Rysslands anfall på Ukraina för snart ett år sedan har lett till stora problem på råvarumarknaden och för råvaruproducerande bolag, utöver det som befolkningen i Ukraina upplever. Båda länderna är stora producenter av spannmål som till exempel vete, men de är även stora leverantörer av andra råvaror. Flera av dessa når inte längre världsmarknaden i samma omfattning som tidigare. Det senaste exemplet är den ryska oljan som förra helgen belades med embargo. Embargot omfattar raffinerad olja, bensin och diesel som fraktas till sjöss från Ryssland.
Även om utbudet minskat så finns efterfrågan fortfarande kvar, speciellt när Kina öppnat upp igen efter covid-19 restriktionerna. Det betyder att företag utanför Ryssland får bättre betalt för sina råvaror, allt annat lika. Det betyder också att även om dessa företag drabbas av kostnadsökningar, högre räntor och en ökad inflation så är det sannolikt att deras marginaler förbättras.
Flera emittenter i ETF-universumet har redan innan kriget i Ukraina lanserat fonder med fokus på denna typ av företag. Nedan ser vi några exempel,
Global X som framförallt är kända för sina landspecifika fonder och utdelande ETFer, till exempel Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF), som delar ut månadsvis, erbjuder i dag fonder på silverproducerande bolag, företag som utvinner koppar, den populära Litiumfonden och en ETF med fokus på uran. Företaget erbjuder också DMAT, en fond som satsar på Disruptive Materials.
Brittiska HANetf har två fonder med denna inriktning i sin produktportfölj, en med fokus på guldproducerande företag och en som inriktar sig på uran. Dessutom finns en ETF som investerar i koldioxidkrediter vilket av vissa anses höra till råvaruuniversumet.
iShares har flera fonder med fokus på skog medan Amundi, UBS och Legal & General har alla fonder som investerar i guldproducenter.
Hos amerikanska VanEck finns det ännu flera. I Europa erbjuder denna förvaltare hela fyra stycken börshandlade fonder med detta tema. VanEck två som köper aktier i företag som utvinner och prospekterar efter guld, en global aktiefond som investerar i globala gruvföretag samt den fond som erbjuder exponering mot sällsynta jordartsmetaller. Nyligen lanserade VanEck en börshandlad fond för uran och kärnkraft.
Det talas om att det är flera bolag än VanEck som siktar in sig på uranföretag, vilket kan vara till fördel för aktiekurserna i dessa företag. Samma källa säger att det kan komma att dyka upp flera andra fonder med fokus på råvaruproducenter.