Följ oss

Nyheter

3, 2, 1 – sätt till snabbare och effektivare ETF-handel

Publicerad

den

I ett värdepappers livscykel (inklusive ETFer) tillåter fördröjningen mellan handel och avvecklingsdatum viktiga bearbetningssteg som är nödvändiga för det höga antalet och värdet av transaktioner för en effektivare ETF-handel.

I ett värdepappers livscykel (inklusive ETFer) tillåter fördröjningen mellan handel och avvecklingsdatum viktiga bearbetningssteg som är nödvändiga för det höga antalet och värdet av transaktioner för en effektivare ETF-handel.

Sedan kravet på den första nivån av CSDR 2014 – som syftar till att standardisera avveckling och att minska motparts- och marknadsrisker – har majoriteten av europeiska marknader antagit ett nytt och minskat 2-dagarsfönster mellan handel och avveckling, det vill säga T+2 avvecklingscykel.

USA följde efter kort efter 2017, övergången till standardiserad avveckling från T+3 till T+2 och i februari förra året föreslog SEC att ytterligare minska avvecklingscykeln till en arbetsdags avveckling. Naturligtvis väcker detta frågan om global anpassning bör upprätthållas och hur detta skulle uppnås operativt. En minskning av avvecklingscykeln kommer att bidra till att minska både den period som investerare är exponerade mot sina motparter och den associerade motparts-, marknads- och kreditrisken, framför allt under perioder med hög marknadsvolatilitet.

Med en betydande processförändring till hands kommer det oundvikligen att finnas utmaningar som skulle behöva övervinnas för att underlätta en framgångsrik övergång. På grund av den globala sammansättningen av ETFer kan dessa utmaningar vara ännu mer definierade i detta utrymme.

Globala ETFer som innehåller en geografisk variation av underliggande värdepapper har ytterligare gränsöverskridande krav som måste beaktas, samtidigt som man förblir medveten om olika tidszoner och marknadens semesterkalendrar. Alla kan göra avveckling mer mottaglig för förseningar som kommer att bli allt mer pressade i en T+1-cykel.

Till exempel, på grund av ETFers korslistade karaktär, överför likviditetsleverantörer regelbundet lager mellan olika värdepapperscentraler för att avveckla affärer mellan de olika handelsplatserna. Om dessa gränsöverskridande överföringar av värdepapper inte är robusta, kommer dessa att innebära intrikata operationer och restriktiva gränser för rörelser.

Transaktioner över valutor som involverar en valutakomponent kräver dessutom övervägande på grund av den åtföljande felanpassningen mellan valuta- och värdepappersavveckling som kan utlösa avvecklingskomplikationer för betingade värdepapperstransaktioner.

Utmaningar kan bara lösas i en aktiv dialog

Det verkar som att det finns fler system och processer som skulle kräva modifiering för att underlätta en T+1-avvecklingscykel än vad man först kan se, med en uppgradering av CSD-infrastrukturen och en översyn av befintliga avgränsningar för gränsöverskridande överföringar. Dessutom kan en förkortad cykel leda till en ökning av avvecklingsmisslyckanden som kommer att bli föremål för kontanta påföljder enligt förordningen om centrala värdepappersdepåer (CSDR), framför allt under de begynnande dagarna efter övergången.

Dessa kostnader skulle kunna överföras till slutinvesterare i form av ökade spreadar.
På grund av fragmenteringen av de europeiska marknaderna krävs en övervägd och samordnad insats för att uppnå en sömlös övergång. Aktiv dialog från ETF-emittenter, börser, investerare och förvaringsinstitut kommer att krävas. Dessutom kommer tidsskalor, inverkan och genomförandeförfaranden och nödvändig anpassning av operativa ramar och regelverk att behöva övervägas. SEC-förslaget har redan spridit sig till EU och Storbritannien, där de senare skapade en arbetsgrupp för bosättningar i kölvattnet av nyheterna.

Trots de operativa hindren finns det lösningar och processer kan förbättras för att hantera förändringen. Till exempel kontrollerar ETF-utgivares portföljförvaltningsteam NAV innan validering av värderingsagenten och en övergång till T+1-avveckling skulle minska den tid som tidigare var tillgänglig för denna process. För att mildra det ytterligare trycket kunde affärer på primärmarknaden avvecklas på ett uppskattat belopp med en sannolikhet utfärdad efter bekräftelse av NAV, vilket redan är processen för några av exponeringarna. En effektiv och automatiserad process skulle krävas för att stödja detta i stor skala eftersom det annars till stor del skulle vara manuellt och operativt intensivt.

Med alla ansträngningar övervägda kommer en effektiv och samordnad övergång till T+1 att fungera som en riskreducerande faktor på den europeiska marknaden och kan resultera i andra fördelar, samtidigt som det stödjer harmonisering över hela världen. Dessa faktorer kommer att samverka för att stärka robustheten och motståndskraften hos det nuvarande marknadsramverket.

Om man tänker framåt förbereder sig ett mycket utvalt antal enheter för avvecklingscykler samma dag som så småningom kan förverkligas, och följer i fotspåren av vissa digitala börser som redan tar emot T+0-avveckling. I vilket fall som helst har den europeiska marknaden lyckats leverera på samarbetsinitiativ tidigare, och kommer utan tvekan att fortsätta att lyckas igen.

Detta white paper är producerat av DWS och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bitcoin, guld, försvar och tekniska ETFer: Insikter från HANetfs Hector McNeil

Publicerad

den

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.

Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.

Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

WGES ETF en globalfond som satsar på bolag som följer Parisavtalet

Publicerad

den

Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Dist (WGES ETF) med ISIN IE000004V778, försöker spåra MSCI World SRI Filtered PAB-index. MSCI World SRI Filtered PAB-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen. Indexet tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa att de bästa företagen inkluderas ur ett ESG-perspektiv. Företag som genererar betydande delar av sina intäkter i icke-hållbar verksamhet exkluderas. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd.

Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Dist (WGES ETF) med ISIN IE000004V778, försöker spåra MSCI World SRI Filtered PAB-index. MSCI World SRI Filtered PAB-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen. Indexet tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa att de bästa företagen inkluderas ur ett ESG-perspektiv. Företag som genererar betydande delar av sina intäkter i icke-hållbar verksamhet exkluderas. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Dist är den billigaste ETF som följer MSCI World SRI Filtered PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Dist är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

AMUNDI MSCI WORLD SRI CLIMATE NET ZERO AMBITION PAB UCITS ETF Dist strävar efter att, så nära som möjligt, replikera resultatet av resultatet för MSCI World SRI Filtered PAB Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla WGES ETF

Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Dist (WGES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDWGE0
XETRAEURWGES

Största innehav

Denna fond använder sig av fysisk replikering för att efterlikna utvecklingen av indexet.

NamnValutaVikt %Sektor
NVIDIA CORPUSD5.93 %Informationsteknologi
MICROSOFT CORPUSD4.67 %Informationsteknologi
ASML HOLDING NVEUR4.14 %Informationsteknologi
TESLA INCUSD3.41 %Sällanköpsvaror
NOVO NORDISK A/S-BDKK2.77 %Health Care
HOME DEPOT INCUSD2.16 %Sällanköpsvaror
ADOBE INCUSD2.04 %Informationsteknologi
APPLIED MATERIALS INCUSD1.80 %Informationsteknologi
TEXAS INSTRUMENTS COM USD1USD1.75 %Informationsteknologi
WALT DISNEY CO/THEUSD1.66 %Kommunikationstjänster

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos

Publicerad

den

I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar INJ. Vi har identifierar tre stycken sådana produkter.

I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Vi har identifierar fyra stycken sådana produkter.

De olika produkterna skiljer sig en del åt, en del av emittenter av ETPer arbetar med så kallad staking för vissa kryptovalutor, vilket gör att förvaltningsavgiften kan pressas ned. Det är emellertid inte så att alla dessa börshandlade produkter är identiska varför det är viktigt att läsa på.

Börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos

Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Det finns faktiskt en börshandlad produkt som är noterad på en svensk börs vilket gör att den som vill handla med dessa slipper växlingsavgifterna, något som kan vara skönt om det gäller upprepade transaktioner i olika riktningar.

För ytterligare information om respektive ETP klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

NamnTickerValutaUtlåningStakingISINAvgift
Valour Aptos (APT) SEK VALOUR APTO SEKSEKNejNejCH11086792621,90%
21Shares Aptos Staking ETPAPTOSUSDNejJaCH13962813912,50%
21Shares Aptos Staking ETPAPTOSEURNejJaCH13962813912,50%
Bitwise Aptos Staking ETPAPTB USDNejJaDE000A4AJWU30,85%

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära