TRYP-rese-ETF spårar Solactive Airlines, Hotels, Cruise Lines Index som är inriktat på företag som har betydande intäkter från rese- och turistsektorn inklusive företag som arbetar med flygbolag, hotell och kryssningsrederier.
Ny korrigering erbjuder ny startpunkt
Effekterna av COVID-19 har naturligtvis minskat rese- och turistbranschen från toppnivån för 2019 men med den pandemirelaterade motvinden börjar avta får investerare nu en unik möjlighet att åter gå in i temat på mer välsmakande nivåer.
Begränsningar och utrullning av vacciner
Den globala utrullningen av vaccin har sammanfallit med en betydande minskning av infektionsgraden i många större resor och destinationsländer. Detta har lett till att regeringens införda resebegränsningar har lindrats, både för inhemska och internationella resor.
Överhäng av uppdämd efterfrågan
Efter mer än ett år under lock downs är folk angelägna om att börja resa igen. Det råder en bevakad optimism att internationella fritidsresor kommer att börja växa betydligt under andra halvan av 2021, eftersom fler regeringar beslutar att deras lands framsteg när det gäller att bekämpa COVID-19 motiverar att öppna sina gränser för icke-medborgare.
COVID-19 utlöste en global ekonomisk sammandragning i en skala som inte sågs sedan den stora depressionen, och vars inverkan på rese- och turistindustrin förstärktes av allvarliga regeringsrestriktioner, inklusive att stänga internationella gränser och begränsa allmänhetens förmåga att resa inrikes.
Som ett resultat sjönk de totala globala utgifterna för fritidsresor med 50%, från 4.692 biljoner dollar 2019 till 2.373 biljoner dollar 2020. Kostnaderna för affärsresor fick en ännu större hit och sjönk 52% från 1.445 biljoner dollar 2019 till 694 miljarder dollar 2020.
Med utbyggnaden av COVID-19-vacciner och den gradvisa minskningen av begränsningarna för offentliga rörelser förväntas de globala utgifterna för fritidsresor öka med 45% år 2021 till 3,45 biljoner dollar. Kostnaderna för affärsresor beräknas öka med 21% till 842 miljarder dollar 2021. Även om dessa ökningar är välkomna lämnar de fortfarande fritids- och affärsresor långt under toppnivån för 2019. Utgifterna kommer sannolikt att ta flera år att återfå allt förlorat mark.
Denna rapport fokuserar på COVID-19-pandemins inverkan på tre viktiga rese- och turistsektorer (det vill säga flygbolag, hotell och kryssningsrederier) som har drabbats särskilt hårt av pandemin. Nu när pandemin avtar på många marknader verkar det som om dessa tre sektorer har lyckats klara av den värsta krisen i sin historia tack vare en kombination av kostnadsbesparingar, upplåning och statligt ekonomiskt stöd. Stora kryssningsfartygsoperatörer har också kunnat dra på extra stora kontantkuddar för att upprätthålla dem när deras verksamhet torkade upp nästan över natten.
Den framtida återhämtningen av flyg-, hotell- och kryssningsfartygssektorn kommer att drivas av:
Hastigheten och omfattningen av utrullningen av COVID-19-vaccinet
Minst 191 länder och territorier har redan administrerat cirka 1,2 miljarder doser av ett COVID-19-vaccin i början av maj 2021, med miljarder fler doser på väg. iii Vaccinutbyggnaden har sammanfallit med en signifikant minskning av infektionsgraden i många större resor och destinationsländer.
Den resulterande lindringen av regeringens införda resebegränsningar
I många fall har lokala nedgångar i COVID-19-infektionsgraden lett till att regeringarna har lindrat sina tidigare strikta begränsningar för internationella och till och med interna resor. I april 2020 hade 95% av 215 destinationsländer över hela världen helt eller delvis stängt sin gräns för internationella resor. I februari 2021 hade andelen krympt till 66%, där de flesta andra länder förlitar sig på en kombination av testning och obligatoriska karantäner för att kontrollera spridningen av COVID-19.
Ökad efterfrågan till följd av resor som inte gjorts under pandemin
Efter mer än ett år under sluten lock down är folk angelägna om att börja resa igen. År 2020 deltog American Society of Travel Agents (ASTA) i studien ”Back to Normal Barometer”, där deltagarna frågades: ”Om pandemin plötsligt slutade imorgon, vilket stort köp skulle du göra”? Av de som sa att de skulle göra ett stort köp sa 46% att det skulle vara en resa.
Internationella resor och affärsresor återhämtar sig långsammare. Det råder en bevakad optimism att internationella fritidsresor kommer att börja växa betydligt under andra halvan av 2021, eftersom fler regeringar beslutar att deras lands framsteg när det gäller att bekämpa COVID-19 motiverar att öppna sina gränser för icke-medborgare.
Under tiden är affärsresor fortfarande hårt deprimerade, eftersom finanspolitiska åtstramningar, hälsoproblem och tillgången på virtuella mötesplattformar som Zoom har kombinerat för att hålla de flesta anställda hemma. En CNBC-undersökning av finansdirektörer visade att mer än hälften av amerikanska och europeiska finansdirektörer tror att deras affärsresebudgetar ”aldrig” kommer att återgå till en pre-pandemisk nivå. Asien-Stillahavsbaserade finansdirektörer ensam förväntade sig en återhämtning till före pandemiska nivåer av affärsresor inom tre år.
Tillväxt av disponibel inkomst och sparande
Under pandemin förlorade miljontals människor sina jobb och sina inkomster. Något paradoxalt nog ökade den totala personinkomsten i USA och andra länder faktiskt under samma period på grund av statliga stimulansbetalningar, förbättrad arbetslöshetsersättning och offentligt tillhandahållna förmåner.
Med begränsade möjligheter för konsumenter att spendera pengar i sina låsta Coronavirusekonomier ökade statliga överföringsbetalningar personliga besparingar. Som ett resultat kommer många konsumenter ut ur pandemin med extra pengar att spendera på stora biljettföremål som resor. Denna ökning är naturligtvis inte jämnt fördelad över befolkningen utan har den största proportionella inverkan på de personliga inkomsterna för människor med den största resebögen.
Storleken och takten på den ekonomiska återhämtningen
2020 var ett turbulent år för den globala ekonomin, med lock downs, kraftig handelsminskning, accelererade jobbförluster och störningar i försörjningskedjan. De första, preliminära tecknen på en återhämtning började dyka upp under andra halvåret med minskningen av COVID-19-begränsningarna, men den globala ekonomin minskade med beräknat -3,3% 2020.
Återhämtningen bör påskyndas 2021 med utrullning av vacciner, avslappning av sociala och ekonomiska begränsningar och återupplivande av efterfrågan. Internationella valutafonden (IMF) beräknar en ekonomisk tillväxt på 6,0% 2021, som dämpas till 4,4% 2022 och 3,3% 2023-2024, vilket höjer inkomsterna och ökar efterfrågan på resetjänster.
Återhämtningstakten kommer att vara ojämn mellan olika län och regioner. Bland de avancerade ekonomierna förväntas USA överträffa sin BNP före COVID 2021, medan många andra i gruppen kommer att återgå till sina nivåer före COVID först 2022.
Bland tillväxtmarknader och utvecklingsekonomier hade Kina redan återgått till BNP före COVID 2020, medan många andra inte förväntas göra det förrän långt in i 2023.
Diagrammet visar den förväntade tillväxten inom flyg-, hotell- och kryssningslinjesektorn fram till 2024. Även om kryssningsfartyg tog COVID-19 störst smäll, verkar de vara på rätt spår för att radera sina pandemirelaterade förluster 2023, eller något tidigare än flygbolag eller hotell. Även om ett antal mindre kryssningsfartygsoperatörer har tvingats ut ur pandemin, är stora börsnoterade operatörer som Carnival, Royal Caribbean och Norwegian ekonomiskt solida, som ett resultat av kontanthanteringsinsatser och likviditetsåtgärder.
Flygbolagen är på en något långsammare väg till full återhämtning och förväntas inte återfå sina nivåer före pandemin förrän 2025. Inrikes fritidsresor förväntas leda till ökad passagerartrafik på kort sikt, ledd av de kinesiska, amerikanska och australiensiska marknaderna. Ökade affärsresor och långväga internationella resor bör framstå som stora tillväxtfaktorer på medellång sikt.
Beräknad tillväxt inom flyg-, hotell- och kryssningslinjesektorerna, 2019-2024 (miljarder USD)
Endast för illustrativa ändamål
Källa: Industridata
Moody’s förväntar sig att flygsektorn kommer att upprätthålla rörelseförluster och negativa rörelsemarginaler under hela 2021, dock i mindre grad än 2020. Samtidigt tar de steg som flygbolagen tog 2020 för att sänka kostnaderna, särskilt arbetskraftskostnaderna, banar väg för förbättringar rörelsemarginaler framöver.
På den negativa sidan måste flygbolagen börja piska bort de mer än 220 miljarder dollar i skuld de har samlat sedan pandemin började. Frånvaro av en större kapitalinjektion kan flygbolagens skuldbörda väsentligt försvaga deras förmåga att finansiera viktiga investeringar, särskilt i mer bränsleeffektiva flygplan.
Det förväntas ta mer än fem år för hotellsektorn att återhämta sig efter effekterna av pandemin. Liksom flygbolagen och kryssningsfartyg har pandemin tvingat många hotell att anta en smalare affärsmodell för att sänka deras ojämna beläggningsgrad, men de har haft svårt att generera ett EBITDA-resultat till beläggningsgraden som de har sett under större delen av förra året.
Hotellbeläggningsgraden förbättras dock, vilket förutsätter en eventuell återgång till lönsamhetsnivåerna före pandemin. Till exempel förutspår STR att amerikansk hotellefterfrågan kommer att återhämta sig till 2023. xi Under tiden har hotellchefer visat sin förmåga att anpassa sig till en utmanande situation och kontrollera rörliga kostnader.
Dessa lektioner har inte gått förlorade för investerare. Ökat investerarnas förtroende för utsikterna för flygbolag, hotell och kryssningsrederier återspeglas i aktiekurserna. Solactive Airlines, Hotels, Cruise Lines Index har stigit från 56,66 dollar den 12 maj 2020 till 102,64 dollar ett år senare.
Handla 7RIP ETF
HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITSETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class.
Institutional inflows into physical bitcoin exchange-traded products (ETPs) reached nearly $35 billion globally, signalling a major shift in how traditional investors view crypto. As bitcoin continued to enhance portfolios’ risk-return profiles, more institutional investors followed suit, reshaping the financial landscape.
Looking ahead, 2025 promises to bring exciting developments across the crypto ecosystem. Here are the top five crypto trends to watch.
Fear of being left behind
The era of bitcoin as a niche investment is over. Institutional adoption is creating a ripple effect, forcing hesitant players to reconsider. Portfolios with bitcoin allocations are consistently outperforming those without, highlighting its growing importance.
Source: Bloomberg, WisdomTree. From 31 December 2013 to 30 November 2024. In USD. Based on daily returns. The 60/40 Global Portfolio is composed of 60% MSCI All Country World and 40% Bloomberg Multiverse. You cannot invest directly in an index. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
With bitcoin’s ability to noticeably improve portfolios’ risk-return profiles, asset managers face a clear choice: integrate bitcoin into multi-asset portfolios or risk falling behind in a rapidly evolving financial landscape. In 2025, expect the competition to heat up as clients demand exposure to this powerhouse cryptocurrency.
Expanding crypto investment options
In 2024, regulatory breakthroughs opened the doors for physical bitcoin and ether ETPs in key developed markets. This marked a critical step towards making cryptocurrencies mainstream, providing seamless access to institutional and retail investors alike.
Figure 2: Global physical crypto ETP assets under management (AUM) and 2024 net flows
Source: Bloomberg, WisdomTree. 02 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
In 2025, this momentum is expected to accelerate as the crypto regulatory environment becomes more friendly in the United States and as key developed markets follow Europe’s lead and approve ETPs for altcoins such as Solana and XRP. With their clear utility and growing adoption, these altcoins are strong candidates for institutional investment vehicles.
This next wave of altcoin ETPs will expand the diversity of crypto investment opportunities and further integrate cryptocurrencies into the global financial system.
The maturing of Ethereum’s layer-2 ecosystem
Ethereum’s role as the backbone of decentralised finance (DeFi), non-fungible tokens (NFTs), and Web3 is unmatched, but its scalability challenges remain a hurdle. Layer-2 solutions—technologies such as Arbitrum and Optimism—are transforming Ethereum’s scalability and usability by enabling faster, cheaper transactions.
In 2025, Ethereum’s recent upgrades, such as Proto-Danksharding (introduced in the ‘Dencun’ upgrade), will drive layer-2 adoption even further. Innovations like Visa’s layer-2 payment platform leveraging Ethereum for instant cross-border transactions will underscore the platform’s evolution.
Expect Ethereum’s layer-2 ecosystem to power real-world use cases ranging from tokenized assets to decentralised gaming, positioning it as the infrastructure of a truly scalable digital economy.
Stablecoins: bridging finance and blockchain
Stablecoins are becoming indispensable to the global financial system, offering the stability of traditional assets with the efficiency of blockchain. Platforms such as Ethereum dominate the stablecoin landscape, hosting stablecoin giants Tether (USDT) and USD Coin (USDC), which facilitate billions in daily transactions.
Figure 3: Key stablecoin chains
Source: Artemis Terminal, WisdomTree. 05 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.
As we move into 2025, stablecoins will increasingly interact with blockchain ecosystems such as Solana and XRP. Solana’s high-speed, low-cost infrastructure makes it ideal for stablecoin payments and remittances, while XRP Ledger’s focus on cross-border efficiency positions it as a leader in global settlements. With institutional adoption rising and DeFi applications booming, stablecoins will serve as the backbone of a seamless, interconnected financial ecosystem.
Tokenization: redefining ownership and revolutionising finance
Tokenization is set to redefine how we think about ownership and value. By converting tangible assets like real estate, commodities, stocks, and art into digital tokens, tokenization breaks down barriers to entry and creates unprecedented liquidity.
In 2025, tokenization will expand dramatically, empowering investors to own fractions of high-value assets. Platforms such as Paxos Gold and AspenCoin are already showcasing how tokenization can revolutionize markets for gold and luxury real estate. The integration of tokenized assets into DeFi will unlock new financial opportunities, such as using tokenized real estate as collateral for loans. As tokenization matures, it will transform industries ranging from private equity to venture capital, creating a more inclusive and efficient financial system.
For the avoidance of any doubt, tokenization complements crypto by expanding the use cases of blockchain to include real-world applications.
Looking ahead
2025 is set to be a defining year for crypto, as innovation, regulation, and adoption converge. Whether it is bitcoin cementing its position as a portfolio staple, Ethereum scaling for mainstream use, or tokenization unlocking liquidity in untapped markets, the crypto ecosystem is poised for explosive growth. For investors and institutions alike, the opportunities have never been clearer or more compelling.
This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.
Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc (FGLR ETF) med ISIN IE00BKSBGV72, är en aktivt förvaltad ETF.
Denna ETF investerar i aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhet och grundläggande kriterier.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc är den enda ETF som följer Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity UCITSETFAcc är en liten ETF med tillgångar på 45 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 maj 2020 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå långsiktig kapitaltillväxt från en portfölj som huvudsakligen består av aktier i företag med säte globalt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
On January 20, 2025, bitcoin (BTC) reached a new all-time high, surpassing $109,000, and this milestone coincided with Donald Trump’s inauguration for his second term as U.S. President.
Historical trends show that BTC has performed exceptionally well in the 12 months following the past three U.S. elections. If history repeats, this could signal another bullish phase. With Trump’s pro-BTC stance and a U.S. Congress aligned on favorable digital regulation, the outlook for the coming months appears highly promising.
Source: Hashdex Research with data from Messari (from November 6, 2012 to January 19, 2025).
MARKET HIGHLIGHTS | Jan 13 2025 – Jan 19 2025
Bitcoin-backed loans enabled on Coinbase’s L2
• Now customers can borrow USDC in the new base’s lending protocol by using bitcoin as collateral.
• This underscores the importance of onchain innovations as the pillar for future adoption of blockchain technology, in this case enhancing personal finance to be more decentralized and intuitive in a permissionless etho..
• As Donald Trump’s inauguration approaches, several asset managers have filed applications for new crypto ETF products, including those focused on assets like LTC and XRP.
• This reflects optimism for 2025’s crypto regulations and their potential to transform the regulated products landscape.
Trump to make crypto top priority in US agenda
• U.S. President-elect Donald Trump allegedly plans to issue an executive order making crypto a national policy priority and establishing an advisory council.
• The announcement signals that crypto has gained political importance. Even if not all promises are met, crypto has already crossed the chasm.
MARKET METRICS
The Nasdaq Crypto Index™
This week saw a significant rise in digital assets as the market awaits Trump’s inauguration, with the NCI™ (+15.3%) outperforming all traditional asset classes. The NCI™ (+13.2%) also outperformed BTC (+12.1%), highlighting the value of diversification in a volatile market. The performance was positively impacted by SOL’s strong 46.3% gain, while ETH’s underwhelming 3.0% growth had a dampening effect.
Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Bloomberg (from December 31, 2024 to January 19, 2025).
It was a strong week for the NCI™ , with SOL leading the pack (among others, like XRP and LINK), surging 46.3%, while BTC (12.1%) and ETH (3.0%) lagged behind. This price action seems driven by excitement around Trump’s inauguration and the crypto-friendly environment his promises suggest.
Source: Hashdex Research with data from Messari (from January 12, 2025 to January 19, 2025).
Indices tracked by Hashdex
Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Vinter (from January 19, 2024 to January 19, 2025).