I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Afrika det nya Kina. Artikeln publicerades ursprungligen i juni 2012.
I en artikel i Svenska Dagbladet i juni i år sa den svenska finansministern Anders Borg att Afrika är det nya Kina. Denna slutsats delas av flera Emerging Markets experter som jag följer.
I dagsläget finns sju av världens tio snabbast växande ekonomier i Afrika. Några av dessa länder är Angola, Ghana och Sierra Leone.
IMF:s prognos för 2012 är en tillväxt om 5,4 procent för Afrika söder om Sahara och 4,2 procent för Mena-länderna. MENA är en förkortning av Middle East and North Africa, Mellanöstern och Nordafrika.
Med resten av världen i limbo skulle en enkel slutsats vara att det gått minst lika dåligt eller sämre för Afrika. Stämmer denna slutsats?
Börserna i Nigeria och Egypten
Nej. I år har börserna i Nigeria och Egypten, i skrivande stund, stigit med 35 procent respektive 30 procent. Sämst för de index som finns tillgängliga har det gått för Marocko med en nedgång om 7 procent. Detta kan jämföras med Sverige som sjunkit med 1 procent i år.
Afrika är inte en problemfri kontinent. Vanligt förekommande problem är korruption, hög inflation och hög arbetslöshet. Vidare ägs flera av de stora råvarufyndigheterna av utländska bolag, och en liten del av vinsterna från dessa höglönsamma tillgångar stannar i Afrika.
Trots detta har flera länder och kontinenten i stort en oerhörd potential. I dagsläget finns det endast två specifika lands-ETF:er tillgängliga. Dessa ETF:er följer marknaderna i Egypten och Sydafrika. Sydafrika har den i särklass största börsen i Afrika och utgör den största vikten i de flesta afrikanska indexen.
Ishares MSCI South Africa Index Fund (ticker EZA) är den mest handlade och den största ETF:en i mitt urval, sett utifrån förvaltat kapital.
De ETF:er i mitt urval från Sverige, Tyskland och USA med en bred exponering mot Afrika är:
Market Vectors-Africa ETF (ticker AFK). Denna ETF följer indexet Dow Jones Africa Titans 50. Största landsvikterna i detta index utgörs av Sydafrika (26 %), Offshore (23 %), Egypten (20 %), Nigeria (16 %) och Marocko (13 %). Största sektorerna är bank och finans (41 %), gruvor och metaller (16 %), energi (15 %) och telekom (14 %).
Db X-trackers MSCI EFM Africa Top 50 Capped TRN Index ETF (ticker XMKA). Denna ETF följer indexet MSCI EFM Africa Top 50 Capped TRN Index. De största landsvikterna i detta index utgörs av Sydafrika (60 %), Egypten (22 %), Nigeria (9 %) och Marocko (8 %). Största sektorerna är bank och finans (27 %), telekom (18 %), gruvor och metaller (14 %) och dagligvaror (14 %) .
Lyxor Pan Africa (ticker LYQH). Denna ETF följer indexet SGI Pan Africa. Största landsvikterna utgörs av Sydafrika (34 %), Marocko (18 %), Kanada (15 %) och Egypten (14 %). Största sektorerna är gruvor och metaller (30 %), olja och gas (20 %), telekom (20 %) och bank (17 %).
Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.