Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

3, 2, 1 – sätt till snabbare och effektivare ETF-handel

Publicerad

den

I ett värdepappers livscykel (inklusive ETFer) tillåter fördröjningen mellan handel och avvecklingsdatum viktiga bearbetningssteg som är nödvändiga för det höga antalet och värdet av transaktioner för en effektivare ETF-handel.

I ett värdepappers livscykel (inklusive ETFer) tillåter fördröjningen mellan handel och avvecklingsdatum viktiga bearbetningssteg som är nödvändiga för det höga antalet och värdet av transaktioner för en effektivare ETF-handel.

Sedan kravet på den första nivån av CSDR 2014 – som syftar till att standardisera avveckling och att minska motparts- och marknadsrisker – har majoriteten av europeiska marknader antagit ett nytt och minskat 2-dagarsfönster mellan handel och avveckling, det vill säga T+2 avvecklingscykel.

USA följde efter kort efter 2017, övergången till standardiserad avveckling från T+3 till T+2 och i februari förra året föreslog SEC att ytterligare minska avvecklingscykeln till en arbetsdags avveckling. Naturligtvis väcker detta frågan om global anpassning bör upprätthållas och hur detta skulle uppnås operativt. En minskning av avvecklingscykeln kommer att bidra till att minska både den period som investerare är exponerade mot sina motparter och den associerade motparts-, marknads- och kreditrisken, framför allt under perioder med hög marknadsvolatilitet.

Med en betydande processförändring till hands kommer det oundvikligen att finnas utmaningar som skulle behöva övervinnas för att underlätta en framgångsrik övergång. På grund av den globala sammansättningen av ETFer kan dessa utmaningar vara ännu mer definierade i detta utrymme.

Globala ETFer som innehåller en geografisk variation av underliggande värdepapper har ytterligare gränsöverskridande krav som måste beaktas, samtidigt som man förblir medveten om olika tidszoner och marknadens semesterkalendrar. Alla kan göra avveckling mer mottaglig för förseningar som kommer att bli allt mer pressade i en T+1-cykel.

Till exempel, på grund av ETFers korslistade karaktär, överför likviditetsleverantörer regelbundet lager mellan olika värdepapperscentraler för att avveckla affärer mellan de olika handelsplatserna. Om dessa gränsöverskridande överföringar av värdepapper inte är robusta, kommer dessa att innebära intrikata operationer och restriktiva gränser för rörelser.

Transaktioner över valutor som involverar en valutakomponent kräver dessutom övervägande på grund av den åtföljande felanpassningen mellan valuta- och värdepappersavveckling som kan utlösa avvecklingskomplikationer för betingade värdepapperstransaktioner.

Utmaningar kan bara lösas i en aktiv dialog

Det verkar som att det finns fler system och processer som skulle kräva modifiering för att underlätta en T+1-avvecklingscykel än vad man först kan se, med en uppgradering av CSD-infrastrukturen och en översyn av befintliga avgränsningar för gränsöverskridande överföringar. Dessutom kan en förkortad cykel leda till en ökning av avvecklingsmisslyckanden som kommer att bli föremål för kontanta påföljder enligt förordningen om centrala värdepappersdepåer (CSDR), framför allt under de begynnande dagarna efter övergången.

Dessa kostnader skulle kunna överföras till slutinvesterare i form av ökade spreadar.
På grund av fragmenteringen av de europeiska marknaderna krävs en övervägd och samordnad insats för att uppnå en sömlös övergång. Aktiv dialog från ETF-emittenter, börser, investerare och förvaringsinstitut kommer att krävas. Dessutom kommer tidsskalor, inverkan och genomförandeförfaranden och nödvändig anpassning av operativa ramar och regelverk att behöva övervägas. SEC-förslaget har redan spridit sig till EU och Storbritannien, där de senare skapade en arbetsgrupp för bosättningar i kölvattnet av nyheterna.

Trots de operativa hindren finns det lösningar och processer kan förbättras för att hantera förändringen. Till exempel kontrollerar ETF-utgivares portföljförvaltningsteam NAV innan validering av värderingsagenten och en övergång till T+1-avveckling skulle minska den tid som tidigare var tillgänglig för denna process. För att mildra det ytterligare trycket kunde affärer på primärmarknaden avvecklas på ett uppskattat belopp med en sannolikhet utfärdad efter bekräftelse av NAV, vilket redan är processen för några av exponeringarna. En effektiv och automatiserad process skulle krävas för att stödja detta i stor skala eftersom det annars till stor del skulle vara manuellt och operativt intensivt.

Med alla ansträngningar övervägda kommer en effektiv och samordnad övergång till T+1 att fungera som en riskreducerande faktor på den europeiska marknaden och kan resultera i andra fördelar, samtidigt som det stödjer harmonisering över hela världen. Dessa faktorer kommer att samverka för att stärka robustheten och motståndskraften hos det nuvarande marknadsramverket.

Om man tänker framåt förbereder sig ett mycket utvalt antal enheter för avvecklingscykler samma dag som så småningom kan förverkligas, och följer i fotspåren av vissa digitala börser som redan tar emot T+0-avveckling. I vilket fall som helst har den europeiska marknaden lyckats leverera på samarbetsinitiativ tidigare, och kommer utan tvekan att fortsätta att lyckas igen.

Detta white paper är producerat av DWS och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre ränte-ETFer från Amundi erbjuder tillgång till obligationsmarknaden för stats- och företagsobligationer

Publicerad

den

Sedan i torsdags har tre nya ränte-ETFer utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt.

Sedan i torsdags har tre nya ränte-ETFer utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt.

Amundi Global Treasury Bond UCITS ETF USD Hedged Acc investerar i statsobligationer med räntebärande avkastning på utvecklade och tillväxtmarknader som är denominerade i lokal valuta, med en investeringsklassificering och en återstående löptid på minst ett år.

Amundi Global Corporate Bond UCITS ETF USD Hedged Acc investerar i företagsobligationer av investeringsgrad utgivna av företag från utvecklade och tillväxtmarknader i respektive lokal valuta med en återstående löptid på minst ett år.

Jämförelseindexen för båda ETFerna härleds från det underliggande indexet, Bloomberg Global Aggregate Index. Båda ETFerna använder derivat för att minimera växelkursfluktuationer mot den amerikanska dollarn.

Amundi Euro Government Low Duration Tilted Green Bond UCITS ETF följer utvecklingen av räntebärande, eurodenominerade statsobligationer av investeringsgrad utgivna av länder i euroområdet. 30 procent av fondens tillgångar är placerade i gröna obligationer, som finansierar klimatvänliga projekt och har en återstående löptid på minst en månad. Resterande statsobligationer har en löptid mellan tre och fem år.

NamnKortnamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Amundi Global Treasury Bond UCITS ETF USD Hedged AccGTSBLU29241498620,12 %AckumulerandeBloomberg Global Aggregate Treasuries Index
Amundi Global Corporate Bond UCITS ETF USD Hedged AccUSBDLU29241500190,17 %AckumulerandeBloomberg Global Aggregate Corporate Index
Amundi Euro Government Low Duration Tilted Green Bond UCITS ETF AccLWGBLU29241502820,14 %AckumulerandeBloomberg Euro Treasury Low Duration Green Bond Tilted Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 363 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Rollen för aktiva ETFer i investeringsportföljer ökar

Publicerad

den

Aktiva ETFers roll i investeringsportföljer växer, enligt en undersökning av Fidelity International. I samarbete med Crisil Coalition Greenwich undersökte kapitalförvaltaren mer än 120 institutionella investerare och mellanhandsdistributörer i Europa och Asien.

Aktiva ETFers roll i investeringsportföljer växer, enligt en undersökning av Fidelity International. I samarbete med Crisil Coalition Greenwich undersökte kapitalförvaltaren mer än 120 institutionella investerare och mellanhandsdistributörer i Europa och Asien.

Efterfrågan på aktiva ETFer i investeringsportföljer förväntas växa snabbare än någon annan typ av investeringsinstrument under de kommande 18 månaderna, med 37 procent av de tillfrågade investerarna som förväntar sig att investera mer pengar i dem. Mellanhänder visar störst intresse, med 61 procent förväntar sig en ökning av användningen av aktiva ETFer i sina investeringsportföljer under de kommande 18 månaderna.

De främsta anledningarna till att välja aktiva ETFer är att minska kostnaderna, generera alfa och ge tillgång till specialistområden. Den visar också att nästan en fjärdedel av professionella investerare (24 procent) redan använder aktiva ETFer.

Se bifogad pdf med all fakta.

Fortsätt läsa

Nyheter

Rese-ETF genomgår en aktiv översyn

Publicerad

den

HANetfs rese-ETF Travel UCITS ETF kommer att ersätta spårning av Solactive-reseindex, och utvecklas från en passiv till aktiv strategi efter att US Global Investors förvärvade den börshandlade fonden förra året.

HANetfs rese-ETF Travel UCITS ETF kommer att ersätta spårning av Solactive-reseindex, och utvecklas från en passiv till aktiv strategi efter att US Global Investors förvärvade den börshandlade fonden förra året.

Travel UCITS ETF (7RIP) kommer att byta från en passiv strategi som följer Solactive Travel-indexet till att aktivt förvaltas av US Global Investors, med förbehåll för aktieägarnas godkännande och godkännande av Central Bank of Ireland (CBI).

US Global Investors förvärvade 7RIP 2024 efter sammanslagningen av sin egen strategi – US Global Jets UCITS ETF (JETS) – till Travel UCITS ETF (7RIP). Som ett resultat av ändringarna kommer TRIP att döpas om till US Global Investors Travel UCITS ETF.

7RIP spårar Solactive Travel-indexet som erbjuder exponering för företag verksamma inom rese- och turismsektorn, inklusive företag som är engagerade i flygbolag, hotell, kryssningsrederier och bokningar online.
Enligt den aktiva strategin kommer TRIP att använda systematiskt aktieurval baserat på faktorer som momentum och medelåtergång, tillsammans med att balanseras om kvartalsvis istället för årligen, enligt Frank Holmes, VD och CIO på US Global Investors.

Holmes förklarade att medan ETF följer ett systematiskt regelbaserat tillvägagångssätt, krävs det fortfarande en portföljförvaltare för datanoggrannhet.

JETS slogs samman med 7RIP efter att produkten kämpat för att dra in tillgångar sedan lanseringen 2021.

Handla 7RIP ETF

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära