieringsverktyg.
Beroe citerade det pågående kriget i Ukraina som en viktig katalysator för majspriserna. Rysslands ockupation av Svarta havet fortsätter att utgöra logistiska utmaningar för Ukraina att exportera majs, vilket begränsar landets förmåga att möta den ökande efterfrågan.
Daily Reporter-artikeln noterade att även om produktionen har ökat med 11 procent de senaste fem åren, har den ännu inte kommit ikapp efterfrågan. Detta förvärrar naturligtvis bara den globala livsmedelskris som världen för närvarande hanterar när konflikten fortsätter.
När det gäller konsumtion är USA och Kina fortfarande de största konsumenterna av majs. Det senare landets återöppning av sin ekonomi efter långvariga nedstängningar på grund av ökande fall av covid-19 bör också stärka efterfrågan på majs i landet.
Daily Reporter noterade att Ukraina står för 15 procent av den globala majsexporten, och som sådan söker vissa delar av världen alternativa sätt att kringgå exportörens konflikt med Ryssland. Europeiska bönder väljer till exempel att köpa majs från andra platser, inklusive sydamerikanska länder och USA.
Alla dessa faktorer bör fortsätta att driva på majspriserna under 2023. Som sådan kan investerare vilja se på majs som en inflationssäkring, även om kapitalmarknaderna allmänt förväntar sig att centralbankerna ska börja dra ner räntehöjningarna när konsumentpriserna börjar vända kursen.