- Aktiva aktiefonder med särskilt starka resultat från aktiva ESG-fonder
- 66% av Europe Equity Large-cap slog sina jämförelseindex
- 80% av Europe equity small-cap överträffade förväntningarna
- I genomsnitt slog ESG-fonderna sina peers över alla segment
- Ränteförvaltare noterade blandade resultat, med Emerging Markets-fonder som presterade bäst
Konsekvent alfa-generering över längre sikt är fortfarande svåröverskådligt, med endast 12% av World Equity-förvaltarna som överpresterade under 2019 och 2020
Under ett år som inte liknat något annat för de finansiella marknaderna, till följd av den pandemi som gjorde volatilitetsnivåerna skyhöga och som skapade både geopolitiska risker och massiv sektorrotation, har många aktiva förvaltare ofta kunnat skydda portföljer, med aktiva aktiefondförvaltare som dragit fördel av en ökad tillgångsspridning för att generera alfa. De flesta aktietillgångarna överträffade sina jämförelseindex, enligt senaste upplagan av Lyxor ETF:s ”Active-Passive Navigator”.
Rapporten ”Active-Passive Navigator”, framtagen av ett forskningsteam på Lyxor ETF, är en djupgående analys av hur 13 000 aktiva fonder, med hemvist i EU (vilka representerar 2,3 triljoner i tillgångar), har presterat i förhållande till deras jämförelseindex. Rapporten analyserar också de viktigaste marknadstrenderna som påverkat hur den globala marknaden presterat och som påverkat alfagenerering.
Enligt Lyxor ETF:s rapport för 2020 som publiceras idag överträffade en majoritet av de aktiva förvaltarna sina jämförelseindex inom de flesta aktiekategorier. Ojämn respons på pandemin från regeringar ledde till högre prisskillnader mellan länder och sektorer, vilket i sin tur skapade möjligheter för aktiva aktieförvaltare, där 66% av europeiska Large Cap-förvaltare överträffade sina jämförelseindex. 2020 var ett särskilt starkt år för small-cap-förvaltare, som gjorde en betydande vinst på större spridning och ökade volatilitetsnivåer: 80% av aktiva förvaltare inom small-cap överpresterade i Europa, medan 85% överpresterade i Storbritannien, med en adekvat positionering för någon form av sista-minuten-avtal för Brexit.
Aktiva ränteförvaltare såg mer blandade resultat under 2020, där många kämpade för att hänga med i det obligationsrally som skapades av centralbanker, eller med tuff kreditspridningskompression. Det fanns dock flera ljuspunkter. Skuldfonder i tillväxtmarknader stod ut, där 69% presterade bättre än jämförelseindex. De ökade stadigt risken efter första kvartalet och skiftade till lägre kreditkvalitet, medan de gynnades av olika trender drivna av marknadsinflation- och stimulanser på tillväxtmarknader.
Ränteförvaltare inom US Aggregate och Global Aggregate presterade också bra (54% respektive 52%). De gynnades av förändrade avkastningskurvor och högre inflation i USA, och såg även avkastning i värdepapperiserade och delvis statligt ägda tillgångar. Däremot gick passiva produkter bättre på high-yield obligationsmarknaden, där endast 29% av high-yield förvaltare i USA presterade bättre än sina jämförelseindex, hämmade av minskade spreadar, medan de fortsatte vara mycket försiktiga.
ESG-ETF:er såg hälften av inflödet på den europeiska ETF-marknaden
Under ett år där ESG-ETF:er utgjorde mer än hälften av det totala inflödet på den europeiska ETF-marknaden noterar Lyxor att ESG-fonderna överträffade sina peers i samtliga tillgångsklasser, med i genomsnitt 1,4 procents överavkastning, jämfört med peers respektive genomsnitt.
Sammantaget kommer 2020 att bli ihågkommet som ett enastående år för aktiva fondförvaltare. Lyxor ETF Research fann att deras relativa avkastning under 2020 överträffade 2019 med över 85% av alla tillgångsklasser. Aktiva aktiefonder med särskilt starka resultat från aktiva ESG-fonder.
Konsekvent alfagenerering på längre sikt är mer svåröverskådligt. Lyxors studie finner att endast 12% av aktiva World Equity-förvaltare överträffade både 2019 och 2020, medan endast 9% av World Equity Large-cap-fonderna överpresterade under en tioårsperiod, vilket visar att det imponerande rallyt som de globala aktiemarknaderna sett under det senaste decenniet har varit svårt att dra nytta av för de mest aktiva aktieförvaltarna.